DSCN0334 (3).JPG

Kuvassa kuningatar Elisabet ja hänen perhettään. Kuva on otettu joskus 1970-luvulla. Suurikokoinen kuva oli kuningattaren vallassaolon 60-vuotisjuhlavuoden kunniaksi nähtävillä kiertoajelureitin varrella Lontoossa vuonna 2012.

Kuningatar Elisabet kuoli torstaina, ja kun hänen elämästään on kerrottu television uutisissa ja muissa ohjelmissa ja lehdissä on ollut paljon kirjoituksia, myös omat kuningattareen vaikkakin vain hyvin ohuesti liittyvät muistot ovat palanneet mieleen. Erityisesti kaksi Lontoon matkaa liittyi jollain tavalla myös kuningatar Elisabetiin, jota en ole koskaan tavannut, mutta jonka elämää, ja koko kuninkaallisen perheen elämää, olen seurannut aktiivisesti.

 

DSCN0311 (2).JPG

London Eye -maailmanpyörä

Elokuussa 2011 teimme Lontooseen muutaman päivän matkan, jonka aikana kävimme muun muassa London Eye -maailmanpyörässä Thames-joen rannalla, Lontoon teatteri- ja viihde-elämän keskuksessa Covent Gardenissa ja Science Museumissa; tiedemuseossa, jossa kaiken muun kiinnostavan lisäksi katsoimme IMAX: Hubble 3D -dokumenttielokuvan, jossa seitsemän astronauttia lähti toukokuussa 2009 Atlantis-sukkulalla matkaan tehtävänään korjata ja päivittää Hubble-avaruusteleskooppi.

Matkan kohokohta oli kierros Buckinghamin palatsissa, johon liput oli hankittu hyvissä ajoin ennen matkaa. Palatsissa oli kaiken muun kiinnostavan ohella hääpukujen näyttely. Prinssi Willian ja Catherine Middleton oli vihitty huhtikuussa 2011, ja herttuatar Catherinen hääpuku, käsin valmistetut pukuun kuuluvat kengät ja huntu, timanttikorvakorut sekä kuningatar Elisabetin Catherinelle lainaama tiara olivat esillä näyttelyssä, jota kävi katsomassa kuuden aukioloviikon aikana kaikkiaan yli 600 000 ihmistä. Yksi musikaalikin, Legally Blonde, käytiin matkan aikana katsomassa.

 

DSCN0325.JPG

Tower Bridge ja olympiarenkaat.

Seuraavana vuonna, 2012, olivat sitten Lontoon olympialaiset ja elokuussa olimme muutaman päivän ajan osana kaupungin olympiahumua. Katselimme kisoja pubissa isolta televisioruudulta, Hyde Parkissa screeniltä ja rytmistä voimistelua kävimme katsomassa paikan päällä. Olympialaisten lisäksi käytiin katsomassa Blood Brothers -musikaali sekä kiertoajelulla, ja Westminster Abbeyssä tutustuttiin kuningatar Elisabetin vallassaolon 60-vuotisjuhlanäyttelyyn.

Olemme seuranneet Netflixin esittämää Britannian kuningattaren perheestä kertovaa The Crown -sarjaa, josta on tähän mennessä esitetty neljä tuotantokautta kuudesta suunnitellusta. Marraskuussa pitäisi esittää viidennen kauden jaksot. Ilmoituksen mukaan sarjan kuudennen kauden kuvaukset keskeytetään kuningattaren kuoleman takia joksikin aikaa. Saa nyt sitten nähdä, vaikuttaako keskeytys siihen, milloin viides kausi esitetään.