Veteraanipäivä.jpg

 

Lapin sota päättyi 78 vuotta sitten 27.4.1945, ja kansallista veteraanipäivää vietetään tämän sodan päättymisen muistoksi. Kansallisen veteraanipäivän pääjuhlan teemana tänään Turun Messukeskuksessa oli Sotiemme opetukset - tulevaisuuden turvaksi. Jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin sanoi aikanaan: "Ei enää koskaan yksin", ja se on ollut yksi tärkeimmistä sotiemme opetuksista.

Katsoin tallenteen tilaisuudesta illalla Yle Areenasta. Juhlassa esiintyivät Laivaston soittokunta johtajanaan musiikkikomentajakapteeni Juha Ketola ja solistina Hannu Lehtonen, Puolalanmäen musiikkilukion kuorot Chorus Iuvenalis & Chorus Iucundus johtajanaan Timo Lehtovaara ja Turun sotaveteraaniperinnekuoro valmentajanaan Pekka Salminen. Juhlan juontajana toimi Sotainvalidien Perinnejärjestön puheenjohtaja Lasse Lehtinen.

Tervehdyksen juhlaan toivat Turun pormestari Minna Arve, puolustusvoimien komentaja Timo Kivinen ja veteraani, 105-vuotias Ilmari Koppinen. Juhlapuheen piti ministeri Antti Kaikkonen ja nuoren puheen piti Turun nuorisovaltuutettu Janne Tikkanen. Musiikkiesityksinä kuultiin muiden muassa Narvan marssi, Finlandia ja Veteraanin iltahuuto. Juhlava, isänmaallinen tilaisuus päättyi Maamme-lauluun.

Vuodenvaihteessa 1943 - 1944 Eino-isäni oli 16-vuotias, ja myös hän halusi tehdä osuutensa Suomen puolustamiseksi sodassa. Niinpä hän ilmoittautui töihin Äänislinnaan pilketehtaalle, jossa tehtiin pilkkeitä autojen polttoaineeksi venäläisten sotavankien kanssa. Isä on kertonut, että "Vangit ajoivat tehtaalle halkoja, jotka sitten sirklattiin. Venäläiset sotavangit lauloivat kuorossa leirialueella komeasti joka ilta. Tutustuin Alexander-nimiseen inkeriläiseen vankiin, joka osasi suomea, ja hän opetti minulle venäjää. Vein hänelle salaa leipää ja joskus vähän voitakin. Yksi vartiomies teki minulle sukset, joilla hiihtelin Laatokalla. Siellä meni puoli vuotta. Kerran kävin kevään aikana viikon lomalla kotona. Juhannuksena tuli kiireinen lähtö Äänislinnasta, kun venäläiset painoivat päälle ja ajoivat meidät pois. Kannas murtui vähän ennen juhannusta."