282870099_528854835456756_7018922250097709594_n.jpg

Strömsbergin mylly, kuvakaappaus yle.fi, kotimaan uutiset.

Vein Antin viime viikon lopulla silmälääkäriin Porvooseen ja sillä aikaa, kun hän oli lääkärissä, kävin Strömsbergin myllyssä jauho-ostoksilla. Strömsbergin mylly on Suomen toiseksi vanhin toimiva maalaismylly, se on perustettu vuonna 1545 ja sitä pyörittää mylläri Jani Hannula, myllyn toiminnassa ovat mukana vielä myös Janin vanhemmat; vanha mylläri Matti ja hänen vaimonsa. Isältään Jani onkin saanut opin myllärin ammattiin. Huoltotöissä heitä auttaa 96-vuotias sähkömies, joka tuntee myllyn perinpohjaisesti. Muut huoltotyöt myllyn alkuperäisiin 1920- ja 1930-luvuilta peräisin oleviin osiin tehdään itse.

Strömsbergin myllyssä jauhetaan vuodessa lähes 200 000 kiloa jauhoja. Valikoimassa tuotteita on noin viisikymmentä. Jauhojen kysyntä on viime vuosina kasvanut voimakkaasti, kun hapanjuurileivonta on lisääntynyt ja korona-ajan kotoilu on lisännyt kotileivontaa. Viimeksi jauhotuotteiden kysyntä on myllyssä ollut yhtä suurta 1950-luvulla.

Ostin myllystä ruisjauhoja, sekä hienoja että karkeita sekä ruisrouhetta, venhäjauhoja, kaurahiutaleita, kahta erilaista granolaa sekä kaneliässiä, joita he hankkivat tutulta leipurilta ja kotimaisten tuottajien karpalomehua ja tyrnihyytelöä. Myllärin äiti, joka oli myymälässä asiakkaita palvelemassa, kutsui itseään myllytontuksi, kun hän oli juuri käsitellyt jauhopusseja ja oli yltä päältä jauhoissa. Nuori mylläri, joka on innokas leipuri, antoi minulle ohjeen erikarkeuksisten ruisjauhojen käytöstä hapanleivän leivonnassa. Kotona sitten tein näistä jauhoista saamani ohjeen mukaan ruisleipää juureen, joka minulla on aina pakastimessa edellisellä leivontakerralla pakastettuna, ja se onnistui hyvin.

Sipoon Kamariorkesteri piti konsertin viime lauantaina Temppeliaukion kirkossa ja sunnuntaina Sipoon kirkossa, jossa kävin heitä kuuntelemassa. Konsertissa kuultiin Mozartin Pianokonsertto ja Beethovenin Sinfonia nro 3, Eroica-sinfonia. Sipoon Kamariorkesterin kapellimestarina toimii Tapio von Boehm ja pianokonsertossa solistina soitti David Munk-Nielsen. Meillä on Sipoossa hieno kamariorkesteri, niin kuin olen jo aikaisemminkin todennut. Ennen konserttia ajoin Paippisiin ja kävin kahvilla äidin ja Martin luona.

Viikon aikana olen myös tavannut ystäviä; Leilan kanssa käytiin Porvoon vanhassa kaupungissa Café Fannyssa, jossa otettiin kahvin kanssa maukkaat pannacotta-marja-annokset. Sää oli niin lämmin, että istuttiin ulkona, mutta kun sadekuuro yllätti, siirryttiin sisälle. Ritvan luokse menin aamiaiselle ja vein aamiaistarpeiksi patonkia, juustoa ja unelmatorttua. Ystäväpalvelussakin olen ollut mukana.

Olen käyttänyt maskia kaupassa käydessäni ja myös muissa tilanteissa, vaikka harvat sitä enää nykyään käyttävät. Kuitenkin tuttuja on aivan viime päivienkin aikana sairastunut koronaan, joten tautia on yhä liikkeellä.

Söderkullan S-Marketissa tehdyn remontin jälkeen sinne tuli sushi-baari ja tänään kampaajalla ja kaupassa käydessäni ostin meille illalliseksi sushia. Hyvää oli ja kiva, ettei enää tarvitse hakea sushia Järvenpään City-Marketista asti.