Naistenpäivä 2022.jpg

Viime sunnuntaina tapasin Paippisissa äidin ja Martin luona myös Hennan, Jarnon ja Edenin, Oskukin vartioi taloa ja haukahti muutaman kerran ennen kuin päästi sisään. Paippisista jatkoin Kaijan ja Harrin luokse Askolaan, jonne Henna, Jarno ja Eden olivat jo menneet edeltä. Istuimme siellä ulkona auringossa syömässä grillimakkaraa. Tulppaanien muutaman sentin mittaiset alut olivat jo näkyvissä talon päädyssä, meillä viime syksynä istuttamani tulppaanin sipulit uinuvat vielä paksun hangen alla.

Aamun tunnit ovat jo lähes kahden viikon ajan kuluneet Ukraina-tilannetta seuratessa aamutelevisiosta ja Helsingin Sanomista. On ollut järkyttävää kuulla ja lukea uutisia sodasta ja sen kauheista seurauksista ukrainalaisille, myös siviileille. Urheasti ja yhtenä joukkona ukrainalaiset ovat kuitenkin puolustaneet isänmaataan. Kaikkien sympatiat ovatkin ukrainalaisten puolella ja ihmisten auttamishalu on suuri.

Kansainvälinen naistenpäivä on sodan kolmastoista päivä. HS:n Lontoon kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä kehotti tämän päivän Helsingin Sanomien Merkintöjä-kirjoituksessaan lähettämään naistenpäivän ruusurahat suoraan Ukrainaan. Ja niin tehdään.

Tänään MTV3:n Huomenta Suomi -lähetyksessä 98-vuotias rintamaveteraani Hannes Tuovinen muisteli Neuvostoliiton hyökkäystä Suomeen vuonna 1939 ja näki siinä yhtäläisyyksiä Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan. Tuovinen lähti jatkosotaan 18-vuotiaana vuonna 1941. Hän uskoo, että ukrainalaisilla on samanlaista taistelutahtoa kuin suomalaisilla oli talvi- ja jatkosodan aikana, ja hän uskoo Ukrainan voittoon. "Maahantunkeutuja on aina ryöväri", Hannes Tuovinen sanoi.

Suomen kansallisooppera ja -baletti haastaa taiteilijat ja kulttuuriorganisaatiot ympäri maailmaa mukaan Songs for Ukraine -hyväntekeväisyystempaukseen perustamallaan Facebook-sivustolla, jossa kulttuuriväki voi julkaista tervehdyksiään Ukrainan tueksi. Sivustolla on katsottavissa ja kuultavissa myös Suomen kansallisoopperan ja -baletin esittämä huikean hieno Jean Sibeliuksen Finlandia.

Taas tuntuu, että kevään eteneminen on pysähtynyt, kun sää on pilvinen ja sataa lunta. Sitä on satanut jo muutama sentti ja sade jatkuu alkuiltaan asti. Aamulehteä hakiessa piti olla tarkkana, kun jäisen tien päälle oli satanut lumikerros eivätkä nastakengätkään pitäneet.