Järvenpään Yhteiskoulun ja Lukion Senioriyhdistys järjesti taas monen (kolmen) vuoden jälkeen Järvenpään lukiolla senioripäivän, jonka ohjelmassa oli yhdistyksen vuosikokous ja symposium. Edellinen senioripäivä järjestettiin lokakuussa 2019 ja sen jälkeen on vuosittain järjestetty vain vuosikokous, kun koronan takia symposium on jäänyt pitämättä. Tämänkertaiseen senioripäivään oli erikseen kutsuttu vuoden 1970 ja 1971 ylioppilaat, joiden riemuylioppilasjuhla oli myös koronan takia jäänyt viettämättä.

Vuosikokouksessa yhdistyksen hallituksen pitkäaikainen puheenjohtaja Seija, joka oli terveydellisistä syistä pyytänyt eroa tehtävästä, kutsuttiin yhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi ja uudeksi puheenjohtajaksi nimitettiin Jaakko, joka on alusta lähtien ansiokkaasti hoitanut yhdistyksen kotisivuja.

Tämänkertaisen symposiumin ohjelman pääesiintyjänä oli luokkatoverini emeritusprofessori (geofysiikka) Matti Leppäranta. Matin erikoisala on kylmän ilmastovyöhykkeen luonnonvedet ja jäät, ja hän on tehnyt pitkän uran Merentutkimuslaitoksella ja Helsingin yliopistossa ja toiminut vierailevana tutkijana useissa maissa sekä osallistunut Pohjoiselle jäämerelle ja Etelämantereelle tehdyille tutkimusmatkoille. Matin kiinnostavan esityksen aiheena oli "Lumien ja jäiden mailla".

Symposiumin toinen, myös erittäin mielenkiintoinen, esitys oli kolmen Järvenpään lukiossa tutorina toimivan opiskelijan esitys "Opiskelu lukiossa tutoreiden silmin". Tutoreiksi haluavat opiskelijat saavat koulutuksen tutorointiin ja he saavat myös opintoviikkoja tästä toiminnasta. Heidän tehtävänsä on tutustuttaa uudet opiskelijat lukioon, kouluyhteisöön ja uusiin kavereihin. Suomen Lukiolaisten Liiton Tutoroppaassa kerrotaan, että tutorointi on auttamista, tukemista, opastamista ja ohjaamista.

Opiskelu on muuttunut tosi paljon niiden yli viidenkymmenen vuoden aikana, joka on kulunut siitä, kun itse aloitin lukio-opinnot. Suurimmat muutokset varmaankin ovat siirtyminen luokattomaan lukioon sekä opiskelussa käytettävät sähköiset oppimisympäristöt, ohjelmistot, kirjat, kokeet ja ylioppilaskirjoitukset, mikä on tuonut mukanaan myös haasteita, koska eiväthän mitkään laitteet aina toimi ongelmitta. Oppivelvollisuusiän pidentäminen 18 ikävuoteen on saanut aikaan sen, että opiskelu lukioissa on ilmaista.

Olipa hauska kuunnella opiskelusta innostuneiden nuorten kertovan opiskelustaan, ja hauskaa oli myös hieman vertailla omaa lukioaikaista opiskelua tähän nykyiseen. Vaikka opiskelu koetaan vaativana, ainakin näillä nuorilla oli myös keinoja selvitä lukio-opiskelun haasteista; perhe, ystävät, harrastukset, luonto, eläimet, liikunta, usko. Järvenpään lukion opettajat saivat tutoreilta paljon kiitosta, samoin koulun hyvä ilmapiiri. Valittavien opintojaksojen määrä on melkoinen ja opiskeltavia kieliäkin on tarjolla lähes kymmenen. Ja ruokakin on Järvenpään lukiossa kuulemma aivan erinomaista.

Kahvit senioripäiväämme toimitti Café Pikkurastas Söderkullasta, koska saimme heiltä parhaan tarjouksen. Kaikki toimikin erinomaisesti, ja suolaiset pasteijat ja porkkanaleivonnaiset maistuivat.