20191013_100820.jpg

 

Tänä vuonna kolmipäiväinen Sipoon Äänet -kitarafestivaali järjestettiin kolmannen kerran Sipoon Nikkilässä. Festivaalin järjestäjiä ovat Sipoon kunnan Kulttuuripalvelut, Musiikkiopisto Sipoossa, Sipoon suomalainen seurakunta, Sibbo svenska församling, Lilla Villan ja Sipoon kirjasto. Tämän vuoden ohjelmisto keskittyi Värimeren ympäristöön, ja erityisesti Espanjaan. Jokaisena päivänä oli kaksi konserttia ja lisäksi lauantaina Topeliussalissa esitettiin Kultakutri ja kolme karhua -kansansatuun perustuva konserttikokonaisuus.

Me kävimme kuuntelemassa ja katsomassa perjantai-iltana Lilla Villanissa puoli kymmeneltä alkaneen Flamenco Klubin Northern Duenden, suomalaisen flamencon superyhtyeen, esityksen. Norhern Duendessa esiintyivät Suomen tunnetuimmat flamencon taitajat; Anna Murtola, laulu, Joonas Widenius, kitara, Katja Lundén, tanssi ja Ricardo Padilla, perkussiot. Northern Duende tarkoittaa suomeksi jotain sellaista kuin "pohjoinen haltija, keiju tai tonttu". Konsertti oli huikean hieno ja viihdyttävä, ja kaikki esiintyjät olivat todellakin huipputasoa. Väkeä oli runsaasti ja tunnelma oli mukava.

 

P1070128 (2).JPG

Sipoon kirkko.

Lauantai-iltana Sipoon kirkossa oli Sipoon Kamariorkesterin konsertti Aranjuez. Sipoon Kamariorkesteri on vuonna 2010 perustettu orkesteri, joka on kasvanut sinfoniaorkesterin mittoihin. Orkesterissa soittaa enimmillään noin viisikymmentä soittajaa, lauantain konsertissa soittajia oli kolmisenkymmentä. Orkesteria johtaa Tapio von Boehm

Lauantain ohjelmistossa oli alkusoitto Mozartin Ryöstö Seraljista -oopperasta, Joaquin Rodrigon Concierto de Aranjuez, jossa solistina oli espanjalainen kitaristi Àlex Garrobé sekä Maurice Ravelin Tombeau de Couperin ja Ma Mére l'Oye. Yleisöä oli tässäkin konsertissa mukavasti paikalla, ja kyllä kannatti ollakin. Sipoon Kamariorkesteri soitti taidolla ja Àlex Garrobén soitto oli taianomaista.

Sunnuntaina Sipoon Äänet -festivaali jatkui Välimeren maisemissa Tour de France -kamarimusiikkikonsertilla Artborg 35:ssä. Esiintyjinä olivat sopraano Marjukka Tepponen, harpisti Sivan Magen, huilisti Sami Junnonen, mandoliinia soittava Pasi Eerikäinen ja festivaalin taiteellinen johtaja, kitaraa soittava Petri Kumela. Ohjelmassa oli  Xavier Montsalvatgen sävellys harpulle ja kitaralle, Gabriel Faurén soololauluja, Henri Duparcin lauluja, Henriette Renién sävellys harpulle, Hans Werner Henzen elokuvamusiikkia, Claude Debussyn huilusoolo ja lauluja, Eugène Bozzan huilusoolo ja Igor Stravinskyn lauluja huilun, harpun ja kitaran säestyksellä.

Konsertti oli hauskalla tavalla erikoinen. Marjukka Tepposta säestettiin harpulla sekä harpulla ja kitaralla, ja oli kiinnostavaa kuulla muun muassa pelkästään harpulla soitettuja sävellyksiä. Väkeä Artborg 35:ssä oli joitain kymmeniä, saliin olisi kyllä mahtunut saman verran lisääkin. Kaiken kaikkiaan Sipoon Äänet -kitarafestivaali oli onnistunut ja esiintyjäjoukko oli korkeatasoinen. Ensi syksynä sitten taas nähdään ja kuullaan toisenlainen festivaali.