Viulunsoittaja katolla -käsiohjelma.jpg

 

Jarno halusi tarjota Merjalle ja minulle itse valitsemamme kulttuuritapahtuman ja valitsimme tänä vuonna 45 vuotta täyttävän Keravan Oopperan Keuda-talon Kerava-salissa esittämän Viulunsoittaja katolla -musikaalin. Musikaalin tarina on tuttu, samoin sen musiikki, mutta kuten musikaalista kirjoitetuissa artikkeleissa todetaan ja kuten musikaalin ohjaaja Anu Hälvä kirjoittaa musikaalin käsiohjelman "Ohjaajan sanassa": "...esityksemme tematiikka onkin yht'äkkiä tätä päivää. Ihmisiä ajetaan tämän päivän Euroopassa kodeistaan aivan niin kuin fiktiivisen tarinamme henkilöitä ajettiin toistasataa vuotta sitten."

 

Kuvakaappaus Sulasolin sivuilta Vieraskyna-Keravan-Ooppera-2022-vko-40-2.jpg

Maitomies Tevje, hänen vaimonsa Golde ja heidän viisi tytärtään. Kuvakaappaus Sulasolin Vieraskynä-artikkelista "Viulunsoittaja katolla -musikaali tuo ilot ja surut Kerava-saliin".

Viulunsoittaja katolla pohjautuu Ukrainassa syntyneen venäläisjuutalaisen Sholom Aleichemin kertomuksiin. Näytelmän tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen Anatevkan kylään Ukrainan alueella Venäjällä vuonna 1905. Tarinan keskeisiä henkilöitä ovat maitomies Tevje, hänen vaimonsa Golde sekä heidän visi tytärtään. Juutalaisyhteisössä eletään perinteiden mukaisesti, mutta sinnekin tunkeutuvat uudet tavat. Lisäksi alkavat jutalaisvainot ja karkotukset.

Keravan Oopperan tuotantojen työryhmässä on aina sekä harrastajia että ammattilaisia, koska Oopperayhdistys haluaa tarjota työmahdollisuuksia sekä harrastajille että ammattilaisille. Ohjaaja, koreografi ja kapellimestari ovat aina ammattilaisia, samoin useimmiten myös pääroolien esittäjät.

Viulunsoittajan pääroolissa maitomies Tevjenä laulaa kansallisoopperan basso Matti Turunen ja hänen vaimonaan Goldena sopraano, kanttori Merja Halmetoja. Esiintyjiä on yli kolmekymmentä ja Anatevka-orkesterissa soittajia on kymmenen.

Esitys oli sanalla sanoen hurmaava. Orkesteri soitti komeasti, esiintyjät olivat taitavia, koreografia oli hienosti rakennettu, puvustus täydensi esitystä ja tarinan ajankohtaisuus teki siitä erityisen koskettavan. Esityksen tunnelmat ja tapahtuvat palaavat edelleen useasti mieleen.