Taidemaalari Eero Järnefeltin koti Suviranta on edelleenkin yksityiskoti, jossa Juhani Kolehmainen ja hänen puolisonsa Anna-Kaisa Kolehmainen asuvat. Siellä pidetään Meidän Festivaalin aikana konsertteja ja opastettuja kiertokäyntejä. Olimme ilmoittautuneet tämän päivän ensimmäiselle opastuskierrokselle, joka alkoi yhdeltätoista ja kesti vajaan tunnin. Anna-Kaisa Kolehmainen toivotti meidät kävijät tervetulleiksi ja kertoi, että talon kunnossa pitäminen ja kahden hehtaarin tontilla olevan puutarhan hoitaminen on alkanut tuntua työläältä yli kahdeksankymppisestä isäntäparista. Oppaan johdolla kiersimme Suviraannan alakerran huoneet, joiden seinät ovat täynnä taidetta; Eero Järnefeltin, hänen tyttärensä Laura Järnefeltin sekä Eero Järnefeltin oppilaiden. Talon alakerrassa oleva atelieeri, salonki ja isojen lasten makuuhuone ovat edelleen pääosin siinä tilassa kuin ne olivat Eero Järnefeltin aikaan. Olemme käyneet Suvirannan opastuskierroksilla aikaisemminkin, mutta pitkästä aikaa oli taas kiva käydä sitä katsomassa ja kuuntelemassa taiteilijakodin elämästä.

DSCN2873.JPG

Suviranta.

Ahola on melkein Suvirannan vieressä ja niinpä jatkoimme taiteilijakodista toiseen. Ahola, jossa kirjailija Juhani Aho ja taidemaalari Venny Soldan-Brofeldt aikanaan asuivat, on muuttunut paljon edellisen käyntimme jälkeen. Alakerrassa on Juhani Ahoon ja Venny Soldan-Brofeldtiin liittyvää esineistöä ja tableteilta voi lukea myös taiteilijaparista. Kuulokkeilla voi kuunnella muun muassa Sakari Brofeldtin muistoja setänsä Juhani Ahon vierailusta Iisalmen Pappilaan ja Alma Lesceliuksen vierailusta talvella 1903 - 1904 veljensä Juhanin luokse Aholaan. Juhani Ahon nuorin sisko Alma vietti silloin joulunkin Aholassa ja hän muisteli, että jouluruokana oli muun muassa lipeäkalaa, riisipuuroa ja torttuja.

DSCN2891.JPG

Ahola.

Katsoimme Aholassa televisiosta myös Aho & Soldanin kuvaamia lyhyitä dokumenttielokuvia. Heikki Aho, joka oli Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin poika ja Björn Soldan, joka oli Juhani Ahon ja Tilly Soldanin poika, perustivat yhdessä mainosvalokuvaamon ja dokumenttielokuvia tuottavan yhtiön. Yksi dokumenttielokuva kertoi Tuusulanjärven rannalla olevista taiteilijakodeista ja Järvenpään kasvamisesta kauppalaksi. Myös Sibeliuksesta ja elämästä Ainolassa sekä Sibeliuksen hautajaisista oli dokumenttielokuva. Aholan yläkerrassa olevassa näyttelyssä oli esillä Sibeliuksen sihteerinä vuosina 1938 - 1957 toimineen Santeri Levaksen ottamia valokuvia Jean ja Aino Sibeliuksesta sekä Ainolasta.

DSC07575.JPG

Tarinoita Tuusulanjärven rannalta.

Tarja Vuokkovaaran toimittama kirja Tarinoita Tuusulanjärven rannalta – Suvirannan isännän Juhani Kolehmaisen kertomuksia ja esitelmiä Taiteilijayhteisöstä (2015) on kiinnostava kirja, jonka ostin muutama viikko sitten Järvenpään Taidemuseosta. Kirja on koottu taidemaalari Eero Järnefeltin tyttärenpojan Juhani Kolehmaisen tekemistä luennoista, joita hän on pitänyt eri yleisöille eri vuosikymmeninä. Tarinat on kirjoitettu Eero Järnefeltin taiteilijakodin Suvirannan näkökulmasta. Juhani Kolehmainen on elänyt lapsuutensa ja nuoruutensa Suvirannassa ja viimeiset 30 vuotta hän on isännöinyt sitä.

Juhani Kolehmaisella on henkilökohtaisia muistoja muun muassa isoisästään Eero Järnefeltistä sekä Maija Halosesta, Aino ja Jean Sibeliuksen hän on tavannut lukuisia kertoja ja hän muistaa myös Suvirannassa vierailleet Armas Järnefeltin ja F.E. Sillanpään sekä vuorineuvos K.A. Paloheimon, joka ei kuulunut taiteilijayhteisöön, mutta oli monella tavalla siihen liittyvä henkilö.

Kirjan lukuja ovat muun muassa ”Olipa kerran! Elämää Tuusulan Rantatiellä vuosisadan vaihteessa”, ”Järnefeltien taiteilijaperhe”, ”Taiteilijayhteisön jäsenet ja heidän aatteellinen taustansa” sekä ”Muistikuvia juhannuksen vietosta Tuusulanjärven rannalla”. Kirjan lopussa on kopioita Suvirannan vieraskirjasta, jossa on monia tuttuja opettajien nimiä. Juhani Kolehmaisen isä Erkki Kolehmainen, ”Simppu”, oli Järvenpään Yhteiskoulun biologian opettaja ja Järvenpään Yhteiskoulun opettajat ovat vierailleet Suvirannassa. Vieraskirjasta löytyy minuakin opettaneiden opettajien nimiä: rehtori Väinö Kyrölä, uskonnonopettaja Eva Backman, historianopettaja Ester Kokkonen (säveltäjä Joonas Kokkosen veljen voimistelunopettaja Veijo Kokkosen vaimo) ja musiikinopettaja Elli Tourunen, joka opetti myös pikakirjoitusta ja konekirjoitusta. Olipa tiukka uskonnonopettajamme Eva Backman jäänyt joskus pitkäksi venähtäneen illan jälkeen yöksikin Suvirantaan. En muuten olisi uskonut, ellen olisi nähnyt.