P1040062.JPG

Ella Kannisen kirja Ellan Toscana - Kyläelämää Italiassa (2016, 208 sivua) kertoo elämästä Fianon kylässä Italian Toscanassa, jonne televisiosta tuttu toimittaja Ella Kanninen on perheensä; italialaisen miehensä ja kahden lapsensa, kanssa asettunut asumaan. Kirjan kuvat on ottanut Ofer Amir.

Kirjassaan Ella kertoo, miten hän aikanaan päätyi Italiaan ja miten hän on kotiutunut ja sopeutunut elämään siellä. Kuvaukset italialaisesta ja erityisesti toscanalaisesta elämänmenosta ja paikallisista ihmisistä ovat hauskoja ja kiinnostavia. Lisäksi kirjassa on suuri määrä ruokaohjeita, joissa käytetään paikallisia raaka-aineita. Ohjeet ovat pääasiassa ystäviltä ja Ellan miehen sukulaisilta saatuja. Ella itse toteaa olevansa vain keskinkertainen kokki, ja hän onkin opetellut ruoanlaittoa vasta muutettuaan Italiaan. Paitsi ruoasta, kirjassa puhutaan myös oliiviöljystä ja viinistä, vaikka Ella myöntääkin, ettei tunne viinejä eikä osaa niiden hyvyyttä arvioida.

Minun mielestäni Toscana tai oikeastaan koko Italia on sopiva sekoitus pysähtyneisyyttä ja arvaamatonta yllätyksellisyyttä. Juuri kun kiroan pikkukyläni paikallaan junnaavaa arkea, tapahtuu jotain - kuulen tarinan, tapaan ihmisen, luen uutisen tai joudun tilanteeseen - jonka myötä uskomukseni tai tähänastiset tietoni heittävät kuperkeikkaa. Italia pitää minut hereillä ja hyppysissään.

Ellan Toscana on viehättävä kirja, sen kuvat ovat upeita, tekstit mukavasti kirjoitettuja ja kirja kaikkinensa kaunis. Sen tarinat ovat hauskoja ja kirjassa kuvatut henkilöt varsinaisia persoonallisuuksia. Vaikka Ella rakastaakin Italiaa ja italialaisia, hän ei sulje silmiään italialaisen elämänmuodon epäkohdilta.

DSCN0285.JPG

DSCN0280.JPG

Kuvia Toscanan matkaltamme kesällä 2012.

Olemme kesämatkoillamme autoilleet Toscanassa, ja meistä se on ollut erittäin miellyttävä matkakohde. Toscanan maisemat ovat kauniita, ruoka on hyvää ja viinit erinomaisia.