Sunnuntaina syötiin Gumbostrand Konst & Formin bistrosta haettu Gumbopaketti, jossa oli keväinen parsasalaatti, katkarapuja, kananmunaa ja sitruunavinaigrette, 12 tuntia haudutettua rosmariinilammasta, suolapaahdettuja pikkuperunoita ja Majvikin juureksia, valkosipulihilloke sekä Bistron klassinen pasha. Rosmariinilammas ja perunat sekä juurekset lämmitettiin ja pitkästä aikaa avattiin viinipullokin, italialainen Brunello di Montalcino vuodelta 2004 sopi erinomaisesti lampaan kanssa.

 

Aenne Burda.jpg

 

Yle Areenasta löysimme neliosaisen saksalaissarjan Aenne Burda, muodin voimanainen (2018), joka kertoo tositarinan saksalaisesta kotirouvasta Aenne Burdasta (1909 - 2005). Aenne Burda loi maailman suurimman muotilehti-imperiumin, jota nykyään johtaa Aenne ja Franz Burdan nuorin poika Hubert.

Vuonna 1949 Saksan talouselämä on elpymässä sodan jäljiltä. Offenburgilaisen kirjankustantamon omistajan Franz Burdan vaimo Anna ei halua sopeutua perinteisiin perherooleihin ja kotirouvan elämään, vaan hänellä on muita suunnitelmia. Hän haluaa perustaa oman lehden, jossa olisi muotia jäljitteleviä ompelukaavoja, joiden avulla saksalaisnaiset voisivat ommella itselleen kauniita vaatteita. Anna toteuttaa haaveensa ja hänestä "tulee lasikattoja murskaava bisnesnainen Aenne, joka näyttää, että naisen paikka on siellä, missä nainen itse haluaa sen olevan" (Me Naiset).

Aenne Burda, muodin voimanainen on hienosti toteutettu tarina toisen maailmansodan jälkeisestä ajasta. Tositarinoihin perustuvissa sarjoissa on aina jotakin erityisen kiinnostavaa. Varmaan kaikki itselleen vaatteita ommelleet tuntevat Burdan kaavat. Eurokankaan valikoimissakin näyttää olevan valtaisa määrä aikuisten ja lasten vaatteiden Burda-kaavoja. Ensimmäinen Burda Style -lehti ilmestyi vuonna 1950 ja tällä hetkellä Burda Moden -nimisenä lehti ilmestyy seitsemällätoista kielellä yli sadassa maassa.

Maanantaina kummastelimme helikopteria, joka pitkän aikaa lensi hyvin matalalla Hangelbyjärven läheisyydessä ja aina välillä se teki kaarroksen ja lensi meidän talon yli ja palasi taas järven suuntaan. Helikopterista roikkui vaijerin päässä jonkinlainen härveli. Mitä helikopteri oli tekemässä, se jäi mysteeriksi.

Live-kameroiden seuranta on myös alkanut. WWF:n sääksikamera Saimaalla ja Seilin sääksikamera seuraavat sääksien pesintää, joka on alkamassa. WWF:n kyykamerakin on toiminnassa, onneksi kyytä ei kuitenkaan ole näkynyt koskaan, kun olen käynyt sitä kurkkaamassa.

 

P1250567.JPG

Telkkä jää usein pöntön suuaukolle tarkkailemaan pitkäksi aikaa ennen kuin se lähtee lentoon. Tämäkin telkkä katseli kaikessa rauhassa ympärilleen, kun kuvasin sitä.