P1160099 (2).JPG

Madekeitto on maistuva talvinen ruoka.

Lueskelin Hilkka Uusivirran Suomalaisen ruokaperinteen keittokirjaa ja mietiskelin erilaisia perinteisiä kalaruokia. Loppiaisen tienoilla teimme lipeäkalaa, jota meillä tehdään kerran vuodessa. Se tehdään uunissa ja se syödään keitettyjen perunoiden sekä valkokastikkeen kanssa maustepippurilla maustettuna. Turskaa on tammikuun aikana syöty myös paistettuina fileinä.

Söderkullan K-Supermarketin kala- ja lihatiski on aina hienosti laitettu ja sen valikoima on runsas, vaikka se ei kovin suuri olekaan. Viimeksi ostin sieltä siikaa, jota myytiin kokonaisena, mutta jonka sai ilmaiseksi fileoituna. Paistoimme siikafileet ja niiden lisäksi tein kantarellikastiketta. Iloinen yllätys oli, kun kalatiskissä oli yksi nyljetty ja perattu made. Tästä Oulunjärvestä kalastetusta mateesta teimme madekeiton Maija Silvennoisen Maija kalassa -keittokirjan ohjeen mukaisesti. Mateen maksa käytettiin myös keittoon. Keittoa tuli niin runsas annos, että sitä syötiin kaksi kertaa. Mäti puhdistettiin ja pakastettiin, se kun pitää pakastaa vähintään vuorokauden ajaksi, ja se syödään tattariblinien, smetanan ja sipulin kanssa.

Tammikuun aikana olemme myös tehneet inkivääri-chili-graavilohta, jonka ohje oli vuosia sitten Glorian ruoka & viini -lehden jouluruokanumerossa sekä sillitartaria joulun jälkeen sillipurkkiin jääneistä matjessilleistä. Savusilakoita oli pitkästä aikaa S-Marketissa ja niitä syötiin lounaaksi. Ostin jokin aika sitten myös purkillisen suolasilakoita, joista teen lähipäivinä silakkalaatikkoa.

 

Sushitarjotin.jpg

Tarjottimelle kokoamani annos susheja K-Citymarketin sushivalikoimasta.

Järvenpäässä käydessäni kävin K-Citymarketissa ostamassa sushia, joka ei kylläkään ole perinteinen suomalainen kalaruoka, mutta jota on Suomessa syöty jo vuosikymmeniä. Suomen ensimmäinen sushia tarjonnut ravintola oli Koto, joka avattiin Helsingissä 1986. Järvenpään K-Citymarketissa sushia myydään tosi paljon ja kauppa arvioikin olevansa kiloissa laskettuna Euroopan suurin valmissushin jälleenmyyjä.