P1280312 (2).JPG

Kävin ihailemassa kirsikkapuiden kukintaa Keravalla sunnuntaina. Puut olivat vielä täydessä kukassa, vaikka tuulenpuuskien mukana ilmassa leijailikin jo kukkien terälehtiä. Oli siis viimeiset hetket käydä niitä katsomassa.

Viikonloppuun mahtui runsaasti kulttuuria, vaikkakin pääosin kotona katseltua ja kuunneltua. Kevätretki Helsinkiin ja tutustuminen Nordean Taidesäätiön kokoelmanäyttelyyn sekä pankkimuseoon sentään tapahtuivat paikan päällä Helsingin Aleksanterinkadulla.

Torstaina ostin kannatuslipun Mannerheimin Lastensuojeluliiton muotinäytökseen Muotia ja tähtiä 2022 ja katsoin tilaisuuden kotona live striiminä. Tämä järjestyksessä kahdeksas MLL UP -tapahtuma järjestettiin tapahtumatalo Bankissa Helsingissä ja sillä kerättiin tänä vuonna varoja Suomeen paenneiden ukrainalaisten lapsiperheiden auttamiseksi. Tilaisuuden esiintyjinä olivat Linda Lampenius, Waltteri Torikka sekä Angelika Klas, ja muotinäytöksen malleina oli eri alojen julkisuuden henkilöitä.

Lauantaina Kansallisbaletti tarjosi balettielämyksen, kun Yle Areenalta oli katsottavissa suorana lähetyksenä Kansallisoopperasta Kansallisbaletin 100-vuotisjuhlabaletti Sibelius. Baletin koreografi on Jorma Elo ja sen musiikkina kuullaan Sibeliuksen ja Richard Straussin sävellyksiä. Baletin tarina koostuu katkelmista Jean Sibeliuksen elämästä ja työstä, mutta yhtä merkittävä henkilö tarinassa on Sibeliuksen vaimo Aino. Sibelius on pääosin klassista balettia, vaikka joissain kohtauksissa nähdään myös modernimpaa liikekieltä. Minusta Sibelius on hienosti toteutettu, kaunis kokonaisuus.

Sunnuntaina Helsingin Sanomat (hs.fi) tarjosi tilaajilleen mahdollisuuden katsoa Kansallisteatterin suurelta näyttämöltä suorana lähetyksenä lähetetyn Musta laatikko -esityksen, järjestyksessään jo sarjan seitsemännentoista. Musta laatikko on esityssarja, jossa Helsingin Sanomien toimittajat ja kuvaajat kertovat valmistelemiaan, aiemmin julkaisemattomia tositarinoita.

Tämänkertaisen Mustan laatikon ensimmäisenä aiheena oli Anni Lassilan Yhden koneen tarina, jossa Lassila kuvasi Metsä Groupin Kemiin rakennettavaan biotuotetehtaaseen tulevan kuorimarummun valmistusprosessin. Kaisa Rautaheimo aiheena olivat Afganistanin naispoliisit ja Heli Saavalainen kertoi esityksessään Liian varhain lähteneet nuorten huumekuolemista, erityisesti oman poikansa kuolemasta.

Sonia Zaki oli selvittänyt, ketkä ovat olleet Suomen eduskunnan kaikkien aikojen puheliaimmat kansanedustajat. Suomen eduskunnassa on pidetty kaikkiaan yli 960 000 puheenvuoroa. Eniten puheenvuoroja on pitänyt 39 vuotta eduskunnassa toiminut SMP:n Veikko Vennamo, kaikkiaan 13540 puheenvuoroa. Seuraavaksi puheliain on ollut Vihreän liiton perustajiin kuulunut ja 24 vuotta eduskunnassa toiminut Erkki "Susi"-Pulliainen, joka on pitänyt 7566 puheenvuoroa. Sami Sillanpään esityksen otsikkona oli Hulluuden pikajuna, ja se käsitteli Keniassa uudelleen rakennettua rautatieyhteyttä Nairobista Mombasaan. Rata kulkee Nairobin luonnonpuiston läpi ja se on osin rakennettu korkeiden siltojen päälle, millä on pyritty takaamaan villieläimille esteetön kulku radan alitse.

Tanja Vasaman esityksen aiheena oli Huijaavat aivot ja siinä pohdittiin aivojen mysteeriä. Illan viimeisessä esityksessä Jussi Lehmusvesi kertoi, että hän oli päättänyt tehdä Helsingille oman maakuntalaulun, johon hän oli valinnut Oskar Merikannon säveltämän Nälkämaan laulun sävelmän ja tehnyt siihen uudet sanat. Helsingin maakuntalaulu kuultiin tilaisuuden päätteeksi. Sen esitti joukko Oulunkylän yhteiskoulun oppilaita. Laulu ojennettiin yleisön joukossa olleelle Helsingin pormestarille Juhana Vartiaiselle.

 

P1280316 (2).JPG