305077374_3154705104779476_6800509998364346594_n.jpg

Lauluyhtye Rajaton Sipoon kirkossa.

Yhtenä aamuna, kun lähdin hakemaan lehteä, ulkolämpötila oli vain kaksi astetta ja sen kyllä tunsi. Pipo, kaulahuivi ja hanskat olisivat olleet ihan asialliset pukineet, mutta eipä tullut mieleen, kun sään kylmeneminen tapahtui suurin piirtein yhdessä yössä t-paitasäästä toppatakkisäähän. Villasukat ja muut lämpimät varusteet on nyt kaivettava esiin, samoin otsalamppu aamun lehdenhakua varten.

Nuohoojakin on tilauksessa, jotta voidaan turvallisesti ruveta lämmittämään takkaa, jota ei ole käytetty useampaan vuoteen.

Omenoita on puussa ja maassa edelleenkin, vaikka paljon niistä on jo tehtykin, viimeksi omenapaistosta. Basilikatkin kasvoivat tänä kesänä hyvin ja sekä vihreästä että punaisesta basilikasta on tehty pestoa vähän eri ohjeilla.

Lauantaina osallistuin Sipoon Marttojen järjestämään hyvinvointiaamupäivään, jonne Marttojen puheenjohtaja, joka toimii myös Sipoon vanhan kirkon oppaana, kutsui myös oppaita. Liikunta- ja hyvinvointivalmentaja Jenna Liikanen piti tilaisuudessa luennon liikunnan, levon ja palautumisen merkityksestä aivojen näkökulmasta sekä kehoa ja mieltä huoltavan ja rentouttavan rentoutusharjoituksen. Luento antoi ajattelemisen aihetta ja innosti omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen. Olen joskus ajatellut liittyä Marttoihin, joiden toiminta näyttää olevan monipuolista ja innostavaa, ajattelenpa taas kerran sitäkin.

Kulttuurisyksyn avaus tapahtui sunnuntaina Sipoon kirkossa, jossa 25-vuotisjuhlavuottaan viettävä lauluyhtye Rajaton piti Rajaton syksy -konsertin osana akustista kotimaan kirkkokiertuettaan. Rajaton on Suomen pitkäikäisin a cappella -yhtye, ja kaikki sen kuusi jäsentä ovat äärettömän taitavia laulajia. Kaikki yhtyeen jäsenet myös säveltävät ja sovittavat yhtyeen esittämiä lauluja. Rajaton on julkaissut kuusitoista albumia ja se konsertoi usein myös Suomen rajojen ulkopuolella. Konsertissa kuultiin suosittuja kappaleita Rajattoman uran varrelta. Mieliinjäävimpiä kappaleita olivat Eino Leinon runoon sävelletty Lapin kesä sekä konsertin lopuksi kuultu Sibeliuksen sävellys Finlandia. Hieno ja juhlallinen kulttuurisyksyn avaus.

Suomi-Ruotsi-maaottelusta jäi sunnuntaina loppuosa näkemättä, mutta tilanne, eli tappio Ruotsille sekä nuorten että aikuisten maaotteluissa, oli jo siinä vaiheessa selvä, kun piti lähteä konserttiin. No voittihan Suomi sentään kävelymaaottelun, joka kilpailtiin erillisenä kisana.