Sunnuntai 30.11.2014

DSCN1014.JPG

Meidän floridalainen joulukuusemme, jota emme tänä vuonna koristelleet ollenkaan, koska lähdemme Suomeen jo joulukuun alussa. Kuva viime vuodelta.

TV-kanava ABC näytti tänä aamuna aamutelevisiossa kuvia siitä Lake Worthin omakotitalosta, jonne mekin eilen illalla tulimme aivan sattumalta juuri silloin, kun siellä oli jouluvalot sytytetty ja paikalla oli melkoinen markkinatunnelma ja paljon ihmisiä. Aamun televisio-ohjelmassa haastateltiin talon isäntää Dan Novakia, joka kertoi, että pääasissa hän yksin koristelee koko talon ja pihan erilaisilla valoilla, joita on kaikkiaan noin 75 000 kappaletta. Meille Dan Novak kertoi eilen, että hän aloitti tämänvuotisen urakan Halloweenin eli lokakuun viimeisen päivän aikoihin ja että hän on tehnyt sitä hitaasti.

Myös muut televisiokanavat ovat olleet kiinnostuneita Novakien jouluvaloperinteestä, joka alkoi jo silloin, kun Dan Novak oli lapsi. Nyt hän jatkaa sitä kahdeksan- ja viisivuotiaiden lastensa ja myös muiden kiinnostuneiden iloksi. Novakien talo on uskomattoman vaikuttava näky pimeässä illassa, kun koko talo katosta lähtien on kiedottu värikkäisiin valonauhoihin, samoin pihan palmut. Pihassa on myös ilmalla täytettyjä lumiukkoja, eläimiä ja joulupukkeja. Amerikassa monet omakotiasujat koristavat kotinsa ja pihansa suurella määrällä erivärisiä jouluvaloja ja joillain alueille suorastaan kilpaillaan siitä, kenen valot ovat komeimmat. Novakien pihan kaltaista me emme kuitenkaan ole nähneet.

Antin nimipäivänä 30.11. seitsemänkymmentäviisi vuotta sitten alkoi talvisota ja Neuvostoliitto pommitti Helsinkiä. Silloin alettiin suunnitella eduskunnan siirtämistä turvallisempaan paikkaan. Ensimmäisen pommituspäivän iltana eduskunta kokoontui Vallilan työväentalossa ja seuraavana päivänä eduskunta siirrettiin junalla evakkoon Kauhajoelle. Eduskunnan kirjaston sivuilla kerrotaan, että ”Eduskunnan toimipaikaksi valittiin Kauhajoki, joka sijaitsi riittävän kaukana itärajasta ja jossa ei ollut tehtaita, satamaa, lentokenttää tai muita vihollista kiinnostavia pommituskohteita. Komea kirkonkylä oli riittävän laaja, ja siellä oli valmiuksia suurenkin vierasjoukon majoittamiseen.”. Helsinkiin eduskunta palasi 12.2.1940.

Ehdittiin vielä ennen Suomeen lähtöä käydä katsomassa The Eissey Campus Theatressa Palm Beach Gardensissa Pähkinänsärkijä-baletti. Pähkinänsärkijä-balettia esitetään joulun aikaan Amerikassa niin kuin Suomessa ja monessa muussakin maassa, ja se kuuluu monen amerikkalaisen jouluperinteisiin. Baletin katsomossa oli runsaasti lapsikatsojia ja Palm Beach Ballet’n johtaja totesikin alkupuheenvuorossaan, että Pähkinänsärkijä on useimmille ihmisille elämän ensimmäinen balettikokemus.

DSCN1774.JPG

Yhdysvaltain ja Floridan lippu liehuivat tangossa Eissey Campus Theatren edessä.

Pähkinänsärkijä-baletti oli viihdyttävä ja värikäs ja siitä tuli hyvä ja jouluinen olo. Baletin nuorimmat esiintyjät olivat seitsemän vuoden ikäisiä. Esityksen lopussa yleisö osoitti esiintyjille suosiota seisten ja pienimmät lapsiesiintyjät saivat  suurimmat suosionosoitukset.

Lauantai 29.11.2014

Eilistä Palm Beach Postin TGIF-osiota lukiessani huomasin, ettei se tarkoitakaan tätä yleistä sanontaa: Thank God, it’s Friday (Luojan kiitos, on perjantai), vaan se tarkoittaa: Thank Goodness it’s Florida (Luojan kiitos, tämä on Florida). Tämän päivän Palm Beach Postissa oli artikkeli, jossa kerrottiin, millaisia ruuhkia oli eilen mustana perjantaina eri ostoskeskuksissa ja kauppaliikkeissä. Artikkelissa kerrottiin, että Wellingtonin ostoskeskuksessa oli aamukymmeneltä vielä melko rauhallista, mutta ruuhka paheni tasaisesti. Me olimme Wellingtonin ostoskeskuksessa eilen kymmenestä noin puoli yhteen, ja pois lähtiessämme kassoilla alkoi olla jo jonkinmoiset jonot. Kaiken kaikkiaan mustan perjantain ruuhkat ovat vähentyneet, koska monissa liikkeissä myynti alkaa jo kiitospäivänä ja myös nettikauppa on vienyt asiakkaita kaupoilta.

Olin lupautunut Floridan Karjalaisten yhdistysken kuukausikokoukseen kahvinkeittäjäksi. Muuta ei tällä kertaa tarvinnut tehdäkään kuin valuttaa viisi kannullista kahvia kolmellekymmenelleviidelle kokoukseen osallistuneelle yhdistyksen jäsenelle, koska eilisestä elokuvaillasta oli jäänyt voileipiä ja pullaa tälle päivälle kahvin kanssa syötäväksi. Nina napautteli jälleen nuijaa tehokkaasti ja kokous kesti vain runsaat puoli tuntia, mutta siinä ajassa kaikki asiat saatiin käsitellyiksi.

DSCN1769a.jpg

Suomi Talon seinällä on muiden Suomen vaakunoiden joukossa myös syntymäkuntani Ilmajoen vaakuna.

Illalla menimme Boynton Beachiin kiinalaiseen ravintolaan syömään Kaijan ja Matin kanssa. Sieltä jatkoimme katsomaan amerikkalaisia jouluvaloja, jotka viritetään yleensä marras-joulukuun vaihteessa. Matti ajoi omakotialueelle, jossa erään talon pihalla jouluvalot oli juuri sytytetty ja pihalla ja läheisillä kaduilla oli kymmenittäin ihmisiä ihastelemassa aivan uskomattoman koristeellista pihavalaistusta. Mekin jätimme auton kadun varteen ja kävelimme katsomaan pihaa lähemmin. Paikalla näkyi floridalaisen televisioyhtiön kameramieskin kuvaamassa. Talon isäntä käyskenteli pihalla tyytyväisen näköisenä ja kun Antti laittoi rahaa pihalla olevaan keräyslippaaseen, talon isäntä tuli antamaan meille liput paikallisen collegen koripallo-otteluun. Ottelu pelataan 20.12., ja koska me olemme silloin Suomessa, annoimme liput tutuillemme.

DSC04512.JPG

DSC04526.JPG

Floridalaisia jouluvaloin koristeltuja omakotitaloja.

Kun tulimme kotiin, naapurin Pamela istui parvekkeella ystävättärensä kanssa ja kutsui meidät istumaan heidän seuraansa. Joimme heidän kanssaan lasit viiniä ja maistelimme viittä erilaista leivonnaista, joita Pamela oli saanut isäntäväeltään mukaansa kiitospäivän aterialta.

Illalla televisiossa esiintyi Yhdysvaltain Pennsylvaniasta kotoisin oleva 14-vuotias klassisen musiikin crossover-laulaja Jackie Evancho, joka jo 12-vuotiaana oli suuri tähti Yhdysvalloissa. Wikipedian määritelmän mukaan crossover-laulaja esittää klassista musiikkia, jossa on populaari sointi. Kävimme katsomassa Jackie Evanchon esiintymistä pari vuotta sitten täällä Floridassa, ja se teki meihin todella suuren vaikutuksen. Hän on superlahjakas, kaunisääninen ja aivan upea nuori laulaja.

Perjantai 28.11.2014 Black Friday (musta perjantai)

Black Friday on kiitospäivän jälkeinen päivä ja se avaa Yhdysvalloissa joulusesongin. Black Friday on kaupoille vuoden suurin ostospäivä, jolloin kaupat myyvät tuotteitaan hyvinkin suurilla alennuksilla. Kaupat avaavat ovensa normaalia aikaisemmin, jo viideltä tai kuudelta aamulla ja pitävät ne auki myöhäiseen iltaan, jopa yhteentoista. Jotkut liikkeet aloittavat myynnin jo kiitospäivän puolella myöhään illalla. Black Fridayn kaupanteko on siirtynyt entistä enemmän verkkokauppoihin, joissa suurin osa tarjouksista koskee kulutuselektroniikkaa: televisioita, kännyköitä ja musiikkisoittimia. Black Friday -nimitys tulee siitä, että alkuvuosi on kaupoille usein tappiollinen, jolloin niiden tulos kirjataan punaisella mutta Black Fridaysta eteenpäin kaupat sitten tekevät voittoa, jolloin tulos kirjataan mustalla. Suomalaistenkin lehtien nettisivuilla näkyi jo kauppojen Black Friday -mainoksia.

Me lähdimme aamulla puoli kymmeneltä ostoksille Wellingtonin ostoskeskukseen, jossa olikin väkeä runsaasti liikkeellä, mutta ei mitään mahdotonta ruuhkaa. Ostoskeskuksessa oli mukava kävellä ja katsella, kun ei ollut mitään pakollista ostettavaa, mistä olisi saattanut tulla stressi. Melko vähäisiksi ostokset jäivätkin. Kotimatkalla poikkesimme Costcoon ostamaan ruokaa, joten nyt ei enää tarvitse käydä ruokakaupassa ennen Suomeen lähtöä.

DSCN1765.JPG

Floridalaisen Wellingtonin ostoskeskuksen joulukoristusta.

Floridan Karjalaiset järjestivät tänä iltana perinteisen Black Friday -elokuvaillan. Esitettävä elokuva on aina kertonut sodasta, mikä johtuu varmaan siitä, että Black Friday on niin lähellä talvisodan syttymispäivää eli marraskuun viimeistä päivää. Tänään esitettiin Edvin Laineen ohjaama Tuntematon sotilas vuodelta 1955. Meitä oli Suomi Talolla yli kuusikymmentä elokuvan katsojaa. Väliajalla oli tarjolla voileipiä, pullaa ja kahvia.

Olemme nähneet Tuntemattoman sotilaan useita kertoja, Anttikin näki sen ensimmäisen kerran jo vuonna 1956 Leppäkosken työväentalolla, jolloin hän oli vasta 12-vuotias. Joinakin itsenäisyyspäivinäkin olemme sen katsoneet. Tuntematon Sotilas koskettaa jokaisella katselukerralla. Se on paikoitellen raaka, mutta sellaisiahan sodan kauheudet ovat. Elokuvassa on kuitenkin myös yllättävän paljon huumoria ja hauskoja tyyppejä.

Elokuvan kohtauksia on kuvattu eri paikoissa Etelä-Suomea, myös Sipoossa. Ei siinä kuitenkaan tuttuja paikkoja näkynyt.

Torstai 27.11.2014, Thanksgiving, kiitospäivä

Miljoonat amerikkalaiset ovat matkustaneet kotiseuduilleen kiitospäivän viettoon. Eilen matkustavilla oli suuria ongelmia monissa osissa Yhdysvaltoja, koska lentoliikenne oli sekaisin lumentulon takia. Tästä syystä satoja lentoja oli peruutettu, ja autoliikennekin oli suurissa vaikeuksissa. Meillä kiitospäivä oli viileä vaikkakin aurinkoinen. Aamukuudelta lämpötila oli vain 12 mutta iltapäivällä jo sentään yli 20 astetta.

Kiitospäivä on vuoden suurin juhlapäivä Yhdysvalloissa, johon monilla perheillä kuuluu joka vuosi toistuvia perinteitä. Kiitospäivänä matkustetaan perinteisesti vanhempien ja isovanhempien luokse ja jouluna sitten vanhemmat ja isovanhemmat menevät lastensa ja lastenlastensa luokse. Kalkkuna on edelleenkin kiitospäivän juhla-aterian tärkein tarjottava, vaikka yhä useammat ovatkin korvanneet sen kinkulla. Joissakin juhlapöydissä on tarjolla molempia.

Kiitospäivän ohjelmassa monilla amerikkalaisilla on kiitospäivän paraatin ja amerikkalaisen jalkapallon katsominen televisiosta. Macy’sin kiitospäivän paraati on vuosittain järjestettävä tapahtuma, jota katselee paikan päällä New Yorkissa yli kolme miljoonaa katsojaa ja yli 50 miljoonaa amerikkalaista seuraa televisiosta tulevaa suoraa lähetystä paraatista. Paraatikulkueessa on soittokuntia, cheerleadereita, paraatiautoja ja jättikokoisia ilmapalloja, jotka esittävät tunnettuja sarjakuvahahmoja, muun muassa Hämähäkkimiestä, Mikki Hiirtä ja Hello Kittya.

DSC04465.JPG

Macy'sin paraatissa näkyi tällaisia isoja ilmapalloja. Kuva on otettu televisioruudusta.

Minä päätin kiitospäivän kunniaksi pestä kylpyhuoneen lasiseinän ja lasioven, joissa olevat kalkkiroiskeet olivat tarttuneet niin tiukkaan, että niitä ei millään tahtonut saada pois. Hain apua netistäkin, jonka keskustelupalstoilla ihmiset keskustelivat kyseisestä ongelmasta. Loppujen lopuksi parhaaksi keinoksi osoittautui etikka, jolla lasipinnat tulivat täysin puhtaiksi ja kirkkaiksi. Ensin pyyhin pintoja laimentamattomalla etikalla, minkä jälkeen pesin ne astianpesuainevedellä ja vedin ikkunalastalla kuiviksi.

Iltapäivällä kävimme Lantanan rannassa, jossa näimme tuttuja suomalaisia. Kävimme myös syömässä Benny’s-ravintolassa. Minä söin kalkkunaa lisukkeineen ja Antti seafood-pastaa. Mikään suuri elämys ei ainakaan kalkkuna-annos ollut.

DSCN1749.JPG

Aurinko oli Lantanan rannalla jo aika matalalla puoli viiden aikaan iltapäivällä .

Viimeinen tango Halifaxissa -sarjan toisen kauden ensimmäinen jakso tuli tänään televisiosta ja katsoimme sen Tvkaistalta. Sarjan ihmissuhteet ovat kovin kiemuraisia ja ehtivät kyllä kääntyä vielä monelle mutkalle, koska Yle esittää sarjasta kolme tuotantokautta. Halifaxin kaupunki sijaitsee Ison-Britannian keskivaiheilla West Yorkshiren metropolikreivikunnassa ja sen maisemat näyttävät televisiosarjassa kauniilta ja hyvin vihreiltä.

Keskiviikko 26.11.2014

Aamupäivällä kävimme Pamelan kanssa kaupassa. Ostin gallonan (3,78 litraa) pullon karpalomehua. Amerikassa juodaan paljon sataprosenttista karpalomehua, johon ei ole lisätty sokeria. Karpalomehu on hyvän- ja raikkaanmakuista ja sitä voi juoda sellaisenaan. Me kuitenkin laimennamme sitä vedellä, koska se on muuten aika vahvanmakuista.

Amerikankarpalo kasvaa luonnonvaraisena soilla Pohjois-Amerikan koillisosissa. Siitä on kehitetty viljelylajikkeita, joita kasvatetaan erityisesti Pohjois-Amerikan itäosissa. Viime viikkoina ja päivinä on karpalohilloa myyty Yhdysvalloissa suuria määriä, koska kiitospäivän samoin kuin joulunkin juhla-ateriaan kuuluu olennaisena osana kalkkunan ja kinkun seuraksi karpalohillo.

Tove Janssonin vuonna 1983 suomeksi ilmestynyt romaani Kunniallinen petkuttaja on odottanut yöpöydällä jo monta viikkoa, että lukisin sen loppuun. Tarina ei oikein puhutellut minua ja kun lisäksi tekstissä oli paljon kirjoitusvirheitä, jätin sen lojumaan pitkäksi aikaa. Päätin kuitenkin lukea sen nyt, kun Tove Janssonin syntymän 100-vuotisjuhlavuosikin alkaa olla lopuillaan. Tarina kertoo kahdesta eri-ikäisestä naisesta. Nuori nainen, Katri, muuttaa veljensä kanssa iäkkään taiteilijan Annan taloon ja ryhtyy määrätietoisesti järjestämään talon asioita mieleisikseen ja hoitamaan Annan rempallaan olevia asioita.

DSC04451.JPG

Tove Janssonin Kunniallinen petkuttaja.

Kunniallinen petkuttaja -romaania on kehuttu netissä olevissa kuvauksissa. On sanottu muun muassa, että Janssonin ”henkilöhahmot ovat kiehtovia”. Kirjan takakansitekstissä sanotaan, että Kunniallinen petkuttaja on ”tiivistunnelmainen romaani kahden ihmisen ja kahden elämänkatsomuksen välisestä taistelusta”. Takakannessa on myös Lars Bäckströmin kirjoittama kommentti: ”Tässä siis on kirja, jonka haluaa lukea ja kokea moneen kertaan, ja sellaisiahan Tove Janssonin kirjat yleensä ovat.” Minun mielestäni kirjan henkilöhahmot ovat aika outoja enkä oikein päässyt tarinan tunnelmaankaan sisälle. En myöskään löytänyt rivien välistä minkäänlaista kuhinaa, kuten joku lukija kertoi löytäneensä.

Illalliseksi söimme pieniä ja kovakuorisia Littleneck clams -simpukoita. Ne ovat itäisen Pohjois- ja Keski-Amerikan alkuperäinen simpukkalaji. Simpukat keitettiin oluessa, joka oli maustettu suolalla, pippurilla, limelohkoilla ja valkosipulilla. Kalifornialainen Sonoman Chardonnay-valkoviini sopi hyvin juotavaksi näiden simpukoiden kanssa.

DSC04456.JPG

Littleneck clams -simpukat odottavat keittämistä.

Katsoimme televisiosta amerikkalaista Onnenpyörä-ohjelmaa ja osallistuimme kisaan kotisohvalla. Joitakin sanontoja onnistuimme ratkaisemaan ennen kilpailijoita, mikä tuntui mukavalta.

Tämä päivä oli jälleen sään suhteen erikoinen. Aamulla kuudelta lämpötila oli noin 26 astetta. Menimme uimaan jo puoli kahdeksalta, koska sään ennustettiin viilenevän nopeasti. Sää kyllä  viileni, mutta ei ihan hirveän nopeasti. Neljän aikaan iltapäivällä lämpötila oli noin 17 asteen paikkeilla ja kahdeksalta  15,5 astetta, siis Celcius-astetta. Meidän mittarissamme on myös Fahrenheit-asteikko ja kun keskustelemme naapureiden kanssa säästä, käytämme Fahrenheit-lukemia. Celcius-asteet ovat kuitenkin meidän omia lämpötilalukemia, mutta niitä ei täällä ymmärretä.

Tiistai 25.11.2014

Aamulla soitin ja laitoin sähköpostitse syntymä- ja nimipäiväonnitteluja Suomeen.

Vuonna 2010 suomeksi ilmestynyt C. J. Sansomin Talvi Madridissa -romaani on yli 650-sivuinen, mutta koska siinä on erittäin ohuet lehdet, kirja on samanpaksuinen kuin jotkut kirjahyllyssä olevat 300-sivuiset romaanit. Yllätyin kirjan sivumäärästä, kun aloin lukea sitä. Lukeminen kestikin yllättävän kauan. Toisaalta myös tarina oli sellainen, ettei sitä pystynyt kovin vauhdikkaasti lukemaan.

DSC04450.JPG

C.J. Sansomin Talvi Madridissa.

Talvi Madridissa -romaanin tapahtuma-aika on vuoden 1940 syksy ja talvi ja tapahtumapaikkana Madrid. Espanjassa eletään tuhoisan sisällissodan jälkeistä aikaa ja talvesta on tulossa kylmä ja runsasluminen. Kirjan historia ja monet tapahtumat ovat todellisia, samoin jotkut henkilöt ovat oikeita, kirjan tapahtuma-aikaan eläneitä henkilöitä. Talvi Madridissa kertoo neljästä nuoresta britistä; kolmesta, luonteeltaan hyvin erilaisesta miehestä ja yhdestä naisesta, joiden elämät kietoutuvat toisiinsa Madridissa. Kirjassa kuvataan takaumina näiden kolmen brittimiehen kouluaikaa englantilaisessa sisäoppilaitoksessa sekä Espanjan sisällissodan vuosia.

Talvi Madridissa -kirjassa on jännitystä, joka tihenee kirjan loppua kohden. Siinä on myös historiatietoa Espanjan sisällissodasta ja maailmansodan alkuvaiheista. Ja on mukana myös romantiikkaa. Kirja on mielestäni ihan turhan pitkä, tarinan olisi pystynyt kertomaan lyhyemminkin. Lisäksi runsas takaumien määrä tekee kirjasta hieman sekavan. Loppua kohden tarina kuitenkin tiivistyy ja kirjan loppupuoli onkin alkupuolta huomattavasti parempi. Kirjan tunnelma on melko raskas ja synkkä, mikä johtuu osittain varmaankin siitä, että tarinan henkilöt toimivat itsekkäästi ja ovat epäluotettavia. Kehenkään ei voi oikein luottaa, ei edes lähimpiin ihmisiin. Synkkyyttä lisää myös se, että Espanjan sisällissodan jälkeen ihmisten elinolot ovat köyhät ja puutteelliset ja tulossa oleva kylmä talvi lisää kurjuutta. Tarina on kuitenkin hyvin kerrottu. Kirjan lähestyessä loppua ja tarinan tiivistyessä myös lukemisen vauhti parani.

Illalla naapuriasunnon Pamela kävi koputtamassa meidän oveemme ja kutsui minut katsomaan kanssaan Amerikan Tanssii tähtien kanssa -finaalia. Katselimme tanssiesityksiä, joimme lasilliset kurpitsalikööriä ja kerroimme kuulumisiamme. Kaikki kolme finalistiparia saivat neljältä tuomarilta kympit ja kyllähän esitykset olivatkin aivan huikean hienoja. Voittajapari oli minusta kuitenkin selvästi paras näistä kolmesta finalistiparista.

Maanantai 24.11.2014

Sunnuntai-iltana myöhään katsoin netistä Oopperan joulu -konsertin, joka lähetettiin Lohjan Pyhän Laurin kirkosta. Konsertissa oopperan orkesteri, lapsikuoro ja oopperalaulajat esittivät tuttuja ja tunnelmallisia joululauluja, muun muassa En etsi valtaa, loistoa, Arkihuolesi kaikki heitä, Adamin Jouluyö, Sylvian joululaulu ja Varpunen jouluaamuna. Se oli minun ensimmäinen joulukonserttini tänä vuonna ja viritti mukavasti joulun odotukseen.

Eteläinen Florida kuuluu trooppisen vyöhykkeeseen ja sää onkin ollut täällä nyt parin päivän ajan trooppisen lämpöinen ja kostea. Aamuvarhaisella lämpötila oli noussut jo 27 asteeseen ja parvekkeella vuorokauden ajan kuivumassa olleet uimapyyhkeet ja kylpytakit olivat vielä aamulla kosteita.

DSCN1715.JPG

Gekko on yksi liskojen heimoista. Ne ovat sympaattisia vilistelijöitä ja niitä on täällä runsaasti.

Luen aamuisin netistä Positiivareiden Ajatusten aamiaisen. Tämän päivän osiossa Tenavat terävinä oli seuraanlainen juttu, joka nauratti kovasti: ”Olin aamukahvilla ja yritin valistaa 8-vuotiaalleni terveellisen ravinnon tärkeyttä ja sokerin vaarallisuutta. Vastauksesi sain tokaisun: ’Pulla päivässä pitää luut piilossa’. -Mursu”

Päivällä pesin muutaman ikkunan. Täällä ikkunoiden pesu on nopeaa Suomeen verrattuna, kun ikkunat ovat yksinkertaisia. Ulkopuolelta niihin tulee kosteiden ja suolaisten tuulien vaikutuksesta rasvaisen tuntuinen pinta, joten pesun jälkeen ikkunoiden ilme kirkastuu huomattavasti.

American Finnish Club (Kerhotalo) järjesti tänään bussimatkan Florida Panthersin ja Minnesota Wildin väliseen jääkiekko-otteluun. Osallistuimme matkaan, ja näimme kaukalossa kaikkiaan seitsemän suomalaispelaajaa. Minnesota Wildin joukkueessa pelasivat joukkueen kapteeni Mikko Koivu, maalivahti Nicklas Bäckström, Erik Haula ja Mikael Granlund ja Florida Panthersin joukkueessa Aleksander Barkov, Sean Bergenheim ja Jussi Jokinen. Kannustimme suomalaisia pelaajia tasapuolisesti. Minnesota Wild voitti ottelun 4 - 1. Matka oli hauska ja ottelua oli kiva katsoa.

DSCN1732.JPG

Florida Panthersin pelaajia, numero 16 Barkov ja numero 20 Bergenheim

DSCN1744.JPG

Ottelua on jäljellä runsas minuutti, peli päättyi lukemiin 4 - 1.

Sunnuntai 23.11.2014

Aamu-uinnin jälkeen näimme iguaanin uima-allasaluetta reunustavan aidan takana. Se nautiskeli auringonpaisteesta eikä yhtään häiriintynyt siitä, että me katselimme sitä. Kävin hakemassa kameran ja otin siitä muutaman kuvan. Naapurit kertoivat, että meidän piha-alueellamme aina välillä näkee iguaaneja. Tämä oli kuitenkin ensimmäinen kerta, kun me näimme sellaisen pihallamme.

DSC04431.JPG

Iguaani maastoutuu hyvin ruohon sekaan.

Iguaani on liskoeläin. Lajimääritelmän mukaan se on vihreä ja sen hännässä on poikittaisia tummia raitoja. Sen selässä on harja ja leuassa kaulalappu. Iguaani on kasvissyöjä. Näkemämme yksilö oli päästä hännänpäähän reilusti yli metrin mittainen. Se oli mielenkiintoinen tuttavuus.

Kun söimme aamiaista parvekkeella yhdeksältä, sää oli täydellisen ihana. Lämmintä oli yli 25 astetta ja tuuli oli reipas mutta lämmin. Söimme keitettyjä viiriäisen munia ja paistettua pekonia.

DSC04445.JPG

Sunnuntain aamiainen parvekkeella.

Aamupäivällä lähdimme käymään Palm Beach Outlets -ostoskeskuksessa, jossa on kymmeniä erilaisia tehtaanmyymälöitä. Meidän ostoksemme jäivät tällä kerralla kuitenkin melko vähäisiksi. Söimme lounaan ja ajoimme kotiin Palm Beachin kaupungin kautta. Kävimme myös Lantanan rannassa, jossa oli uimakielto kovan tuulen ja rantaan ajautuvien puiden takia. Emme kyllä olleet uimaan menossakaan. Surffaajat saivat kuitenkin surffata ja heitä olikin vedessä harvinaisen paljon.

DSCN1698.JPG

Palm Beach Outlets on koristeltu jouluiseksi. Antti miettii, mihin liikkeeseen suunnistaisi.

DSCN1703.JPG

Floridalainen joulukuusi.

DSCN1706.JPG

Lantanan rannassa liehuvat punaiset liput kielsivät tänään uimisen.

USA Suomeksi -nettisivuilla selviteltiin Barack Obaman torstaina antamaa yksipuolista asetusta maahanmuutosta, jonka hän teki lunastaakseen vaalilupauksensa. Karkoitusuhka saattaa poistua Yhdysvalloissa luvattomasti oleskelevilta ainakin, jos heillä on Yhdysvalloissa syntyneitä lapsia. Kyseessä ei siis olekaan kansalaisuuden myöntäminen näille luvattomasti maassa oleskeleville vaan oleskeluluvan myöntäminen heille. Myös korkeasti koulutetuille tiede- ja teknologiaosaajille myönnetään lisäviisumeita ja yrittäjäviisumien määrää lisätään.

”Obamaa oli jo ennen torstai-iltana televisioitua puhetta moitittu valtaoikeuksien väärinkäytöstä ja uhattu syytteillä. Republikaanit ovat uhanneet myös Kongressin rahoituksen lopettamisella, joka pysäyttäisi koko maan hallinnon. Republikaanien edustaja Tom Cole kertoi mielipiteenään Obaman nyt haastavan ’kapakkatappelua’.”, todettiin USA Suomeksi -nettisivuilla.

Illalla katsoimme TVkaistalta Tanssii tähtien kanssa -finaalin, jossa finalistiparit esittivät hienoja tanssiesityksiä. Pete ja Katri tanssivat aivan huikean upean tangon, joka oli minusta heidän paras esityksensä. Anun ja Janin foxtrot puolestaan oli kaunis ja taidokas ja heidän paras tanssinsa. Pete ja Katri voittivat kisan ja olivat minustakin aivan hiuksenhienosti parempia kuin Anu ja Jani.

Lauantai 22.11.2014

Palm Beach Postissa kerrottiin tänään otsikolla ”Goodman saa 16 vuotta ja laskun uusintaoikeudenkäynnistään”, että John Goodman saa 16 vuoden tuomion siitä, että hän ajoi humalassa pysähtymismerkin takaa päin nuoren miehen autoa, joka syöksyi kanaaliin ja aiheutti tämän nuoren miehen hukkumisen. Lisäksi Goodman pakeni tapahtumapaikalta. Paitsi 16 vuoden tuomiota Goodman menettää ajo-oikeutensa loppuelämäkseen, joutuu maksamaan 122 000 dollaria syytteeseenpanosta, joutuu maksamaan 50 dollaria jokaisesta vankilassaolopäivästään eli 292 000 dollaria ja pysymään vankilassa muutoksenhaun ajan. John Goodman sai nyt siis saman 16 vuoden tuomion, jonka hän sai jo ensimmäisen oikeudenkäyntinsä jälkeen.

Aamu-uinnin ja aamiaisen jälkeen lähdimme Boca Ratoniin elokuvateatteri Cinemark Palacen aamupäivänäytökseen, joka alkoi kymmeneltä. Menimme katsomaan perjantaina ensi-iltaan tullutta elokuvaa The Theory of Everything (Kaiken teoria). Se kertoo fyysikko Stephen Hawkingista, jonka sanotaan olevan yksi maailman merkittävimmistä elossa olevista ajattelijoista. Elokuva perustuu Jane Hawkingin muistelmateokseen ”Travelling to Infinity: My Life with Stephen”. Elokuvan alussa, vuonna 1963, Stephen opiskelee Cambridgessa ja rakastuu samassa yliopistossa opiskelevaan Janeen. Samoihin aikoihin Stephenin sairauden ensimmäiset oireet alkavat näkyä. Hän sairastuu ALS-tautiin ja hänelle luvataan korkeintaan kaksi vuotta elinaikaa. Tarina kertoo Stephenin ja Janen elämästä ja Stephenin sairauden etenemisestä sekä Stephenin merkittävästä tieteellisestä urasta. Stephen ryhtyy tutkimaan aikaa, koska hänellä ennusteen mukaan on sitä vain vähän jäljellä. Elokuvan lopputekstien mukaan tällä hetkellä 72-vuotias Stephen Hawking jatkaa edelleenkin tutkimustyötään.

Elokuva The Theory of Everything on hienosti kerrottu ja mielenkiintoinen tarina. Näyttelijät, erityisesti Stephen Hawkingia esittävä Eddie Redmayne ja Janea esittävä Felicity Jones ovat rooleissaan erinomaisia. Eddie Redmaynelle uskallan veikata ainakin miespääosan Oscar-ehdokkuutta ellei peräti Oscaria. Elokuva tulee Suomessa elokuvateattereihin helmikuun alkupuolella.

CNN-kanava lähetti koko illan ohjelmaa otsikolla The Sixties (Kuusikymmentäluku). Ohjelman ajankohta johtui varmaankin siitä, että tänään on kulunut päivälleen 51 vuotta Yhdysvaltain presidentin John F. Kennedyn murhasta. Ohjelmassa näytettiin Kennedyn murhaan ja myös Kennedyn murhaajan Lee Harvey Oswaldin murhaan liittyvää filmimateriaalia, haastatteluja ja pohdintaa yli viidenkymmenen vuoden takaisten tapahtumien mahdollisista syistä ja syyllisistä.

Teimme illalliseksi taas tiikerirapurisottoa, koska meistä se on mukava iltaruoka, vaikka risoton valmistamisessa sen tekijä joutuukin seisomaan lieden ääressä pitkään, lisäämään nestettä vähän kerrassaan ja sekoittamaan risottoa koko ajan, jotta se ei pala pohjaan.

DSC01093.JPG

Täällä on tuullut viime päivinä voimakkaasti. Koska liput liehuvat lipputangoissa vuorokaudet ympäriinsä, suikaleista ommellut liput eivät aina kestä, vaan ompelet repeävät niin kuin tässä 29.11. viime vuonna otetussa kuvassa.

Perjantai 21.11.2014

Muistimme mukaan tämä oli ihka ensimmäinen päivä meidän Floridassa-olovuosinamme, jolloin emme nähneet auringosta pilkahdustakaan koko päivänä. Oli myös niin pimeää, että sisällä ei nähnyt lukea ilman valoja. Aamu-uinnin aikana satoi, mutta ei se uimista haitannut. Lämpötila oli kuitenkin koko päivän  22:n asteen paikkeilla.

Menimme aamiaiselle Manalapaniin John G’s -ravintolaan, jossa yleensä on pitkä jono odottamassa pöytien vapautumista, mutta tänään siellä oli hyvin tilaa. Huono sää ilmeisesti vaikutti aamiaisen syöjien vähyyteen. Me söimme runsaan ja monipuolisen aamiaisen; hedelmäsalaattia, havaijilaista munakasta (minä), Eggs Benedict (Antti), melonia,greippiä, paistettua perunahakkelusta, paahtoleipää, marmeladia, kahvia.

Antti aamiaisella.JPG

Antti ja Eggs Benedict.

Aamiaisen jälkeen kävimme tuulisella Lantanan rannalla, jossa parkkipaikka oli lähes tyhjä, ainoastaan Dune Deck -ravintolan henkilökunnalle varatut autopaikat olivat täynnä. Ravintolassa näytti olevan paikalla henkilökuntaa enemmän kuin aamiaista syöviä asiakkaita. Rannalla oli yksi ainoa naishenkilö uimassa, muuten ranta oli autio.

DSCN1687.JPG

Yksinäinen uimari Lantanan rannassa.

Presidentti Barack Obama piti eilen illalla televisiopuheen, jossa hän kertoi täyttävänsä vaalilupauksensa ja myöntävänsä noin viidelle miljoonalle luvattomasti Yhdysvaltoihin muuttaneelle ja täällä jo pitkään asuneelle henkilölle Yhdysvaltain kansalaisuuden. Tämä päätös ei miellytä republikaaneja.

Tämän päivän Palm Beach Postissa kerrottiin, että asuntokauppa on vilkastunut suuresti Floridassa vuoden aikana. Palm Beachin piirikunnassa asuntojen myynti kasvoi lokakuussa 19 prosentilla viime vuoden lokakuuhun verrattuna. Myös asuntojen hinnat ovat nousseet. Viime talvi oli suurimmassa osassa Yhdysvaltoja kylmä ja runsasluminen ja ainakin alkutalvesta sää näyttää tänäkin vuonna olevan haasteellinen, mikä on yksi syy siihen, että amerikkalaiset ostavat nyt asuntoja Floridasta.

Torstai 20.11.2014

Eilen illalla myöhään lämpötila oli noussut 23 asteeseen, mutta aamulla kahdeksalta se oli vain 17 astetta. Meillä täällä Floridassa ei ole kuitenkaan mitään hätää, toisin kuin esimerkiksi Buffalossa New Yorkin osavaltiossa, jossa on satanut paikoin jo yhdeksän jalkaa, eli yli kaksi ja puoli metriä lunta. Floridassa Palm Beachin piirikunnassa on kuitenkin myös poikkeuksellisen kylmää ja eilen keskiviikkona jäätiinkin vain hieman 122 vuoden takaisesta ennätyksestä. Kolmen aikaan eilen iltapäivällä Miamin lämpötila oli 67 Fahrenheit-astetta (19,4 Celcius-astetta). Vuonna 1892 saavutettu marraskuun 19. päivän kylmyysennätys oli 66 Fahrenheit-astetta.

DSC04401.JPG

Palm Beach Postissa oli tänään tällainen kuva buffalolaisesta autosta, jonka kuljettaja oli lähtenyt liikkeelle melkoinen lumikuorma katon päällä.

Tämän vuoden helmikuussa (26.2.) kirjoitin oikeudenkäynnistä, jossa floridalaista John Goodmania syytettiin hänen helmikuussa 2010 aiheuttamastaan onnettomuudesta. Goodman ajoi humalassa pysähtymismerkin takaa päin 23-vuotiaan collegeopiskelijan autoa, joka vieri kanaaliin. Goodman pakeni paikalta ja opiskelija hukkui  autonsa mukana. Asian käsittely jatkuu edelleen. John Goodman on vankilassa eikä vieläkään ole varmuutta siitä, jääkö hänen 16 vuoden tuomionsa voimaan vai ei. Goodmanin asianajajan mukaan Goodman ei ole enää varakas hevospoolomoguli, vaan hänen velkansa ylittävät hänen varallisuutensa. Antti tosin totesi, että aivan varmasti väite on pötypuhetta ja että Goodmanin omaisuus on siirretty hänen perheensä nimiin. Tällä on tarkoitus pienentää Goodmanin maksettavaksi määrättävän vahingonkorvauksen suuruutta.

Tänään on marraskuun kolmas torstai, ja Beaujolais Nouveau -päivä. Kaikkialla maapallolla ranskalainen kuluvan vuoden sadosta valmistettu Beaujolais-alueen viini tulee markkinoille. Tämä onkin viinivuoden tärkeimpiä päiviä, jota juhlistetaan monin eri tavoin. Mekin ajoimme Boynton Beachin Total Wine -viinikauppaan, jossa oli tarjolla kahta Beaujolais Nouveau -laatua, ostimme pullollisen molempia.

Kävimme myös Riggin’s Crabhousessa ostamassa stone crabin saksia. Paunaan eli vajaaseen viiteensataan grammaan niitä mahtui neljä kappaletta. Sakset oli keitetty, ja niiden kova kuori rikottiin valmiiksi, joten ne oli helppo syödä kotona. Saimme mukaamme myös maukasta kastiketta, jonka kanssa ravun liha syötiin. Viime vuoden lokakuussa kävimme Reiman ja Catherinen kanssa syömässä Riggin’s Crabhouse -ravintolassa näitä floridalaisia herkkuja, joiden sesonki kestää lokakuusta toukokuuhun asti. Ravuilla on suuret, hyvin vahvat sakset. Rapuja ei pyydetä kokonaan, vaan pyydystetyiltä ravuilta katkaistaan vain toinen tai molemmat sakset, minkä jälkeen ne päästetään vapaaksi. Puolessatoista vuodessa rapu kasvattaa uudet sakset.

DSC04412.JPG

Päivän ostoksiamme: Boujolais Nouveau ja stone crabin saksia.

Avasimme toisen ostamistamme Boujolais Nouveau -pulloista. Viini oli harvinaiset kypsän oloista, se oli voimakkaan punaista ja hyvää. Useina vuosina Boujolais Nouveau on ollut hyvin ohutta ja mehumaista.

Televisiosta tuli tänään Viimeinen tango Halifaxissa -sarjan ensimmäisen tuotantokauden viimeinen jakso, mutta sarja jatkuu onneksi ensi torstaina toisen tuotantokauden jaksoilla. Celian ja Alanin onni ei enää tässä jaksossa ollutkaan niin täydellistä kuin tähän asti ja Alanin sydänongelmatkin pahenivat. Kaikki näytti kuitenkin jakson lopussa jälleen valoisalta ja toiveikkaalta. Katsoimme myös Koko Suomi leipoo -kilpailun finaalin, jossa kilpailijat leipoivat lohicoulibiacin eli lohipiirakan ja kolmikerroksen täytekakun. Kisa oli tiukka Marjan, Heidin ja Liisan välillä. Tuntui siltä, että Liisa halusi eniten voittaa ja hän voittikin koko kisan, vaikka Marjan leivonnaiset olivatkin alusta lähtien kaikkein näyttävimpiä.

Keskiviikko 19.11.2014

Ei menty uimaan aamulla eikä syöty aamiaista parvekkeella, koska lämpömittarin lukemat olivat kolmentoista asteen paikkeilla, tuuli ja välillä satoi. Suurimmassa osassa Yhdysvaltoja talvinen sää jatkuu ja aiheuttaa poikkeuksellisen suuria vaikeuksia. Lunta on satanut paikoin toista metriä, jossain jopa lähes kaksi metriä. Kun sää alkaa lämmetä, on odotettavissa suuria tulvia näillä myt lumisilla alueilla.

Päivän Palm Beach Postissa annettiin otsikolla ”Paluu kiitospäivän juurille” monta sivua ohjeita kiitospäivän päivällisen valmistamiseksi. Kaiken keskipisteenä on tietysti kalkkuna, jonka valmistusta ohjeistettiin parin sivun verran. Kalkkunan lisukkeiksi ohjeissa valmistettiin muun muassa paistettuja hapankerma-ruohosipuliperunoita, paahdettua jamssia, lehtimangoldigratiinia, paahdettua sipulia, pinaattia, vihreitä papuja salottisipulin ja granaattiomenavinegretin kanssa, ruusukaalia, karpalo-appelsiinirelishiä sekä perinteistä kastiketta. Jälkiruoaksi valmistettiin bourbon-pekaanipiirakkaa, karpalopiirakkaa tai kurpitsapiirakkaa ja kahvia. Kalkkunan lisukkeita oli aikamoinen määrä, ja niiden valmistusohjeet näyttivät melkoisen paljon aikaa vieviltä.

Pihan palmuja ja muita puita on leikattu ja karsittu alkuviikon ajan. Nyt työ on meidän alueen pihojen osalta tehty ja jäljet on siivottu. Puita karsittiin tosi reippaasti, mutta täällä ne kasvavat myös nopeasti entisiin mittoihin. Autokin saatiin ajaa taas omaan parkkiruutuun. Puiden leikkaajat olivat kohdelleet meidän pöllöämme hyvin. Sen oksaa ei ollut sahattu, joten se kököttää edelleen vahtipaikallaan.

DSC04396.JPG

Pihan puut on leikattu.

Ajoimme aamupäivällä Boynton Beachiin, jossa kävimme Arjalta ja Raimolta saamamme vinkin perusteella Bed, Bath and Beyond -tavaratalosta ostamassa kenkätelineen, jota olimme etsineet täältä kauan tuloksetta. Sen jälkeen jonotin yli kaksikymmentä minuuttia kassajonossa Macy’silla maksaakseni kaksi  WC-mattoa, minkä jälkeen totesin, että nyt on päivän ostokset tehty. Kävimme syömässä annoksen japanilaista teriyaki-kanaa ja ajoimme kotiin.

Illalla katsoimme Tvkaistalta Syke-sarjan neljännen osan. Yle.fi:ssä kirjoitettiin, että Marko Miettisen toimittamassa Taustapeili-ohjelmassa haastateltiin kahta päivystyksessä työskentelevää sairaanhoitajaa. Sairaanhoitajat vertasivat Syke-sarjan tapahtumia omiin kokemuksiinsa ja totesivat, että sarjassa on saatu hyvin kiinni sairaalan kiireisestä arjesta sekä lääkärien ja hoitajien välisestä hierarkiasta. Heidän mielestään sarjan päähenkilöt myös tuovat hyvin esiin hoitajien työssään kokeman tunneskaalan. Syke-sarja onkin kiinnostavaa katsottavaa, se on hyvin tehty ja siinä on hyvät näyttelijät myös sivurooleissa.

Tiistai 18.11.2014

Floridan panttereista oli jälleen artikkeli Palm Beach Postin paikallisuutisosiossa. Siinä kirjoitettiin, että vuosi on ollut panttereille huono, sillä tämän vuoden aikana on tähän mennessä kuollut kaksikymmentäkuusi pantteria. Näistä yhdeksäntoista on kuollut moottoriajoneuvojen aiheuttamissa onnettomuuksissa. Floridan pantteri on uhanalainen eläin, ja tutkijat uskovat niitä elävän vapaana enää alle kaksisataa.

Aamulla sää oli puolipilvinen, lämpötila pari astetta yli kahdenkymmenen. Uima-altaan vesi oli hieman aikaisempaa viileämpää mutta ihan sopivaa uimiseen ja syödessämme aamiaista parvekkeella sielläkin oli vielä mukavan lämmintä. Aamutelevisiossa sää oli tänään taas suuressa roolissa, koska eri puolille Yhdysvaltoja odotettiin talvimyrskyä, jonka piti ulottua Floridankin pohjoisosiin asti, tosin paljon lievempänä kuin muihin osiin Yhdysvaltoja. Meillä alkoi sade puolenpäivän aikoihin ja lämpötila laski kahteenkymmeneen asteeseen.

Macys-tavaratalossa on tänään ja huomenna alennusmyynti, jolloin alennukset voivat olla hyvinkin suuria. Kävin hieman katselemassa vaatteita ja ostinkin muutaman paidan sillä aikaa, kun Antti kävi Total Wine -viinikaupassa ostoksilla. Total Winen yli kahdeksantuhannen viinin valikoimasta mieluisan viinin etsiminen saattaisi olla työlästä ja kestää pitkään, ellei siellä olisi niin ammattitaitoisia myyjiä, jotka auttavat mielllään ja helpottavat näin valitsemista.

Kävimme lounaalla Boynton Beachin ostoskeskuksen ravintola-alueella, josta valitsimme aasialaisen keittiön bourbonkanaa sekä parsakaali-härkää nuudelien kanssa. Otimme yhden hengen annoksen, josta riitti hyvin syötävää molemmille.

Iltapäivällä Arja ja Raimo olivat kutsuneet meidät kotiinsa, joka on näköetäisyydellä meiltä, mutta sen verran sinne on matkaa, että menimme autolla. Vietimme heidän kanssaan mukavan iltapäivän. Saimme kahvin kanssa herkullista karppaajan tonnikalapiirakkaa, jonka reseptin aion etsiä netistä, josta se kuulemma löytyy.

Illalla lämpötila laski niin, että kahdeksan aikaan lämmintä oli enää neljätoista astetta. Parvekkeella tuntui niin viileältä, että sinne ei tehnyt mieli mennä istumaan.

Maanantai 17.11.2014

Aamulla soitin nimipäiväonnittelut koti-Suomeen Einolle, joka juuri oli tullut reippaalta sauvakävelylenkiltä kotimetsästä. Suomessa on vielä hyvin ulkoiluun sopiva sää, kun ei ole lunta eikä liukasta ja lämpötilakin on vähän plussan puolella.

Vilkkaan viikonloppuohjelman jälkeen maanantai oli rauhallinen kotipäivä lyhyttä ostosmatkaa lukuunottamatta. Lähes uusi seinäkellomme ei enää toiminut, joten kävimme hankkimassa sen tilalle uuden. Päivä oli melko helteinen, ylimmillään lämpötila käväisi vähän yli kolmessakymmenessä asteessa, mikä on poikkeuksellisen korkea lämpötila tähän aikaan vuodesta täällä eteläisen Floridan itärannikolla. Tästä eteenpäin sään odotetaan jälleen viilenevän huomattavasti.

Sunnuntaina 16.11.2014 oli kulunut päivälleen 125 vuotta Päivälehden ensimmäisen näytenumeron ilmestymisestä. Hel­sin­gin Sa­no­mien en­sim­mäi­sel­lä si­vul­la on suluissa juokseva lu­ku. Sunnuntain Helsingin Sanomissa tämä luku oli 41 587. Niin monta kertaa Helsingin Sanomat ja sen edeltäjä Päivälehti ovat tähän mennessä ilmestyneet. ”He­sa­ri on ol­lut, ja on edel­leen, osa yh­teis­tä suo­ma­lais­ta muis­tia.”, todetaan lehden pääkirjoituksessa. Se pitää hyvin paikkansa. Jo 1960-luvulta minulle on joistain merkittävistä tapahtumista jäänyt näkömuistiin kuva Helsingin Sanomien uutissivusta.

Sunnuntain Hesarissa oli mielenkiintoinen historiakatsaus lehden ilmestymisajan vuosikymmeniin. Olen lukenut tätä katsausta nettilehdestä, mutta pyysin myös hankkimaan sunnuntain paperilehden, josta se on mukava lukea uudelleen. Ainakaan vielä en olisi valmis luopumaan koti-Suomessa paperilehdestä, vaikka nettilehdestä samat asiat löytyvätkin.

Leukemiaan 71-vuotiaana kuolleen amerikanjuutalaisen kirjailijan ja ihmisoikeusaktivistin Susan Sontagin kerrotaan sanoneen, että ”En ole käynyt kaikkialla, mutta se on listallani.” En ole löytänyt tietoa siitä, ehtikö hän eläessään käydä kaikkialla. Minä en ole käynyt kaikkialla, mutta se ei ole minun listallanikaan, jossa sen sijaan on muutamia kiinnostavia paikkoja. Ensi vuoden lista on juuri nyt alustavassa mietinnässä. Koska maailmassa, Suomessa ja muualla, on paljon mielenkiintoisia paikkoja ja tapahtumia, täytyy tarkkaan miettiä, mitkä ovat sellaisia, että niihin ehdottomasti haluaa mennä tai osallistua. Ja kun kotonakin on hyvä olla, siihen on myös varattava riittävästi aikaa.

Illan päätteeksi katsoimme Amerikan Dancing with the Stars -kilpailun semifinaalin. Jäljellä oli viisi paria, joista yksi pari putosi pois. Kilpailijoiden taso alkoi olla jo lähellä ammattitanssijoiden tasoa.Tuomarit antoivat runsaasti kymppejä, ja joitakin neljän kympin esityksiäkin nähtiin.

Sunnuntai 16.11.2014

Lämpötila oli noussut jo kahteenkymmeneenviiteen asteeseen, kun lähdimme aamulla kahdeksalta uimaan. Onneksi täällä Floridassa on ollut lämmintä, kun uutisissa on viime päivinä näytetty kuvia eri puolilta Yhdysvaltoja ja kerrottu, että neljässäkymmenessäkahdeksassa Yhdysvaltain viidestäkymmenestä osavaltiosta kärsitään poikkeuksellisen kylmästä säästä ja paikoin lunta on tullut niin paljon, että liikenne on ihan sekaisin. Floridan lisäksi Haiwaiji lienee se toinen osavaltio, jota nämä poikkeukselliset sääolosuhteet eivät ole kiusanneet.

Lantanan kaupungin suosituin sunnuntailounaspaikka oli tänään mitä todennäköisimmin Suomi Talo, jossa Suomalaiset Sotaveteraanit Amerikassa -yhdistys tarjosi armeijan vuoden 1929 soppatykissä keitettyä hernekeittoa. Paikalla oli suuri joukko Floridan suomalaisia, niin myös me Antin kanssa. Hernekeitto oli hyvää ja niin suosittua, että soppatykki taisi tyhjentyä tunnin aikana kokonaan.

Pikkukameran kuvia 376.JPG

Armeijan soppatykki vuosimallia 1929 ja hernekeiton jakaja.

Ehdimme hernekeittolounaan jälkeen käydä kotona kääntymässä, minkä jälkeen palasimme Suomi Talolle sunnuntai-iltapäivän Tähtien Matineaan, jonka ensimmäisessä osassa, joka oli Taina Elg Tähtenä Hollywoodissa, suomalaissyntyinen näyttelijä ja tanssija Taina Elg kertoi urastaan ja toisessa osassa konserttipianisti Marja Kaisla esitti flyygelillä amerikkalaista ja suomalaista musiikkia.

Taina Elg aloitti tanssijana Suomen Kansallisoopperan Balettikoulussa, josta hän valmistui 16-vuotiaana vuonna 1946. Sen jälkeen hän lähti tanssijaksi Ruotsiin, Englantiin ja Monte Carloon. Loukkaantumisen vuoksi hän joutui lopettamaan tanssijan uransa. Vähän aikaa hän toimi mallina Pariisissa ja hänen kuviaan on ollut muun muassa Vogue- ja Elle-lehtien kannessa. 23-vuotiaana Taina Elg solmi sopimuksen Metro Goldwyn Mayerin kanssa ja muutti Hollywoodiin luomaan elokuvauraa. Hänen tunnetuin elokuvansa on George Cukorin ohjaama Tytöt vuodelta 1957, jossa hänen vastanäyttelijänään oli muun muassa Gene Kelly. Taina Elg on palkittu kahdesti Golden Globe -palkinnolla; vuonna 1956 kategoriassa ”lupaavin ulkomainen naisnäyttelijä” ja seuraavana vuonna Tytöt-elokuvasta kategoriassa ”paras musikaalinäyttelijätär”. Muitakin palkintoja hän on uransa aikana saanut.

Pikkukameran kuvia 387.JPG

Ihastuttava Taina Elg näyttelijä Heli Sirviön haastateltavana Suomi Talossa.

Vuonna 1961 Taina Elg muutti New Yorkiin, jossa hän on esiintynyt näyttämöllä musikaaleissa ja näytelmissä sekä televisiosarjassa. Hän tekee töitä edelleenkin ja muun muassa viime kesänä hän oli Suomessa, jossa hänellä oli elokuussa laulaja Mari Palon ja pianisti Tuula Hällströmin kanssa esitys Jean Sibelius & Ida Ekman - Säveltäjä ja hänen muusansa. Vieläkin vähän harmittaa, ettemme päässeet katsomaan esitystä Aleksanterin teatteriin, kun meillä oli samalle illalle jo paljon aikaisemmin hankitut liput Viimeiset kiusaukset -oopperaan Porvoon tuomiokirkossa.

Matinean väliajalla oli myynnissä kahvia ja voileipiä. Väliajan jälkeen esiintyi pianisti Marja Kaisla, joka soitti flyygelillä ensin muunnelmia amerikkalaisen George Gershwinin sävellyksistä. Jean Sibeliuksen syntymän 150-vuotisjuhlaa vietetään ensi vuonna ja sen kunniaksi Marja Kaisla soitti Sibeliuksen pianosävellyksiä, joiden joukossa oli yksi harvinaisuus. Puolitoista vuotta sitten löydettiin Harwardin yliopiston kirjastosta nelisivuinen käsin kirjoitettu sävellys, joka paljastui Sibeliuksen sävellykseksi vuodelta 1889. Sibelius sävelsi sen ystäviensä vastasyntyneelle lapselle Lululle ja sävellyksen nimi on Lulu Waltz. Marja Kaisla soitti myös Einar Englundin sävellyksen Introduzione e Toccata, jonka Englund sävelsi vuonna 1950 ollessaan New Yorkissa stipendiaattina. Lopuksi kuulimme vielä Sibeliuksen Valse Tristen ja Finlandian.

Marja Kaisla on opiskellut musiikkia Sibelius Akatemiassa Helsingissä, Pietarin Konservatoriossa ja Sveitsissä. Vuonna 1987 hän muutti Philadelphiaan, jossa hän opettaa musiikkia omassa konservatoriossaan. Hän on myös pitänyt lukuisia konsertteja ja esiintynyt orkesterien solistina ympäri Yhdysvaltoja. Vuonna 2013 Finlandia Foundation National kutsui Marja Kaislan vuoden esiintyjäksi. Puolentoista vuoden ajan hän matkusti ympäri Yhdysvaltoja konsertoiden ja tehden tunnetuksi suomalaisten säveltäjien musiikkia. Hän myös johtaa Finlandia Foundationin Sibelius 150 Juhlakomiteaa, jonka tavoitteena on viedä Jean Sibeliuksen musiikkia ympäri Yhdysvaltoja vuoden 2015 aikana.

Pikkukameran kuvia 386.JPG

Sunnuntain matineassa oli yleisön joukossa tällainenkin t-paidan selkäpuoli.

Suomi Talon Tähtien Matinea oli poikkeuksellisen hieno ja mielenkiintoinen tapahtuma, johon oli saatu aivan upeat esiintyjät. Illalla nautimme aperitiiviksi tämän matkan ensimmäiset Dry Martinit iltapimeällä parvekkeella. Söimme vielä grillattuja kampasimpukoita ja katsoimme TV-kaistalta Tanssii tähtien kanssa -kilpailun. Vaikka Anu ja Jani sekä Pete ja Katri ovatkin olleet suosikkejani kisan alusta lähtien, tämänpäiväisten esitysten perusteella olisin antanut jatkopaikan Peten ja Katrin sijasta Jannalle ja Matille.

Tämä sunnuntaipäivä sujui mukavasti hyvän ruoan ja vaikuttavien esitysten merkeissä.

Lauantai 15.11.2014

Eilen televisiossa esitetty Hollywood Film Awards -palkintogaala eroaa muista elokuva-alan palkintogaaloista siinä, että ehdokkaita palkinnonsaajiksi ei nimetä etukäteen vaan ammattilaisista koostuva palkintoraati valitsee palkittavat henkilöt. Palkintoja jaetaajn sekä elämäntyöstä että kyseisen vuoden elokuvista kahdessakymmenessäkuudessa kategoriassa, muun muassa parhaan naisnäyttelijän, parhaan miesnäyttelijän, parhaan sivuosanaisnäyttelijän, parhaan sivuosamiesnäyttelijän, parhaan ohjaajan ja parhaan elokuvan kategoriassa. Vuoden 2014 parhaaksi elokuvaksi raati oli valinnut Gone Girl -elokuvan.

Eilisestä Hollywood Film Awards -gaalasta kerrottiin tänään myös Suomen iltapäivälehdissä ja televisiokanavien nettisivuilla. Erityistä huomiota on saanut palkintoa jakamassa ollut näyttelijä Kirsten Stewart, jonka asun kerrottiin pettäneen kesken gaalapuheen. MTV Viihde -nettisivuilla kerrotaan, että Stewartin Chanel-asun yläosa valahti hieman liian alas vilauttaen turhan paljon tähden rintamusta. Minulta jäi kyseinen tapahtuma huomaamatta, vaikka katselinkin, kun Stewart piti puhettaan. Hyvä, että meillä on tarkkaavaisia toimittajia, jotka kertovat oleelliset asiat tarkkaamattomille katsojille.

Tänään menimme aamulla uimaan jo puoli kahdeksalta, koska sen jälkeen piti kiiruhtaa lettuaamiaiselle Suomi Talolle. Väkeä olikin paikalla melkoinen määrä. Nyt kaikki meidänkin Floridan-tuttumme alkavat olla täällä. Tällä viikolla Floridaan ovat saapuneet Matti ja Sirkka, jotka näimme Suomi Talolla ja joiden kanssa suunnittelimme pienimuotoista laivaristeilyä lähiaikoina. Normaalisti ei koskaan kotona tulisi mieleen syödä lettuja aamiaiseksi, mutta täällä emme mistään hinnasta jättäisi menemättä lettuaamiaiselle, kun sellainen järjestetään. Suomi Talolla oli myös joulukirpputori, mutta emme ostaneet mitään, koska nyt ei ollut mitään erityisiä tarpeita.

Iltapäivällä kävin kävelemässä Lantanan rannassa. Aurinko paistoi ja tuuli puhalteli mukavasti. Vesi oli melko korkealla ja välillä aallot tulivat pitkälle rantaan. Juuri silloin, kun valokuvasin rantahiekalla olevaa jellyfishiä, eräänlaista meduusaa, korkea aalto tuli takapäin ja kasteli minut vyötäröä myöten. Vesi oli lämmintä, joten ei se mitään haitannut.

DSCN1604.JPG

Jellyfish on tällainen lähes läpinäkyvä limamöykky, joka polttaa ilkeästi, jos sen päälle astuu.

DSCN1606.JPG

Pelikaaneja lensi auramuodostelmassa Lantanan rannassa.

DSCN0447.JPG

Pelikaanit ovat sympaattisia lintuja. Tämä kuva on otettu Sanibel Islandilla lokakuun lopussa 2012.

Katsoin TVkaistalta kaksi rästissä ollutta Koko Suomi leipoo -ohjelmaa, jotta olen ajan tasalla, kun kisan finaali tulee ensi viikolla. Illan pimetessä istuimme parvekkeella lämpimässä illassa ja söimme dippivihanneksia ja katkarapuja.

Perjantai 14.11.2014

Tämän päivän Helsingin Sanomissa kerrottiin, että Helsingissä on marraskuussa saatu tähän mennessä vajaat kymmenen tuntia auringonpaistetta. Täällä Etelä-Floridassa tuo määrä ylittyi tänäänkin tunnilla, kun aurinko paistoi puoli seitsemästä aamulla puoli kuuteen illalla.

Kirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat on julkistettu. Yhden kuudesta ehdokaskirjasta olen lukenut eli Tommi Kinnusen romaanin Neljäntienristeys. Sirpa Kähkösen romaanin Graniittimies olisin saanut kirjastosta juuri ennen kuin lähdin tänne, joten en ehtinyt lukea sitä ennen matkaa. Olli Jalosta olen lukenut aikaisemmin, ja hän kirjoittaa niin kiinnostavasti, että Miehiä ja ihmisiä -romaani täytynee myös lukea. Muutkin palkintoehdokkaat: Heidi Jaatisen Kaksi viatonta päivää, Anni Kytömäen Kultarinta ja Jussi Valtosen He eivät tiedä mitä tekevät vaikuttavat esittelytekstien perusteella lukemisen arvoisilta.

Ajoimme Boynton Beachiin aamupäivänäytökseen katsomaan elokuvaa Beyond the Lights, joka on tarina musiikkimaailman nuoresta supertähdestä Nonista, jota esittää aivan loistava Gugu Mbatha-Raw. Nonista tulee tähti ja seksisymboli, jota hänen yksinhuoltajaäitinsä manageroi kovalla kädellä ja ilman armoa. Kuuluisuuden paineet ajavat Nonin itsemurhan partaalle, mutta siinä vaiheessa hän tapaa nuoren poliittista uraa suunnittelevan poliisin Kazin, joka on sijoitettu hänen turvamiehekseen ja joka pelastaa hänet epätoivoisesta tilanteesta. Nuoret rakastuvat, vaikka heidän ympärillään olevat tahot eivät sitä haluakaan vaan toivovat heidän kummankin keskittyvän vain uraansa. Rakastuttuaan Kaziin Noni saa rohkeutta erottaa manageriäitinsä ja tulla siksi taiteilijaksi, joksi hän on aina halunnutkin. Tarina on kaunis ja sen loppu on hyväätekevän onnellinen.

Elokuvista kiiruhdittiin sitten suoraan Floridan Pohjalaisten kokoukseen, jossa ensin juotiin Arjan tarjoamat kahvit ja leivonnaiset ja sen jälkeen Raimo veti kokouksen läpi reippaaseen tahtiin. Päätettiin, että Pohjalaisten kokouksissa jatkossa aina joku jäsenistä pitää alustuksen haluamastaan pohjalaisuuteen liittyvästä aiheesta. Tänään puheenjohtaja-Raimo luki omassa alustuksessaan otteita haastattelusta, joka oli otsikoitu: ”Antti Perälä Huonekalukauppias”. Haastattelussa Antti Perälä kertoo urastaan yrittäjänä ja hänen tarinansa tulee mukaan Kauhajoen yrittäjyydestä ja yrittäjistä tekeillä olevaan kirjaan. Floridan Pohjalaiset olivat haastaneet Suomi Talon jäsenseurat kampanjaan, jolla hankittiin uudet tuolit Suomi Talolle. Jokainen jäsenseura lahjoitti samansuuruisen rahasumman tuoleja varten ja tämän päivän kokouksessa istuimme sitten jo uusilla tuoleilla. Paljon parempi niillä olikin istua kuin vanhoilla, epämukavilla istuimilla.

DSCN1593.JPG

Linnunkarkoitinpöllö on pitänyt automme puhtaana linnunkakoista.

Iltakahdeksalta ryhdyttiin katsomaan televisiosta kahdeksattatoista kertaa Hollywood Palladiumissa järjestettävää Hollywood Film Awards -palkintoseremoniaa, jossa jaettiin palkintoja vuoden 2014 parhaille elokuville ja elokuvien tekijöille ja joka nyt televisioitiin ensimmäistä kertaa. Jokavuotinen elokuvapalkintosesonki lähtee käyntiin tästä seremoniasta.

Torstai 13.11.2014

Tänään Floridan Karjalaiset -yhdistys leipoi Suomi Talolla karjalanpiirakoita Suomi Talon hyväksi. Riisipiirakoita oli tilattu ennakkoon tuhatkunta ja perunapiirakoita toistasataa. Aloitimme aamulla seitsemältä ja koska muutama talkoisiin ilmoittautunut oli estynyt tulemasta, meitä oli paikalla hieman vajaa miehitys. Karjalanpiirakoiden leipomisessa on useita työvaiheita ja jokainen teki sitä, mitä osasi parhaiten. Minä kaulitsin enimmän ajan piirakan kuoria piirakkapulikalla. Ahkeroimme kovasti ja kahden jälkeen iltapäivällä homma alkoi olla hoidettu; piirakat oli leivottu ja paistettu ja asiakkaat olivat noutaneet ne ja paikat oli siivottu. Yhdessä tekeminen on mukavaa ja yhteisen tavoitteen hyväksi yhdessä tekeminen erityisen mukavaa. Kotiin tultuani söimme piirakoita lounaaksi munavoin kanssa. Hyvältähän ne maistuivat, omin käsin tehdyt piirakat.

DSCN1596.JPG

Juuri uunista otetut perunapiirakat odottavat voitelua.

DSCN1599.JPG

Perunapiirakat voidellaan ennen kuin ne pakataan odottamaan noutamista.

Illalla söimme tomaattista tiikerirapupastaa ja sen jälkeen katsoimme ihastuttavan Viimeinen tango Halifaxissa -sarjan viidennen osan. Ikäihmisten Celian ja Adamin onnea on mukavaa katsoa, ja heidän onnensa oikein korostuu, kun heidän tyttäriensä elämä on välillä melkoista sekoilua. Nykyään katsomme aika vähän tv-sarjoja, mutta onneksi aloimme katsoa tätä Viimeinen tango Halifaxissa -sarjaa, jonka katsomisesta tulee hyvä mieli.

Keskiviikko 12.11.2014

Olin lupautunut keittämään Ninan kanssa tänään Suomi Talolla riisipuuroa huomisia Floridan Karjalaisten piirakkatalkoita varten. Aloitimme aamukahdeksalta ja koska keitimme puuron vesihauteessa, sen kypsyminen kesti paljon kauemmin kuin normaalilla kattilalla. Vesihauteessa se ei kuitenkaan palanut pohjaan niin kuin riisipuuro helposti tekee. Keitimme puuroa kaikkiaan noin yhdeksästä kilosta riisiä, ja samanaikaisesti kaasuliedellä oli kiehumassa viisi isoa kattilaa ja sähköliedellä yksi. Puoli yhden aikaan puurourakka oli hoidettu.

Puuron valmistuttua olikin jo kiire kotiin ja valmistautumaan musikaaliesitykseen. Menimme Kravis Centeriin iltapäivänäytökseen katsomaan Cinderella-Broadway-musikaalia, jonka esiintyjät olivat pääosin Broadwaylla esiintyneitä näyttelijöitä. Esitystä oli muokattu alkuperäisestä Tuhkimo-tarinasta modernimmaksi, vaikka siinä edelleenkin oli äitipuolensa ja sisarpuoliensa kanssa elävä Tuhkimo ja prinssi, jonka pitäisi löytää vaimo itselleen. Viime perjantain Palm Beach Postin TGIF (Thanks God It’s Friday; luojan kiitos, on perjantai) -osiossa, jossa kerrotaan tulevan viikon kulttuuri-, ruoka- ja muista tapahtumista, todettiin, että Cinderella-musikaali on tehty aikuisille sopivaksi ja että sitä voi hyvin mennä katsomaan ilman, että täytyy vuokrata jostain lapsia mukaansa. Katsojista suurin osa olikin aikuisia.

DSCN1579.JPG

Kravis Center West Palm Beachissa.

Istuimme katsomossa ylimmällä parvella, josta kuitenkin näki ja kuuli esityksen hyvin. Permannon ja alempien parvien paikat oli myyty jo siinä vaiheessa, kun rupesimme tilaamaan lippuja. Katsomon eri osissa oli kuitenkin melko paljon tyhjiä paikkoja, jotka olivat ilmeisesti teatterin tukijoiden vakituisia paikkoja, joita ei myydä muille katsojille.

DSCN1589.JPG

Tässä joku pikku-Cinderella pyörähtelee väliajalla Kravis Centerin aulassa.

Cinderella-musikaali oli romanttinen, hauska ja paikoin vauhdikas. Sen musiikki oli kaunista ja erityisen kaunis ja värikäs oli esiintyjien vaatetus. Esityksessä oli joitakin yllättäviä ja jopa taianomaisia kohtauksia. Parissa kohtauksessa Tuhkimo pyörähti ympäri ja hänen arkinen asunsa vaihtui pyörähdyksen aikana juhlavaan tanssiaispukuun.

Tiistai 11.11.2014, Yhdysvaltain veteraanien päivä

Tänään Yhdysvalloissa jälleen kunnioitetaan Amerikan puolustusvoimissa palvelleita veteraaneja ja kiitetään heitä siitä, mitä he ovat tehneet tämän suurenmoisen maan hyväksi. Valtion ja kuntien virastot ovat olleet tänään kiinni. Sanomalehdet ilmestyivät, mutta muuta postia ei ole jaettu. Kaupat ovat olleet auki normaalisti.

Lippujen myynti Kansallisoopperan syyskauden 2015 huipputapahtumaan Oopperan kummitus -musikaaliin alkoi tänään Suomen aikaa yhdeksältä. Kello oli silloin täällä Floridassa kaksi yöllä. Satuin heräämään yöllä vähän kahden jälkeen ja päätin hankkia meille saman tien liput ensi vuoden joulukuun näytökseen. Lippuja olikin vielä hyvin saatavilla, vaikka uskon, että ne myydään loppuun muutamassa viikossa.

Kävimme vihanneskaupassa täydentämässä hedelmä- ja vihannesvarastoa ja ostimme pari erikoisuuttakin. Toinen oli jamssi ja toinen oli dragon fruit. Ulkonäöltään jamssi muistuttaa aika paljon bataattia. Sitä viljellään muun muassa osissa Keski- ja Etelä-Amerikkaa sekä Karibialla. Kysyin naishenkilöltä, joka oli juuri ostamassa jamssia, että miten hän sitä käyttää. Hän sanoi, että sitä voi käyttää perunan tavoin. Jamssin voi keittää kuorineen tai kuorittuna. Se on kuulemma paljon terveellisempää ja maukkaampaa kuin peruna. Tämä naishenkilö kertoi työskentelevänsä ruoka-alalla, joten siksi hän tiesi paljon myös jamssista. Dragon fruit eli pitahaya tai pitaya on Keski- tai Etelä-Amerikasta kotoisin oleva kaktushedelmä. Sitä on kasvatettu myös Aasiassa, muun muassa Vietnamissa, Kiinassa ja Thaimaassa. Siellä kasvi tunnetaan lohikäärmehedelmän nimellä.

DSCN1574[1].JPG

Vasemmalla pitahaya ja oikealla jamssi.

Kuorin ja viipaloin pitahayan ja söimme sen välipalaksi. Se oli mehukas hedelmä mutta melko mitäänsanomattoman makuinen. Maku parani, kun sen päälle lorautti hieman vaahterasiirappia. Illalliseksi teimme uunissa porsaankyljyksiä ja uunijuureksia. Uunijuureksissa oli porkkanaa, perunaa, bataattia ja jamssia. Bataatti oli maultaan makeampaa ja rakenteeltaan pehmeämpää kuin jamssi.

Maanantai 10.11.2014

Toista kertaa elämässäni suoritin tänään kirjallisen kokeen ja ajokokeen ajokorttia varten; tällä kertaa amerikkalaista ajokorttia varten. Ensin tehtiin näkötesti, sitten otettiin valokuva, minkä jälkeen oli vuorossa kirjallinen koe. Siinä oli vastattava viiteenkymmeneen monivalintakysymykseen, joista neljäänkymmeneen piti vastata oikein. Olin valmistautunut erityisesti liikennemerkkejä koskeviin kysymyksiin, koska niitä oli Antin keväällä suorittaessa vastaavaa koetta ollut mukana suurehko määrä. Nyt niitä kuitenkin oli vain pari ja osa kysymyksistä oli minusta vähän erikoisia, esimerkiksi: jos haluaa tehdä elinluovutustestamentin, mihin paikkoihin tästä pitää ilmoittaa.

Kirjallinen koe meni kuitenkin läpi ja pääsin seuraavaan vaiheeseen eli ajokokeeseen. Sitä saikin odotella jonkin aikaa, mutta vihdon pääsin ajamaan. Ajokoe ajetaan omalla autolla suljetulla alueella. Minun ajokokeeni valvoja sanoi ihmettelevänsä, miksi ihmisten, jotka ovat ajaneet jossain muussa maassa kymmeniä vuosia, pitää suorittaa ajokoe saadakseen amerikkalaisen ajokortin. Olen ihan samaa mieltä. Ajokoe oli helppo. Ensin ajettiin suoraan, sitten parkkeerattiin etuperin kapeaan tilaan ja peruutettiin sieltä pois, sitten tehtiin kolmivaiheinen U-käännös tiellä, minkä jälkeen peruutettiin vähän matkaa. Ja siinä kaikki. Sitten kun olin vielä todistanut, että minulla on asunto-osoite Floridassa, sain pienen odottelun jälkeen ajokortin mukaani. Täällä saa kyllä ajaa vaikka olisi vain suomalainen ajokortti, mutta jos on oma auto, siihen saa alennetut vakuutusmaksut, jos on suorittanut amerikkalaisen ajokortin.

Loppupäivä menikin sitten levätessä ja lukiessa, sen verran uupunut olin, kun tulin kotiin. Illalla teimme merenelävärisottoa, joka on yksi herkkuruoistamme täällä Floridassa. Katsoimme myös Amerikan Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaa. Eilisessä Suomen Tanssii tähtien kanssa -kisassa oli taas hienoja esityksiä. Cristalin ja Kian tango oli minusta tunnelmaltaan illan upein esitys. Myös Peten ja Katrin tanssi oli taas huikean hienoa. Peten tanssiasento on minusta täydellisen kaunis.

Sunnuntai 9.11.2014

Aamu oli pilvinen ja sade alkoi puoli kymmenen aikaan, kun olimme parvekkeella syömässä aamiaista. Sade jatkui sitten pitkälle iltapäivään. Lämpötila pysyi kuitenkin koko päivän reilusti yli kahdenkymmenessä asteessa.

Suomessa, Virossa ja muissa Pohjoismaissa Tanskaa lukuunottamatta vietettiin tänään isänpäivää ja skypettelinkin täältä isänpäivätervehdyksen isälle koti-Suomeen. Amerikassa isänpäivää vietetään kesäkuun kolmantena sunnuntaina, joten täällä ei tänään isiä juhlittu. Tulevana tiistaina Amerikassa vietetään veteraanien päivää ja siihen liittyviä tilaisuuksia täällä Floridassakin on järjestetty viikonlopun aikana. Lauantaina oli muun muassa Lake Worthissa veteraanien paraati. Viime syksynä veteraanien päivän aikaan mekin kävimme katsomassa Lake Worthissa veteraanien paraatia.

DSC00658.JPG

DSC00689.JPG

DSC00704.JPG

Kuvat ovat viime vuoden veteraanien päivän paraatista Lake Worthista.

Suomi Talolla oleva Vapauden Hinta Museo oli tänään auki ensi tiistaisen veteraanien päivän kunniaksi. Suomen sotiessa talvi- ja jatkosodassa Floridasta ja muualta Amerikasta liittyi Suomen sotajoukkoihin lukuisia Amerikassa asuvia suomalaisia, joiden kunniaksi Vapauden Hinta Museo on perustettu. Sinne on tallennettu näiden sotien veteraanien perintö ja siellä on muun muassa Mannerheimin päiväkäskyjä, asepukuja, aseita, sotakirjoja ja siellä on myös suurin suomalainen mitalikokoelma Suomen rajojen ulkopuolella. Kävimme Antin kanssa Vapauden Hinta Museossa ja sen vieressä olevassa Suomi Talon kirjastossa, joka on perustettu suurin piirtein samaan aikaan kuin Suomi Talokin on valmistunut eli 1940-luvun lopussa. Kirjastossa on sen hoitajan kertoman mukaan 8000 - 9000 nidettä, tarkkaa määrää ei ole laskettu. Kirjasto on avoinna sunnuntaisin ja lainaajia on talviaikaan runsaasti.

Suomi Talolla oli tänään myös veteraanien ja isien kunniaksi mukava iltapäivämatinea, jossa Eino Grön lauloi sota-ajan lauluja sekä myös muuta nostalgista; muun muassa Äänisen aallot, Tumma yö, Uralin pihlaja, Moskovan valot, Hymni rakkaudelle ja Kauas pilvet karkaavat. Konsertti kesti tunnin ja kuulijoita oli paikalla runsaasti. Eino Grön lupasi, että keväällä voitaisiin pitää vastaavanlainen konsertti, mikä ilahdutti yleisöä kovasti. Keittiössä oli myynnissä herkullisia rapu- ja silli-munavoileipiä kahvin kanssa.

Lauantai 8.11.2014

Palm Beach Postissa Abbyn palstalla ihmiset saavat kertoa huolistaan ja Abby antaa heille neuvoja. Tänään eräs mies kertoi olevansa onneton, kun hänen tyttöystävällään ei ole kunnon pöytätapoja. Riippumatta siitä, syövätkö he kotona tai ravintolassa, tyttöystävä käyttää sormiaan apuna, kun hän ottaa haarukalla ruokaa lautaselta. Täällähän ei käytetä syödessä veistä muuhun kuin isojen ruokapalojen leikkaamiseen pienemmiksi. Poikaystävä pyysi neuvoa siihen, miten hän saisi tyttöystävän lopettamaan tällaisen syömistavan ilman, että tyttöystävä hermostuisi hänelle. Abbyn neuvo oli, että kaveri voisi pyytää tyttöystäväänsä syömään niin kuin ”jotkut eurooppalaiset” tekevät eli siirtämään ruokaa lautaselta veitsen terän avulla haarukkaan. Minusta tällainen joidenkin eurooppalaisten tapa käyttää veistä syödessä on ihan toimiva ja sormetkin siinä pysyvät puhtaina.

Koska uiminen altaan päästä päähän edestakaisin on välillä hieman pitkästyttävää, olen sitä piristääkseni alkanut laskea puolen tunnin uinnin aikana yli lentäviä lentokoneita. Tänään päästiin ennätykselliseen kymmeneen lentokoneeseen. Ne olivat kaikki matkalla samaan suuntaan ja lensivät hyvin korkealla.

DSC00519.JPG

Uima-altaalla on aamukahdeksalta yleensä hyvin hiljaista.

Antti kävi kaupassa ja elokuvissa sillä aikaa, kun minä opettelin amerikkalaisia liikennesääntöjä ja -merkkejä. Liikennesäännöt sinänsä ovat aika samanlaisia suomalaisilla ja amerikkalaisilla joitakin erityisiä poikkeuksia lukuunottamatta, mutta liikennemerkeissä onkin sitten enemmän eroja.

Perjantai 7.11.2014

Amerikan juhlakausi lähestyy, ensin on Thanksgiving, kiitospäivä, marraskuun neljäntenä torstaina ja sen jälkeen joulu ja vuodenvaihde. Marraskuu on täällä erinomainen ostoskuukausi, koska kaupoilla on runsaasti erilaisia alennusmyyntejä ja lopuksi kaikki huipentuu kiitospäivän jälkeiseen Black Friday -alennusmyyntiin, joka alkaa useissa liikkeissä jo kiitospäivänä iltakymmeneltä ja jatkuu koko perjantain. Tällöin alennukset saattavat olla todella merkittäviä. Televisiomainoksissa on jo paljon viitteitä jouluun; on joulukoristeita ja muuta joulurekvisiittaa. Pian aletaan varmaan kuulla myös joululauluja eri yhteyksissä.

Kaikenlaisista tapahtumista täällä Amerikassa tehdään etusivun uutisia. Palm Beach Postin paikallisuutisten etusivulla oli tänään laaja artikkeli, jossa kerrottiin tarinaa 21-vuotiaasta naisesta, joka lähti kolmeksi viikoksi Venezuelaan. Hänen poikaystävänsä lupasi huolehtia naisen seitsemän kuukauden ikäisestä chihuahua-koirasta. Poikaystävä kuitenkin tappoi koiran ja hautasi sen kotinsa takapihalle Delray Beachissa. Kun nainen palasi kotiin, poikaystävä kertoi koiran kadonneen ja vasta myöhemmin nainen sai tietää koiran kuolemasta. Tapahtuman jälkeen nyt entiseksi muuttunut poikaystävä alkoi häiriköidä entistä tyttöystäväänsä uhkaavin tekstiviestein ja puhelinsoitoin. Poliisi otti haltuunsa miehen, joka on nyt pidätettynä häiriköinnin lisäksi muun muassa huumausaineiden hallussapidosta. Artikkelissa kerrotaan kaikkien asianosaisten, naisen ja hänen poikaystävänsä sekä myös chihuahuan, nimet ja myös poikaystävän kuva on artikkelissa, niin kuin täällä Amerikassa on tapana.

Meidän parkkiruutumme on pihassa puun alla, ja puussa oleskelevat linnut sontivat usein auton pahoin. Naapurimme, jonka parkkiruutu on meidän lähellämme viereisen puun alla, osti puutarhakaupasta muovisen pöllön ja kiinnitti sen puun oksalle. Linnut kuulemma siirtyivät viereisiin puihin. Antti kävi ostamassa meillekin pöllön, jonka kiinnitimme meidän puumme oksanhankaan. Siellä se nyt toivon mukaan pelottelee linnut pois sotkemasta meidän autoamme.

Illalla herkuttelimme hummerin pyrstöillä. Ne ovat täällä erinomaista illallisruokaa ja ihan kohtuuhintaisiakin. Uusiseelantilainen Sauvignon Blanc -valkoviini maistui hummerin seurana.

Torstai 6.11.2014

Uima-allas oli taas aamulla käyttökunnossa, joten sinne mentiin, kun lehdet oli luettu. Matti tuli aamulla meille tekemään pienen asennustyön ja Kaija tuli mukana. Pojat jäivät hommiin, ja me menimme Kaijan kanssa kävelemään. Aurinko paistoi ja sää oli tosi helteinen jo aamuyhdeksän aikaan. Koiran ulkoiluttaja kolmen koiransa kanssa aiheutti meille hieman sydämentykytystä, kun hänen koiristaan yksi kulki täysin irrallaan ja rupesi räksyttämään meille ja näykkimään Kaijan pohkeita. Kesti hetken aikaan ennen kuin ulkoiluttaja sai koiransa kuriin. Kyllä koirat on täälläkin pidettävä katualueella kytkettyinä, mutta aina löytyy niitä, jotka eivät säännöistä välitä.

Päivän Palm Beach Postissa presidentti Barack Obama kertoi, että hän on kuullut viestin, jonka äänestäjät ovat lähettäneet vaalipäivänä ja että hän on valmis työskentelemään vaalipäivän voittajien republikaanien kanssa ja on myös valmis kompromisseihin. Obama totesi kuitenkin ajavansa edelleen maahanmuuttouudistusta ja minimipalkan korotusta, joita republikaanit vastustavat. Maahanmuuttouudistus antaisi oleskeluluvan viidelle miljoonalle Yhdysvalloissa jo kauan asuneelle laittomalle siirtolaiselle. Kaikkiaan laittomia siirtolaisia on Yhdysvalloissa yli kymmenen miljoonaa.

Illalla tilasimme pizzan Papa John’s Pizza -pizzeriasta ja katsoimme BBC:n palkittua Viimeinen tango Halifaxissa -sarjaa TVkaistalta. Sarja kertoo lempeän humoristisesti kahdesta ikäihmisestä, jotka kuusikymmentä vuotta sitten joutuivat väärinkäsityksen vuoksi erilleen toisistaan ja tapaavat nyt uudelleen netin välityksellä. Viimeinen tango Halifaxissa on mukava ja viihdyttävä sarja.

Palmuja on Floridassa kaikkialla, ja ne ovatkin yksi Floridan symboleista. Maailmassa on tällä hetkellä 202 tiedossa olevaa palmusukua ja eri palmulajeja tunnetaan 2500. Lähes kaikkia palmulajeja voidaan viljellä Floridassa. Palmut luokitellaan niiden rungon, lehvien rakenteen, kasvutavan, koon ja kylmänkeston mukaan. Eroja on myös palmujen suolan- ja kuivuudenkestossa, lehtien värissä, hedelmien ja kukkien tuotannossa. Me olemme kuvanneet yhtä talomme pihassa kasvavaa palmua kesäkuusta 2010 lähtien ja se on kasvanut neljän vuoden aikana aika paljon.

PICT0007.JPG

Tämä kuva on otettu ensimmäisen Floridan-käyntini aikana 23.6.2010.

DSCN0097.JPG

Tämä kuva on otettu 31.3.2012.

DSC01859.JPG

Tässä olen palmun edessä keväällä 2014.

Keskiviikko 5.11.2014

Lämpö on palannut Floridaan lyhyen poissaolon jälkeen. Aamuseitsemältä ulkolämpötila oli 25 Celcius-astetta. Uima-altaalla meitä odotti plakaatti, jossa kerrottiin, että allas on suljettu. Liikkeellä olleilta naapureiltamme kuulimme, että altaassa on vuoto ja että se tyhjennetään korjausta varten. Toivottavasti korjaavat sen nopeasti, ettei meidän aamu-uintirytmiimme tule rytmihäiriötä.

Floridan kuvernöörinvaalin, jota on täällä kutsuttu todelliseksi loanheittokuvernöörinvaaliksi, voitti istuva kuvernööri, talousasioissa itsensä liannut Rick Scott, joka päihitti niukasti haastajansa Charlie Cristin. Kumpikaan ehdokkaista ei ollut erityisen suosittu, mutta Scott oli hieman vähemmän epäsuosittu kuin Crist, joka on kokeillut kaikkia poliittisia suuntia ja halunnut epätoivoisesti kuvernööriksi tai miksi tahansa poliittiseksi vaikuttajaksi, kuten USAsuomeksi-nettisivuilla kirjoitettiin. Yhdysvaltain kongressivaaleissa republikaanit saivat enemmistön sekä edustajainhuoneessa että senaatissa. Kahden vuoden kuluttua marraskuussa pidetään Yhdysvalloissa sitten seuraavat suuret vaalit, jolloin valitaan myös presidentti.

DSC04300.JPG

Henry Flaglerin rakennuttama Whitehall on nykyään Flagler-museo.

Aamupäivällä ajoimme Palm Beachiin Flagler-museoon Whitehalliin. Henry Flagler rakennutti Whitehallin vuonna 1902 häälahjaksi kolmannelle vaimolleen Marylle. Rakennuksessa on yli 75 huonetta, joista suuri osa on kalustettu 1900-luvun alun tyyliin. Rakennuksen alakerta suunniteltiin aikanaan vieraiden vastaanottoa ja viihdyttämistä varten, toisessa kerroksessa olivat isäntäväen, heidän vieraidensa ja henkilökuntansa makuu- ja oleskeluhuoneet. Whitehall on myös toiminut jonkin aikaa Henry Flaglerin kuoleman jälkeen hotellina.

Henry Flagler syntyi vuonna 1830 ja jo 14-vuotiaana hän lähti kotoaan Hopewellista, New Yorkista Ohioon töihin sukulaisensa liikkeeseen. Myöhemmin hän oli perustamassa suolakaivos- ja suolantuotantoyritystä ja oli osakkaana öljybisneksessä. Noin viisikymppisenä Flagler kiinnostui Floridan kehittämisestä. Vuoteen 1912 mennessä Flaglerin rakennuttama Floridan itärannikon rautatie ja sen varrelle rakennetut luksushotellit yhdistivät koko Floridan itärannikon Jacksonvillestä Key Westiin. Näillä toimilla Flagler käynnisti Floridassa maanviljelyn ja turismin, jotka ovat Floridan johtavia elinkeinoja edelleenkin. Myös Palm Beachista tuli Flaglerin ansiosta yksi maailman suurista ja suosituista lomanviettokohteista. Henry Flagler kuoli keväällä 1913.

DSC04316 (800x533).jpg

Whitehallin sisäpihan puutarha.

Flagler-museo on todella hieno ja kiinnostava käyntikohde, jossa olemme vierailleen muutamia kertoja. Whitehall-rakennus on jo ulkoapäin erittäin vaikuttava. Myös sisältä museo on näkemisen arvoinen. Kalustetut huoneet ovat kauniita ja tyylikkäitä ja niissä on mielenkiintoisia yksityiskohtia. Museossa on myös näyttelytila, jossa on vaihtuvia näyttelyitä. Tämänsyksyinen näyttely juhlistaa Panaman kanavan rakentamista ja satavuotista olemassaoloa. Panaman kanava valmistui sata vuotta sitten elokuussa 1914.

DSC04354.JPG

Kiss of the Oceans -näyttelyssä kerrotaan Panaman kanavan rakentamisesta.

Tiistai 4.11.2014, American Election Day

Eilen Ilta-Sanomien nettilehdessä kirjoitettiin, että ”Nyt on maailman sää sekaisin: Suomessa lämpimämpää kuin Floridassa”. Floridan keskiosissa lämpötila laski sunnuntaina ennätyksellisen alhaalle, viiteen Celcius-asteeseen, kun samaan aikaan Helsingissä sää oli Ilmatieteen laitoksen verkkosivujen mukaan kahdeksan asteen paikkeilla. Täällä Floridan itärannikolla lämpötila on kuitenkin noussut joka päivä yli kahdenkymmenen asteen, vaikka öisin se onkin laskenut viidentoista asteen tienoille.

Tänään amerikkalaisilla on vaalipäivä, jolloin he äänestävät monesta eri asiasta. Joka toinen vuosi Yhdysvalloissa keskitetään paikalliset, osavaltioiden ja liittovaltion vaalit samalle päivälle marraskuussa. Tällä kertaa on presidentin virkakauteen liittyen niin sanotut välivaalit. Vuonna 2016 vaalipäivään sisältyy myös Yhdysvaltain presidentin vaali.

Tänään valitaan Yhdysvaltojen kunnissa kunnanvaltuustoja, koululautakuntia, oikeusasiamiehiä ja sheriffejä ja kaupunkien pormestareita. Tänään valitaan myös osavaltioiden kuvernöörejä, myös Floridan kuvernöörin vaali on tänään. Lisäksi valitaan osavaltioiden edustajat liittovaltion kongressin alahuoneeseen eli edustajainhuoneeseen sekä ylähuoneeseen eli senaattiin. Edustajainhuoneessa kullakin osavaltiolla on edustajia osavaltion väkiluvun mukaisesti; esimerkiksi Kalifornialla on edustajainhuoneessa 53 edustajaa ja Montanalla yksi. Kaikkiaan edustajainhuoneessa on 435 edustajanpaikkaa. Senaatissa on kaksi senaattoria kustakin 50 osavaltiosta eli yhteensä senaattoreja on sata.

Tällä hetkellä Yhdysvaltain edustajainhuoneessa on republikaanienemmistö ja senaatissa demokraattienemmistö. Jos demokraatit menettävät näissä vaaleissa enemmistön senaatista, tilanne on demokraattipresidentti Barack Obaman kannalta hankala ja hänen kahdesta viimeisestä virkavuodestaan ennustetaan vaikeita. Obaman suosio on juuri nyt muutenkin hyvin alhaalla. Republikaanit näyttävät syyttävän Obamaa jopa ebolasta.

Illalla katseltiin vaalivalvojaisia televisiosta. Tilanteen kehittymistä oli kiinnostavaa seurata, vaikkei sillä meidän elämäämme vaikutusta olekaan, kumpi voittaa Floridan kuvernöörivaalin; Charlie Crist vai Rick Scott. Floridan äänestystulos ei ollut vielä valmistunut, kun rupesi väsyttämään ja lopetin television katsomisen.

Maanantai 3.11.2014

Aamulla menimme urheasti uimaan, vaikka lämpötila olikin vain runsaat 15 astetta. Uima-altaan vesi oli kuitenkin miellyttävän lämmintä. Maanantai-aamupäivisin on Suomi Talolla talkoot viikonlopun tilaisuuksien jälkien siivoamiseksi. Minäkin menin siivoustalkoisiin ja sain tehtäväkseni vessojen siivoamisen, kun muut tehtävät oli jo valittu taululla olevasta työlistasta. Tehtävä ei ollut mitenkään ylivoimainen, koska tilat olivat melko siistissä kunnossa. Talkoiden päätteeksi saimme pannukakkua ja hilloa.

Floridassa valmistaudutaan huomisiin kuvernöörinvaaleihin. Tilanne republikaanien ehdokkaan ja nykyisen Floridan kuvernöörin Rick Scottin ja hänen haastajansa demokraattien ehdokkaan Charlie Cristin välillä on erittäin tasainen. Yhdysvaltain entinen demokraattinen presidentti Bill Clinton on käynyt Floridassa auttamassa Cristin vaalikampanjaa ja Scottia on auttanut muun muassa New Jerseyn kuvernööri Chris Christie, joka saattaa olla republikaanien seuraava presidenttiehdokas. Ehdokkaat ovat käyttäneet suuria summia rahaa televisiomainontaan, joka on pääosin ollut negatiivista mainontaa eli ei ole niinkään kehuttu omaa osaamista ja omia vahvuuksia vaan on haukuttu vastustajaa ja kerrottu mahdollisimman rumia asioita vastustajasta ja hänen toimistaan. Molemmilla ehdokkailla on menneisyydessä sellaisia asioita, joita vastustajat voivat käyttää ja käyttävätkin heidän mustamaalaamiseensa.

Demokraattien ehdokas Charlie Crist on jo aikaisemmin toiminut Floridan kuvernöörinä. Silloin hän kuitenkin oli puoluekannaltaan republikaani. Hän ei pyrkinyt jatkokaudelle vaan yritti tulla valituksi Yhdysvaltain Senaattiin vuonna 2010. Hän kuitenkin hävisi jo esivaalin eikä päässyt edes ehdokkaaksi. Seuraavissa kuvernöörinvaaleissa Crist oli puolueiden ulkopuolisena ehdokkaana, mutta kun se ei auttanut, hän vaihtoi edellen mielipiteitään ja tuli nyt siis valituksi demokraattien kuvernööriehdokkaaksi.

Nykyinen kuvernööri Rick Scott teki neljä vuotta sitten kaikkien aikojen kalleimman kuvernöörivaalien mainoskampanjan Floridassa. Hän hankki valtaisan määrän sponsorirahaa ja käytti myös omia varojaan, jotka hän oli saanut myytyään osuutensa sairausvakuutustoimintaa harjoittavassa yrityksessä. Sitä ennen yritys oli joutunut maksamaan suuret korvaukset sairausvakuutusmaksujen huijaamisesta ja Rick Scott oli joutunut eroamaan paikaltaan yrityksen johdossa. Tämän parempia ehdokkaita ei tästä yli yhdeksäntoista miljoonan asukkaan Floridan osavaltiosta ilmeisesti löydy. Ja sanotaanhan sitä niin, että kansa saa sellaiset johtajat kuin se ansaitsee.

Olimme sopineet Kaijan ja Matin kanssa, että lähdemme illalla syömään West Palm Beachiin tuttuun japanilaiseen Osaka-ravintolaan. Osakassa oli kuitenkin ovessa lappu, jossa kerrottiin, että talousvaikeuksien vuoksi ravintola on suljettu. Harmi, sillä Osakassa sai superhyvää ja tuoretta sushia. Mietimme eri vaihtoehtoja ja päätimme mennä Lantanan rannan lähellä olevaan italialaiseen ravintolaan. Olemme saaneet siellä aikaisemminkin hyvää ruokaa, ja hyvää se oli nytkin. Illalla katsoimme televisiosta Amerikan Dancing with the Stars -ohjelman, jossa kilpailijoiden tanssiesitykset olivat aikamoisia showesityksiä verrattuna meidän Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan, jossa tanssitaan oikeaoppisia vakio- ja latinalaisia tansseja. Suomalainen tanssikisa on minusta kiinnostavampi.

Sunnuntai 2.11.2014

Viime yönä Yhdysvalloissa siirryttiin kesäajasta normaaliaikaan, paitsi että kaikissa Yhdysvaltain osavaltioissa kelloja ei siirrellä kesä- eikä normaaliaikaan. Muun muassa Havaijin ja Arizonan osavaltiot ovat päättäneet, ettei erillistä kellonsiirto-operaatiota tarvita. Kuitenkin Arizonassa asuva alkuperäiskansa navajo-intiaanit siirtävät kellojaan. Vaikuttaa aika sekavalta touhulta. Joka tapauksessa Suomen ja Floridan osavaltion aikaero on nyt taas seitsemän tuntia, kun se viikon ajan oli kuusi tuntia. Aamu oli taas hyvin viileä, lämpötila hieman yli kymmenen astetta. Siitä huolimatta täältä lähtivät lämpöiset syntymäpäiväonnittelut Suomeen. Iltapäivällä ajoimme katsomaan Boynton Beachin inletiä, jossa oli paljon väkeä kalastamassa. Kaloja pyydettiin heittoverkoilla, litkoilla ja virveleillä. Saalista ei kuitenkaan juuri kukaan saanut. Illalla katsoimme Tvkaistalta Tanssii tähtien kanssa -ohjelman, jossa tähtitanssijoiden tanssitaidot ovat jo sitä tasoa, että tuomareilta tulee kymppejäkin.

Luin tänään loppuun lentomatkalla aloittamani Richard C. Moraisin kirjoittaman romaanin Herkullinen elämä (The Hundred-Foot Journey, 2008), jonka ostin Helsingin kirjamessuilta. Tarina alkaa Intiasta Mumbaista, jossa Hassan Haji, kirjan kertoja, syntyy. Hassanin isoisä on työuransa aluksi kuljettanut lounaslaatikoita toimistotaloihin. Myöhemmin hän on laajentanut liiketoimintaansa polkupyörien päälle viritettyihin ruokakojuihin, joista hän on myynyt brittisotilaille syötävää toisen maailmansodan aikoihin. Kun Hassan syntyy, isoisällä on oma ravintola, jonka ruoan tuoksuja Hassan vauvasta asti haistelee. Perhettä kohdanneiden onnettomuuksien jälkeen Hassanin isä myy liiketoimintansa Intiassa ja lähtee perheensä kanssa Lontooseen, jossa Hassan saa ensimmäisen työpaikkansa. Hän myy työnnettävistä kärryistä jalebitankoja, tahmeita intialaisia herkkupaloja.

Perhe ei viihdy Lontoossa, joten eräänä päivänä koko porukka pakkautuu autoihin ja lähtee kiertämään Eurooppaa ja tutustumaan eri maiden ruokakulttuuriin. He käyvät muun muassa Belgiassa, Hollannissa, Saksassa, Itävallassa, Italiassa ja Sveitsissä ja päätyvät lopulta Ranskaan Lumièren pieneen kaupunkiin. Sinne Hassanin isä perustaa paikkakunnan ensimmäisen intialaisen ravintolan. Sen naapurissa on hyvin menestynyt perinteinen ranskalainen ravintola, jota johtaa Madame Mallory. Näiden ravintoloiden välille syntyy ruokasota. Erilaisten vaiheiden jälkeen Madame Mallory tarjoaa Hassanille työpaikkaa ravintolassaan, koska hän on aistinut tämän ainutlaatuisen lahjakkuuden. Siitä alkaa Hassanin nousu ravintolamaailman huipulle. Madamen ravintolasta hän siirtyy töihin pariisilaiseen ravintolaan ja muutaman vuoden kuluttua perustaa oman ravintolan, joka menestyy hyvin. Vuosien kuluessa hänen ravintolansa saa Michelin-tähden, myöhemmin toisen ja kirjan lopussa kolmannen.

Suomikin mainitaan Herkullinen elämä -kirjassa kaksi kertaa: Kun Hassan kiertää isänsä kanssa Harrodsin tavaratalossa Lontoossa, he näkevät siellä muun muassa suomalaista silliä ja kirjan lopussa Hassan kertoo, että hänen sisaruksensa ovat hajallaan maailmalla ja että yksi hänen nuoremmista veljistään suunnittelee kännykkäohjelmistoja Helsingissä.

Herkullinen elämä on perhe- ja sukutarina sekä ruokaromaani, jossa käsitellään mielenkiintoisesti ravintolan maailmaa. Parhaimmillaan kirja on niissä kohtauksissa, joissa kuvataan ruoan raaka-aineiden hankintaa, työskentelyä ravintolassa ja ruoan valmistusta.Tarina on mielenkiintoinen, vaikka alun jälkeen kerronta hieman latistuu. Kirjan henkilöistä saatu kuva jää myös pinnalliseksi ja etäiseksi.

Herkullinen elämä -kirjan pohjalta on tehty amerikkalainen elokuva vuonna 2014. Elokuvan ensi-ilta oli elokuussa sekä Yhdysvalloissa että Suomessa. En ole vielä nähnyt elokuvaa, mutta kirjan luettuani haluan nähdä sen, vaikkei se saanutkaan kaikilta kriitikoilta kovin myönteisiä arvioita.

Lauantai 1.11.2014

Aamu oli harvinaisen viileä, lämpötila alle 15 astetta. Kerhotalolla (American Finnish Club)  Lake Worthissa oli tarjolla räiskäleaamiainen ja kirpputori, ja menimme sinne syömään lettuja ja tapaamaan tuttuja. Pari tuntia siellä menikin tuttujen kanssa jutellessa, kirpputorilta emme löytäneet mitään tarpeellista. Aamiaisen jälkeen ajoimme apteekkiin, jossa otimme influenssarokotukset.

DSCN1549[1].JPG

Kerhotalon tunnus.

Ehdimme olla jonkin aikaa kotona ja syödä graavilohiruisleivät: Antin graavaamaa lohta ja suomalaisleipomosta (Palm Beach Bakery & Cafe) ostettua ruisleipää ennen kuin piti lähteä Floridan Karjalaisten kuukausikokoukseen Suomi Talolle. Meitä oli paikalla kolmisenkymmentä Floridan Karjalaisten jäsentä. Ensin juotiin kahvit, sitten laulettiin Karjalaisten laulu. Kokouksen normaalien aiheiden lisäksi esityslistalla oli myös Lepokodin tilannekatsaus ja Näkökulmia Ukrainan tilanteeseen.

Suomalainen Lepokoti Floridassa on neljäkymmentä vuotta sitten perustettu, alunperin suomalaisille vanhuksille tarkoitettu, vanhainkoti ja hoitokoti, johon nykyään hyväksytään asukkaiksi myös muita kuin suomalaisia. Lepokodin taloudellinen tilanne on jo pitkään ollut heikko ja sekä lepokodin että hoitokodin puolella asukasmäärät ovat laskeneet. Lepokodin toiminta on ollut poukkoilevaa ja sen tilanteen korjaamiseksi on käytetty useita kalliita konsultteja. Johtokunnan jäsenet ovat Floridan suomalaisten yhdistysten edustajia, joiden osaaminen ja englannin kielen taito ovat usein olleet riittämättömiä johtokunnassa toimimiseen. Lepokodin tilanne on ollut esillä sekä Floridan Karjalaisten että Pohjalaisten kokouksissa koko sen ajan, jonka olemme näiden yhdistysten kokouksiin osallistuneet.

Saimme kokouksessa myös perinpohjaisen ja asiantuntevan katsauksen Ukrainan tilanteeseen. Esityksessä käsiteltiin kriittisesti Venäjän toimintaa sekä Gruusian että Ukrainan kriiseissä.

Marraskuu on Floridan Karjalaisten työvuorokuukausi ja siksi muun muassa Suomi Talon tilaisuuksiin tarvitaan vapaaehtoisia työntekijöitä Floridan Karjalaisten joukosta. Vapaaehtoisten mukaan saaminen tuntui olevan aika työlästä ja puheenjohtaja Nina olikin hieman turhautunut tilanteeseen.

Illalla katsoin TVkaistalta keskiviikkona TV2:lta tulleen ensimmäisen osan sairaalasarjasta Syke. Sarjassa on hyviä näyttelijöitä ja se vaikutti ihan kiinnostavalta katsottavalta.