palvelija6-360x540.jpg

Martti Suosalo, Palvelija (kuva Helsingin kaupunginteatterin sivulta).

Karanteeniteatteri esitti viikonloppuna livestriimattuna Martti Suosalon monologin Palvelija, johon hankin meille lipun. Emme kuitenkaan pystyneet katsomaan sitä varsinaisena esityspäivänä lauantaina, koska linjoilla oli ruuhkaa, kun monet muutkin halusivat nähdä esityksen. Katsoimme sen sitten sunnuntaina, ja sen esitysaikaahan pidennettiin useamman päivän mittaiseksi. Esityksen väliajalla joimme kahvit, joten tilanne muistutti aika paljon aitoa teatterikäyntiä, paitsi että minä kudoin Äiti Teresan tilkkuja samalla, kun katsoin esitystä.

Kari Hotakaisen Palvelija kertoo ihmisistä, joiden tehtävänä on palvella. Sellaisia ihmisiä tässä monologissa ovat pappi, kätilö, suntio ja omaishoitaja sekä rikoskomisario Arto Jylhämö. Esitys on Jylhämön pitämä seminaari, jossa tutkitaan ihmisluonnetta. Esitys oli paikoin hyvinkin hauska, mutta kokonaisuus jäi hieman vaisuksi, ehkä sekin vaikutti, ettei esiintyjällä ollut kontaktia elävään yleisöön.

Toinen Karanteeniteatterin esitys, johon hankimme lipun, oli myös Martti Suosalon monologi; Nikolai Gogolin vuonna 1830 kirjoittamaan novelliin pohjautuva Mielipuolen päiväkirja, joka oli monikameratallenne vuodelta 2012. Hienosti esitettyä monologia häiritsi hieman heikko äänenlaatu.

Järvenpään taidemuseon sivuilla julkaistaan viikottain videomuotoisia draamaopastuksia, joiden käsikirjoitus on Marika Sampio-Utriaisen, joka myös esittää monologit. Tähän mennessä sarjassa on esitelty Elisabeth Järnefelt - Rakkaudesta suomalaisuuteen, Aino Sibelius - Rakkaudesta säveltäjään, Venny Soldan-Brofeldt - Rakkaudesta taiteeseen, Saimi Järnefelt - Rakkaudesta näyttelemiseen, Tilly Soldan - Rakkaudesta lapsiin, Martta Wendelin - Rakkaudesta kultaisiin päiviin, Aino Kallas - Rakkaudesta kirjallisuuteen sekä vankien ja vähäosaisten auttaja Matilda Wrede. Esitykset antavat kiinnostavaa tietoa esitettävistä henkilöistä, heidän elämänpiiristään sekä ajasta, jolloin he ovat eläneet.

Erityisen kiinnostava näistä henkilöistä oli kuvittaja Martta Wendelin (1893 - 1986), jonka elämästä minulla oli entuudestaan vähiten tietoa. Marika Sampio-Utriaisen Erkkolassa kuvattu esitys perustuu Martta Wendelinin omiin päiväkirjoihin ja muistiinpanoihin. Helsingin yliopiston piirustuskoulussa opiskelleen Martta Wendelinin opettajana oli Eero Järnefelt. Erityisen tunnettu Wendelin on Kotiliesi-lehden kansien sekä joulukorttien kuvittajana, ja hän on myös yksi monista Tuusulassa eläneistä ja vaikuttaneista taiteilijoista. Hän suunnitteli ja rakennutti toisen maailmansodan jälkeen itselleen Tuusulan Annivaaraan kodin, Kanervalan, joka on nykyään yksityiskotina. Wendelin on haudattu talonsa pihapiiriin.

 

snapshot.jpg

Marika Sampio-Utriainen esittää monologia Aino Sibeliuksesta, taustalla Ainola (kuva otettu monologiesityksen videolta).