Juna Geneven lentoasemalle lähti St-Mauricen asemalta aamulla kello 7.29. Juna kulkee suuren osan matkasta St-Mauricesta Geneveen pitkin Genevenjärven rantaa ja lumihuippuisia vuoria näkyy siellä, täällä. Maisema radan varrella on todella kaunis ja idyllinen. Olin jo eilen saanut matkapuhelimeen ilmoituksen lähtöselvityksestä, joka oli tehty automaattisesti ja pyytämättä. Kun vein matkalaukkuni matkatavaroiden luovutukseen, virkailija sanoi, etten tarvitse paperista tarkistuskorttia, kun lähtöselvitys näkyy matkapuhelimestani. Turvatarkastukseen oli melkoinen jono ja kun vihdoin ehkä noin viidentoista minuutin jonotuksen jälkeen tuli minun vuoroni, virkailija ilmoitti, etten pääse läpi ilman paperista tarkistuskorttia. Mikään ei auttanut vaan piti palata hakemaan se lähtöselvitystiskiltä. Turvatarkastuksen kaveri oli sanonut, etten joudu uudelleen jonottamaan, mutta kun palasin lähtöselvityksestä, turvatarkastuksen edessä oleva kerberos näytti jonon päätä ja totesi, että sinne vain odottamaan. Lopulta hän kuitenkin ilmoitti tekevänsä poikkeuksen ja pääsin menemään parempien ihmisten lähes tyhjää linjaa pitkin turvatarkastukseen.

Kun odottelin koneen lähtöä, nuori nainen kysyi, suostuisinko haastateltavaksi. Hän teki tutkimusta Geneven lentoaseman toiminnoista. Kun koneen lähtöön oli vielä hyvin aikaa, suostuin pyyntöön. Haastattelu oli melko pitkä ja perusteellinen. Kun haastattelija kysyi lentoaseman tuotteiden hinnoista, kerroin, että olin todella hämmästynyt, kun 500 gramman rasia sveitsiläisiä Lindtin Lindor-suklaapalloja maksoi lentoasemalla yli 32 frangia. Olin nimittäin ostanut samanlaisia Lindor-suklaarasioita St-Mauricen Denneriltä, jossa ne maksoivat tarjouksessa 14,45 frangia rasia (1 Sveitsin frangi on 0,95 euroa).

Kotona Suomessa jouduin toteamaan, että kevät ei ollut yhtään edistynyt poissa ollessani. Pihan muutamat lumikasat eivät olleet pienentyneet ja lämpömittarikin näytti vain paria plusastetta. Sää oli pilvinen ja hieman satoi rännän ja veden sekoitusta.

Sveitsin Valais on kaksikielinen kantoni; sen länsiosassa puhutaan ranskaa ja itäosassa saksaa. Sion (saksaksi Sitten) on kantonin pääkaupunki. Maisemaa hallitsevat Alpit ja Rhone-joki. Valais’n kantonissa tämä vuosi on suuri juhlavuosi, kun Valais’n liittymisestä Sveitsiin on kulunut 200 vuotta. Tämän kunniaksi kantonin sanomalehdessä Le Nouvellistessa on päivittäin mielenkiintoinen sivu, jossa kerrotaan kantonin tapahtumista vuodesta 1815 vuoteen 2015, joka päivä yhdestä vuodesta. Esimerkiksi lauantaina 21.3. kerrottiin vuodesta 1901. Silloin suoritettiin ensimmäinen kirurginen leikkaus Valais’n kantonissa Saint-Amé à Saint-Mauricen klinikalla. Siihen asti leikkaushoitoa tarvitsevien oli matkattava Lausanneen (St-Maurice - Lausanne 57 kilometriä) tai Geneveen (St-Maurice - Geneve 135 kilometriä). Sen aikaisia teitä pitkin sen aikaisilla kulkuneuvoilla se on mahtanut olla aikamoinen koettelemus.

Le Nouvellisten maaliskuun Terroirs-liitteessä käsiteltiin puutarhanhoitoa ja kerrottiin, että parsan viljely on lisääntynyt Sveitsissä voimakkaasti. Sveitsissä viljellystä valkoisesta parsasta neljäsosa ja vihreästä parsasta yli kymmenesosa viljellään Valais’n kanonissa. Huhtikuussa Sveitsissä saadaan jo omaa parsaa. Valais on myös tärkeä hedelmänviljelyalue ja Sveitsin merkittävin viininviljelyalue. Tärkeimmät viljeltävät hedelmät ovat omena, aprikoosi ja päärynä, ja viiniä viljellään 5000 hehtaarin alueella.