Eilen kävin pitkästä aikaa runsaan tunnin sauvakävelylenkillä Ritvan kanssa. Lenkki oli tehokas ja maisemat olivat kauniita Herttoniemen puistossa ja rannoilla. Aurinkokin paistoi.

Haaga-Helian sähköpostiin oli tullut ylemmän ammattikorkeakoulun tutkintoa suorittavan ohjattavani melkein valmis opinnäytetyö. Se ilahdutti suuresti ja luinkin työn nopeasti ja annoin siitä kommentit. Nyt odottelen vielä toista työtä luettavaksi, minkä jälkeen nämä ohjaukset on saatettu päätökseen.

Aina silloin tällöin tulee luetuksi kirjoja, jotka vain lukee läpi ilman sen kummempia pohdintoja ja tuntemuksia. Sellainen luettava oli Kirsi Merimaan Englantilainen solmu (2015, 299 sivua), jota kuvataan trilleriksi ekoterroristien vihan vääristämästä maailmasta. Se oli ilmestynyt meille Antin lainaamassa kirjapinossa ja otin sen luettavaksi jonkin aikaa sitten iltalukemista etsiessäni. Sen verran kirja oli kiinnostava, että luin sen loppuun. Kirsi Merimaa on nimimerkki, jonka takana on kaksi toimittajaa ja kirjailijaa Marja Lennes ja Pirjo Peltoniemi. Englantilainen solmu on Kirsi Merimaan kymmenes romaani.

Ihmisiä surmataan eri puolilla maailmaa ja surmattujen vierestä löytyy hampusta punottu solmu. Useimmilla surmatuilla on yhteyksiä öljyteollisuuteen. Surmien takana on ekoterroristiryhmä Solmu.

Tämä aamuna Oslon rautatieaseman miesten vessasta löytyi kuoliaaksi puukotettu mies, jonka vieressä oli samanlainen solmu. Tapettu mies oli norjalainen öljymiljonääri. Joku porukka lahtaa nyt ihmisiä, joilla on kytköksi öljyteollisuuteen. Lontoossa tapettu toimittaja oli öljyteollisuuden lobbari. Pari kuukautta sitten tapettiin Shellin mies Nigeriassa ja sen venäläisen öljypohatan yksityiskoneen maahansyöksyä Kaukasuksella on epäilty joko itsemurhaiskuksi tai joka tapauksessa sabotaasiksi.

Suomalainen nettifriikki Minttu Järvinen lähtee kielikurssille Cambridgeen ja hänen miesystävänsä, nettipoliisi Pasi Nurminen ottaa virkavapaata ja seuraa Mintun mukana Cambridgeen, jossa hänen on tarkoitus kirjoittaa Opetusministeriön tilaamaa nettimaailmaa käsittelevää opasta kasvattajien käyttöön. Minttu ja Pasi joutuvat sekaantumaan Solmun touhuihin Mintun kanssa kielikurssilla olevan ukrainalaisen Sofijan ja tämän maanmiehen Vadimin kautta.

Illalla päministeri Juha Sipilä piti televisiopuheen, jossa hän käsitteli Suomen talouden tasapainottamista ja pakolaiskysymystä. Koska Suomen tilanne on poikkeuksellisen vakava, pääministeri Sipilä katsoi, että oli tarpeen ottaa tällainen poikkeuksellinen tapa käyttöön. "Meidän tulisi nyt löytää yhteinen uudistamisen henki", sanoi Sipilä sekä: "Tasavallan presidentin sanoin, tekemättä ei voi jättää." "Suomalainen työ ja työllistäminen on tehtävä nopeasti jälleen kannattavaksi."