278584808_3142837869304484_5614223261480998003_n.jpg

Pianomusiikkia pääsiäisaterian jälkeen.

Viime viikolla kevään edistyminen nopeutui, kun oli aurinkoista ja melko lämmintäkin. Pääsiäisen aikaan tavattiin perheenjäsenten kanssa ja luin myös muutaman kirjan. Televisiosta tuli uutisia niukasti, mikä harmitti, kun Yle ei hoitanut ydintehtäviään eli uutis- ja ajankohtaisohjelmien lähettämistä. Helsingin Sanomatkaan ei ilmestynyt sunnuntaina eikä maanantaina. Uutiset olivat toki luettavissa verkossa ja sieltähän niitä seurattiin, Ukrainan sodassa kun ei pidetty pääsiäistaukoa. Televisiosta katsoimme muun muassa brittiläisen draamasarjan Hotelli Portofino kaikki kuusi jaksoa. Sarja kertoo brittiläisestä Ainsworthin perheestä, joka on avannut hotellin Italian Rivieralla kesällä 1926. Parasta sarjassa olivat upeat maisemat, joita mekin ihailimme paikan päällä kesäkuussa 2002, kun automatkailimme Italiassa.

"Aamu oli aurinkoinen, kun lähdimme kohti Pisaa. turisteja oli meidän lisäksemme jo runsaasti matkalla katsomaan Pisan nähtävyyksiä, joita mekin pääsimme ihastelemaan. Näimme Pisan kaltevan tornin ja katedraalin. Pisasta lähdimme ajamaan Genovan suuntaan. Matkalla poikkesimme Carraran marmorimuseoon. Olimme varanneet Rapallosta Hotelli Stellasta huoneen. Säveltäjä Jean Sibelius asui vuonna 1901 (siis 101 vuotta sitten) perheineen Rapallossa, jossa hän alkoi säveltää toista sinfoniaansa. / Teimme Rapallosta edestakaisen laivamatkan Santa Margherita Ligureen ja Portofinoon. Päivä oli lämmin ja aurinkoinen, illallakin lämmintä oli vielä yli 20 astetta." (Matkapäiväkirja 11.6.2002)

Pitkänäperjantaina keitin kaksi kattilallista lohikeittoa, joista toinen jäi kotiin ja toisen vein Paippisiin. Äidin kanssa täytettiin ristikoita ja havainnoitiin kevään tapahtumia.

Lauantaina Jarkko ja Gia tarjosivat pääsiäislounaan, paikalla olivat myös Corinne ja Iikka sekä Gian vanhemmat. Syötiin oikein perinteinen, maukas pääsiäislounas; paistettua karitsanviulua, lohkoperunoita ja kermaista kahvikastiketta, jälkiruoaksi pashaa. Ruokailun jälkeen Riana soitti meille tuttuja pianokappaleita. Katselimme olohuoneen ikkunasta, kun komea fasaanikoiras ja kaksi naarasta käyskentelivät puutarhassa. Pitkään aikaan en ole nauranut niin paljon, kuin nyt, kun Jarkko ja Gia kertoivat uudesta harrastuksestaan. He ovat ryhtyneet kävelyretkillään keräämään talteen löytämänsä limu- ja oluttölkit, joista saaduilla rahoilla he aikanaan sitten hankkivat Rianalle asunnon. Kaikenlaisia hauskoja sattumuksia on tähän harrastukseen liittynyt. On kyllä käsittämätöntä, että edelleenkin jotkut heittävät tyhjät tölkit ja pullot luontoon, vaikka se luonto on meidän kaikkien vastuulla ja se tarjoaa meille niin paljon iloa ja hyvää mieltä.

Mikon perhe tavattiin maanantaina Paippisissa, jonne he poikkesivat kotimatkallaan Espoosta Jyväskylään. Sää oli tosi lämmin, istuttiin lasitetulla terassilla, juotiin kahvia ja katseltiin, kun kaksi kanadanhanhea käyskenteli läheisen ison ojan pientareella. Ja Amelia ja Justus söivät kuulemma jo noin viidennettoista pääsiäismunat tänä pääsiäisenä. Hyvin näyttivät vieläkin maistuvan.

Pääsiäisen aikaan on myös seurattu kuvien ja videoiden välityksellä Hennan, Jarnon ja Edenin lomailua Turkissa. Eden on nauttinut täysin siemauksin uimisesta, huvipuiston laitteista, diskosta ja hyvästä ruoasta.

Pääsiäisen jälkeinen tiistai oli myös aurinkoinen ja lämpötilakin nousi reilusti yli kymmenen asteen. Tämä oli myös tämän kevään pihansiivouksen aloituspäivä. Vaikka lunta onkin paikoin vielä paljon, niin sen verran on jo lumettomiakin alueita, että kevättyöt voi aloittaa. Siivosin vanhan omenapuun ympärillä olevan pikkutalviokasvuston lehdistä ja roskista, ja ilahduin, kun sinne syksyllä istutettujen sipulikasvien alkuja oli jo tullut näkyviin. Keräsin myös lumen painosta katkenneita oksia ja risuja ja levitin lumikasoja, jotta lumen sulaminen nopeutuisi. Pihan pieni sinivuokkokasvusto on paljastunut lumen alta ja yksi pieni nuppu oli jo näkyvissä ja sisiliskokin luikki terassilla. Joutsenpari lensi äänekkäästi töräytellen matalalta talon yli. Nyt on taas se aika, että kaikki talven koettelemukset unohtuvat ja joka päivä kevät paljastaa uusia ilon aiheita.

Lisäys 22.4.2022: 1) Suomen ortodoksinen kirkko noudattaa kalenteria, jonka mukaan pääsiäissunnuntai oli tänä vuonna 17.4. eli sama kuin meillä luterilaisilla. Muiden maiden ortodoksisissa kirkoissa, siis myös Venäjän ortodoksisessa kirkossa, pääsiäissunnuntaita vietetään 24.4. 2) Hotelli Portofino -sarjan kuvaukset tehtiin pääasiassa Kroatiassa, mutta ulkokuvauksissa näkymät olivat komeita ja olisivat voineet yhtä hyvin olla myös Portofinosta.