Olemme jo pidemmän aikaa ihmetelleet, mikä pytinki on rakenteilla Uuden Porvoontien varteen. Nyt asia on selvinnyt. Kyseessä on Sini Koposen rakennuttama juhlapaikka Willa Söder, jonka kutsuvierasavajaiset pidettiin viime viikolla. Juhlapaikka palvelee asiakkaita vajaan kilometrin päässä Söderkullasta Porvoon suuntaan. Siellä voidaan pitää sekä yksityisten että yritysten tilaisuuksia erikokoisille ryhmille. Toivomme menestystä Willa Söderille.

Matti Kassilan ohjaama elokuva Elokuu oli tämän päivän kotimainen päiväelokuva televisiossa. Helsingin Sanomien elokuva-arvioinnissa se oli saanut peräti neljä tähteä, joten se piti katsoa. Elokuva on tehty vuonna 1956 ja se perustuu F.E. Sillanpään vuonna 1941 kirjoittamaan samannnimiseen kirjaan. Elokuva kertoo yhdestä elokuisesta lauantaipäivästä kanavanvartija Viktor Sundvallin elämässä, itse asiassa hänen viimeisestä elinpäivästään. Viktorin elämä ei ole sujunut niin kuin hän oli suunnitellut eivätkä hänen toiveensa ole toteutuneet, ja hän pakenee todellisuutta alkoholiin ja muistoihin. Toivo Mäkelä näyttelee elämään pettynyttä Viktor Sundvallia sydäntäsärkevästi. Emma Väänänen Viktorin katkeroituneena vaimona ja Rauni Luoma Viktorin entisenä rakastettuna ovat myös hyvin uskottavia rooleissaan. Matti Kassila toimii elokuvassa kertojana. Elokuu-elokuva mietitytti minua pitkään vielä jälkeenpäinkin. On surullista, kun ei ole elämänsä aikana saanut tehdyksi niitä asioita, jotka ovat olleet itselle tärkeitä, vaikka on kaiken aikaa itselleen ja muillekin selittänyt, että nykyinen olotila on vain väliaikainen ja että kyllä tästä vielä ryhdytään tositoimiin. Ja sitten yhtäkkiä elämä onkin eletty.

Illaksi meillä oli liput Avanti!:n kolmannenkymmenennen (XXX) Suvisoitto-festivaalin avajaiskonserttiin Porvoon Taidetehtaalla. Vapaaliput konserttiin Antti oli käynyt aikaisemmin keväällä hakemassa meille Neste-asemalta Porvoosta, kun Neste tarjosi yli jääneitä kutsuvieraille tarkoitettuja lippuja Uusimaa-lehdessä. Suvisoiton tämän vuoden taiteellinen suunnittelija on saksalainen kapellimestari-säveltäjä Matthias Pintscher, joka myös johti avajaiskonsertin. Konsertissa Avanti! soitti ensimmäisenä itävaltalaisen Arnold Schönbergin (1874 - 1951) Kamarisinfonian nro 2 vuodelta 1935 ja toisena venäläisen Aleksandr Scriabinin (1872 - 1915) Pianokonserton op. 20 vuodelta 1896, jossa pianistina soitti Emanuele Torquati. Väliajan jälkeen kuultiin saksalaisen Ludvig van Beethovenin (1770 - 1827) Sinfonia nro 7, joka valmistui vuonna 1812.

Tämänkertaisen Suvisoiton avajaiskonsertin ohjelma oli minusta yksi parhaista Suvisoiton Avanti!-konserteista. Schönberg kutsui omaa musiikkiaan ”uudeksi musiikiksi”, joka eroaa häntä edeltävien säveltäjien musiikista. Konsertissa esitetty Kamarisinfonia nro 2 oli minusta melodista uutta musiikkia, joka soi kauniisti Taidetehtaan Avanti-salissa. Scriabinin Pianokonsertosta pidin aivan erityisesti ja pianistin työskentelyä oli hauska seurata. Beethovenin Sinfonia nro 7 oli kaunis: välillä haikean surumielinen ja välillä aivan hurjaa menoa. Helsingin Sanomien musiikkikriitikko Vesa Sirén näkyi olevan myös konsertissa, joten lauantaina saataneen lukea hänen arvionsa Taidetehtaan konsertista.