Aamulla valmistauduin huomista, toukokuun toista sunnuntaita, varten käymällä kaupassa Söderkullassa ja sipoolaisessa Keidasleipomossa. Ostin Keidasleipomosta myös heidän maistuvia lihapiirakoitaan, joita syömme aina silloin tällöin, myös tänään söimme sellaiset lounaaksi. Lonaan jälkeen ajoin Paippisiin, jossa joimme huomista ennakoiden täytekakkukahvit.

Kahvin jälkeen Martti ja minä lähdimme Lemmenlaakson lehtomaisemaan katsomaan kevään kukintaa. Lemmenlaakso on Järvenpäässä aivan Sipoon rajan tuntumassa oleva Natura 2000 -ohjelmaan kuuluva Keravanjoen varrella oleva luonnonsuojelualue, jonka jääkausi on muovannut. Siellä on melko suuria korkeuseroja, joten kuntoilun kannalta se on hyvä alue kävellä. Olen ollut Lemmenlaaksossa viimeksi tosi kauan sitten, ja nyt oli hyvä aika mennä sinne, koska siellä kukkivat sini-, valko- ja keltavuokot komeina, suurina alueina. Kukassa olivat myös muun muassa pystykiurunkannus, lehtoimikkä ja mukulaleinikki. Väkeä oli jonkin verran liikkeellä Lemmenlaaksossa, erityisesti näkyi lapsiperheitä. Lemmenlaaksossa voi nähdä myös muun muassa liito-oravan ja kuningaskalastajan, mutta tällä kerralla emme nähneet kumpaakaan. Kesällä täytyy mennä uudestaan, jos sitten vaikka onnistuisi.

PICT0025.JPG

Lemmenlaakson opastaulu.

PICT0051.JPG

Lemmenlaaksossa on suuret korkeuserot.

PICT0087.JPG

Keltavuokot kukkivat parhaillaan Lemmenlaaksossa.

Lemmenlaaksossa käynnin jälkeen jatkoin matkaa Tuusulaan ja kävin Halosenniemessä katsomassa siellä vielä pari viikkoa avoinna olevan näyttelyn Terve mieheen - Akseli Gallen-Kallela Pekka Halosen vieraana. Näyttelyssä on tänä vuonna 150-vuotisjuhliaan viettävien Pekka Halosen ja hänen ystävänsä Akseli Gallen-Kallelan maalauksia. Pekka Halosen ja Akseli Gallen-Kallelan ystävyys kesti läpi elämän. Koska olen Pekka Halosen seuran jäsen, minulla on ilmainen sisäänpääsy Halosenniemeen. Tänään ehdin olla siellä vain lyhyen ajan, mutta halusin kuitenkin nähdä näyttelyn. Halosenniemestä jatkoin matkaa Erkkolaan.

Erkkolan Laulantai Gallénin hengessä -tilaisuus oli laulaja Kaija Nuoranteen emännöimä toisenlainen laulukonsertti, jossa myös yleisö pääsi ääneen. Tänään teemana oli Akseli Gallen-Kallela. Tilaisuudessa esiintyivät laulaja Kaija Nuoranne ja pianisti Janne Hovi sekä laulajavieras bassobaritoni Janne Hautsalo. Tilaisuus oli mukavan kodikas ja kuitenkin korkeatasoinen. Ohjelman aluksi Janne Hautsalo lauloi otteen oopperasta Akseli, Seitsemän elämänhetkeä, joka on Kimmo Hakolan Jorma Hynniselle säveltämä monologiooppera. Olemme Antin kanssa nähneet Akseli-oopperan Turun musiikkijuhlilla Hynnisen esittämänä ja Avanti!-kamariorkesterin säestämänä upeana esityksenä 12.8.2013. Tämän illan konsertin teemat liittyivät Akseli Gallen-Kallelaan. Yhteislauluna laulettiin Heili Karjalasta, joka liittyi Gallen-Kallelan Karjalan matkoihin. Hänen vaimoonsa Maryyn liittyi Maryn äidin isän F.A. Ehrströmin Runebergin runoon säveltämä Joutsen, joka myös laulettiin yhdessä. Muita konsertin teemoja olivat kansanrunous, säveltäjäystävät, jossa yhteydessä kuultiin kaksi Sibeliuksen laulua sekä Symposion. Lisäksi kuultiin lauluja eri puolilta maailmaa paikoista, joissa Gallen-Kallela asui elämänsä aikana, muun muassa Afrikka, Pariisi, Wien, Venetsia ja Amerikka. Konserttiin kuului myös äänenavaus, jossa Kaija Nuoranne opasti yleisöä äänenavauksessa sekä haastattelu, jossa yleisö sai esittää kysymyksiä tilaisuuden taiteilijoille.

Erkkolassa on myös syyskuuhun asti avoinna näyttely Karjalan kunnailla, jossa on kuvituksia ja maalauksia karelianismin hengessä kultakaudelta 1930-luvulle. Näyttelyn taiteilijoita ovat muun muassa Albert Edelfelt, Eero Järnefelt, Pekka Halonen, Axel Gallén, Rudolf Koivu, Louis Sparre ja Martta Wendelin. Näyttelyesitteen mukaan ”Karelianismi oli karjalaisen maiseman, elämäntavan ja aidon suomalaisen ihmisen etsimistä ja yhteisen kalevalaisen muinaisuuden tavoittelua. Kaikki Karjalaan tai Kalevalaan liittyvä on luettava karelianismiin.”

Kotimatkalla Erkkolasta kuuntelin kolmatta erää jääkiekko-ottelusta Suomi - Slovakia, jossa tilanne oli kolmannen erän alkaessa 0 - 0. Kolmannessa erässä Suomi teki kolme maalia ja Suomen maalivahtina tänään Rinteen ollessa sairaana pelannut 20-vuotias Juuse Sares pelasi nollapelin. Huippuluokkaa tuntuvat olevan Suomen maalivahdit.

Illalliseksi syötiin Antin Amerikasta pakasteena tuomia hummerin pyrstöjä, jotka hän oli valmistanut siten, että ensin hän oli irrottanut pyrstöt kuoresta ja pannut ne takaisin kuoreen maustaen niitä sitruunamehulla ja voisulalla. Sen jälkeen hän oli paistanut ne kypsiksi uunissa. Tällä tavalla hummerin pyrstöistä tuli maukkaita ja mehukkaita. Uusiseelantilainen Sauvignon Blanc viini sopi niiden kanssa erittäin hyvin.