Olen usein katsellut Järvenpään taidemuseon kesän 2019 Sadejuovia ja pilvisäteitä – taiteilijoiden taivaat meteorologin silmin -näyttelystä ottamiani kuvia ja nyt kuluneen syksyn aikana syysaiheiset maalaukset ja niiden säätilat ovat kiinnostaneet erityisesti. Näyttelyn kuratoi meteorologi Seija Paasonen yhdessä Järvenpään taidemuseon kanssa ja hänen opastetut kierroksensa näyttelyyn olivat tosi suosittuja. Osallistuin syyskuussa 2019 näyttelyn viimeiseen opastuskierrokseen. Kuuntelin taas uudelleen Seija Paasosen neliosaisen audiosarjan Sadejuovia ja pilvisäteitä – taiteilijoiden taivaat meteorologin silmin syksyisiä maalauksia käsittelevän osan Ruskaa, sadetta, ensi lunta – se on syksy!

Syyskuukausia ovat syys-, loka- ja marraskuu. Tähtitieteellisen määritelmän mukaan syksy alkaa syyspäivän tasauksesta syyskuun 20. päivän aikoihin ja jatkuu joulun alle. Lämpötilan perusteella määritellyn termisen syksyn vuorokautinen keskilämpötila on 0 ja +10 asteen välillä.

 

20190914_135243 (2).jpg

Albert Edelfelt, Porvoo Kiialan kartanosta nähtynä, 1897.

Albert Edelfeltin maalauksen Porvoo Kiialan kartanosta nähtynä, maalaamisajankohtaa en löytänyt eikä se käynyt ilmi myöskään Seija Paasosen opastuskierroksella, mutta teos voisi olla maalattu alkusyksystä, kun puut ovat vielä pääosin vihreitä, mutta pellolla on jo viljaa seipäillä.

 

1 Eero Järnefelt Kaatunut puu.jpg

Eero Järnefeltin Kaatunut puu on ajoittamaton eikä senkään maalausajankohtaa ole kerrottu, mutta ajattelin, että sekin voisi olla maalattu alkusyksystä ja että puu on ehkä kaatunut syysmyrskyssä.

 

1 Fanny Churberg Muuttolinnut 1878.jpg

Fanny Churbergin maalaus Muuttolinnut (1878) oli myös esillä näyttelyssä ja otin siitä kuvan, mutta maalaus oli luonnossa hyvin tumma eivätkä muuttolinnut näkyneet siitä otetussa kuvassa, joten otin kuvakaappauksen YLE:n sivuilla olevasta maalauskuvasta, jossa taivaalla näkyy muttolintujen aura ja koivuissa keltaisia lehtiä.

 

1 Eero Järnefelt Maisema Kolilta 1930.jpg

Eero Järnefeltin Maisema Kolilta on maalattu syksyllä 1930. Lieksan Lehdessä on lainaus Seija Paasosen kirjasta Taiteilijoiden taivaat meteorologin silmin, jossa Seija Paasonen kertoo tästä maalauksesta, että "Maisema avautuu syksyiselle Pieliselle. Taivaalla on monen kokoista kumpupilveä ja myös kuuropilviä, joista tulee saderyöppyjä Pielisen ylle. Ajankohta on syksy, ja maisemaa kirkastavat komeat ruskan värit. Mutta mikä on sateen olomuoto? Harmaudessaan se  voisi olla lunta."