espoon-tuomiokirkko-sisakuva-kaytava-kuv

Espoon tuomiokirkon sisäkuva. Kuvakaappaus netistä Kirkko Espoossa -sivuilta (Jukka Granström).

Pitkäaikainen päätös pihan kunnostamisesta toteutui, kun sipoolainen puutarha-alan yrittäjä Tiia puolitoista viikkoa sitten toi mukanaan kaksi reipasta naista ja pienen työkoneen, ja ryhtyi siivoamaan ja harventamaan perennapenkkejä. Lisäksi autokatoksen päätyalueille tehtiin uudet istutukset, joihin harvennuksessa ylimääräisiksi jääneitä perennoja istutettiin uusien kasvien lisäksi. Suurennettiin myös yhtä vanhaa perennapenkkiä ja näin saatiin hyödynnetyksi kaikki harvennuksessa ylijääneet kasvit. Parin päivän kuluttua siitä, kun työt valmistuivat alkoivat sateet, ja muutaman päivän aikana sademittarin kertyi kaikkiaan lähes sata milliä sadetta. Kun sää on ollut lämmin, niin kasvit ovat saaneet hyvän kasvuunlähdön.

Olen siivonnut tontillamme olevia metsäalueita, ja apuna oli parina päivänä omakotitalkkari muun muassa kaatamassa kuolleita ja huonokuntoisia puita. Sade häiritsi hieman puuhommia, mutta ei annettu sen kuitenkaan estää niiden tekemistä. Vaihtolava, joka oli pihassa toista viikkoa, täyttyi pois vietävästä puutavarasta.

Parin kilometrin päässä olevalta Byggfix-rautakaupalta saatiin tilatuksi kaivinkone kaivamaan sähkökaapelin suojaputki maahan talostamme autokatokseen, jotta saadaan sinne valot ja sähköpistokkeet. Sähkömiehen kanssa on jo sovittu sähkötöistä. Ja puuliiterikin on jo melkein tilattu. Pieni erillinen rakennus polttopuiden säilyttämiseen tilataan, kunhan sille suunniteltu paikka varmistuu.

Joka puolella Suomea tuntuu nyt löytyvän suuria määriä sieniä. Hilkka ja Fransu ovat kantaneet täysiä korillisia kantarelleja lähimetsistään, Jarno ja Henna ovat myös löytäneet niitä runsaasti Somerolta, Jarkon perhe on käynyt Nurmijärven Röykässä Corinnen ja Iikan kotiseudulla poimimassa kantarelleja ja mustatorvisieniä ja Marttikin poimi korillisen tatteja Paippisista ja toi ne minulle. Oma sienestysretkeni lähimetsään tuotti säälittävän pienen tuloksen, kolme kylläkin komeaa ja täysin virheetöntä herkkutattia ja kaksi kantarellia. Kahdeksi kerraksi niistä saatiin syötävää.

140-vuotias YL, Ylioppilaskunnan laulajat -kuoro, esiintyi juhlavuoden kiertueellaan myös Urkuyö ja Aaria -festivaalilla Espoon tuomiokirkossa elokuun loppupuolella. Konsertti hienossa keskiaikaisessa Espoon tuomiokirkossa oli upea ja antoi hyvän kuvan siitä, miten taitava ja monipuolinen Pasi Hyökin johtama kuoro on. Ja ylimääräisenä konsertin lopuksi esitetty Finlandia sai taas kerran aikaan kylmät väreet.

Tenori Jyrki Anttilan, pianisti Maija Anttilan ja hanuristi Petri Ikkelän Kertokaa se hänelle -konsertti Porvoossa Kulttuuritalo Grandissa tarjosi Tapio Rautavaaran ja Mauno Kuusiston aikanaan esittämiä tunnettuja lauluja ja Jyrki Anttilan mukavaa jutustelua laulujen lomassa. Konsertissa kuultiin muun muassa lapsuudenaikainen lempilauluni Isoisän olkihattu, jossa parasta aikanaan oli laulussa kerrottu kaunis tarina. En päivääkään vaihtaisi pois -laulua puolestaan esitettiin isän syntymäpäivillä. Mauno Kuusiston lauluista erityisesti mieleen jäivät Kaunis kotimaani, Annina ja Kertokaa se hänelle.