Eilen hain Rianan ja Laran koululta ja menimme Mustikkapolulle. Kun lähdin sieltä kotiin, muistin autoon istuuduttuani, että olin unohtanut yhden asian. Palasin takaisin ja kun uudelleen kävelin autolle, liukastuin pihatiellä ja rojahdin maahan takamuksilleni. Takapuoleen sattui melko tavalla, mutta vielä enemmän sattui oikeaan käteen. Murtumaa siihen ei kuitenkaan onneksi tullut. Kotimatka oli hankala käsivaihteisella autolla. Särkylääkkeiden ja Jarnon tuoman kylmägeelin avulla pahin kipu hävisi. Olin suunnitellut useita tapaamisia näiksi alkuviikon päiviksi ennen Amerikkaan lähtöä, mutta sen verran kivulias käsi oli vielä tänäänkin, että peruutin kaikki menot. Viime yönä kolmen aikaan alkoi lumimyräkkä, joka jatkui koko päivän, joten senkin takia oli hyvä pysyä kotona eikä lähteä auton kanssa vaikeisiin liikenneolosuhteisiin.

Joulun aikaan olen lukenut poikkeuksellisen vähän kirjoja, vaikka se yleensä onkin ollut parasta ajanvietettä tähän aikaan vuodesta. Viimeksi luin Outi Pakkasen dekkarin Rakastaja (2013, 287 sivua). Se ei ollut perinteinen dekkari vaan myös ihmissuhderomaani. Rakastaja kertoo Haukilahdessa samassa rivitaloyhtiössä aikanaan asuneista naapureista, jotka edelleen aika ajoin kokoontuvat toistensa luokse viettämään iltaa ja syömään illan isännän tai emännän laittaman illallisen.

Rakastajan päähenkilö on Veera Halme, varakas vanhempansa perinyt sinkku. Tällä kertaa on hänen vuoronsa tarjota illallinen tälle joukolle, joka kutsuu itseään Ylen hyvin syöneiksi ja johon kuuluu kaksi pariskuntaa, yksi leskirouva ja Veera. Tarinassa esiintyy myös Pakkasen dekkareista tuttu mainosgraafikko Anna Laine, joka on apuna rikosten ratkaisemisessa ja jonka herkullisia ruokaohjeita Pakkasen kirjoissa myös annetaan.

Veera ja Anna Laine tapaavat Hietalahden hallissa ja syövät Soppakeittiön maukasta bouillabaissea, siis sitä samaa, jota mekin Antin kanssa söimme siellä viime lauantaina. Samalla Anna antaa Veeralle ohjeita illallisen valmistamiseen. Anna suosittelee alkuruoaksi kermaista maa-artisokkakeittoa sekä rapeita juustotankoja ja pääruoaksi paistettuja kuhafileitä, perunahöttöä ja valkoviinissä haudutettua fenkolia.

Tunnelma illallisella on jännittynyt ja kireä ja loppua kohden tarina tiivistyy ja on aivan selvää, että joku murhataan. Murha tapahtuu kuitenkin tällä kertaa vasta tarinan loppuvaiheessa. Kuka murhaa ja kenet, se selviää  vasta aivan kirjan lopussa.

Outi Pakkasen Helsinkiin sijoittuvat jännitysromaanit ovat viihdyttäviä ja helppolukuisia. Anna Laine ruokaohjeineen ja mäyräkoiraherra Justus esiintyvät kaikissa Pakkasen jännitysromaaneissa ja Helsingin kuvaus on kiinnostavaa.