DSCN2834.JPG

Krapin Riihi Tuusulassa.

Teimme Antin kanssa tänään kulttuuriretken Tuusulaan, jossa on pitkin kesää runsaasti erilaisia näyttelyitä ja tapahtumia. Aloitimme Krapilta, jossa kävimme katsomassa Rantatien Tarinan Krapin Riihessä. Tarinan on kirjoittanut Heikki Lund, ja se on hänen kertomansa ”Eino Leinon muistelma menneistä ajoista Tuusulanjärven maisemissa”. Riihessä on kuvia ja kirjoituksia Rantatien varrella olevista taiteilijakodeista ja niiden asukkaista ja lisäksi tarinaa voi kuunnella kuulokkeista. Tarinoissa on sekä faktaa että fiktiota hauskasti yhdistettynä.

”Sibba on joutsenhullu, Järnefelt hiljainen humoristi, Aho on kalahullu, Venny piippumikko, Halosen Pekkaa sanotaan saunahulluksi. Mistä ne kaikki tänne sattui. Omituinen ihmiskarsina tämä joka tapauksessa on, tämä Rantatie.” Näin Eino Leino aloittaa tarinansa Rantatien taiteilijoista.

DSCN2803_edited-1.jpg

Akseli Gallen-Kallelan maalaus Eino Leinosta.

Ravintola Mankelissa Krapin pihapiirissä on päivittäin tarjolla lounas, jonka söimme kuunneltuamme Rantatien Tarinan. Tarjolla oli salaattipöytä, tomaattikeittoa ja pääruoaksi otimme wasabilohta. Jälkiruokana oli marjakiisseliä ja kahvia. Yhden lounaan normaali hinta on 16 euroa, mutta Uusimaan tilaajien VIP-etuna lounaan hinta on heinäkuussa 12,80 euroa.

Ohjelmassamme oli seuraavaksi käynti Halosenniemessä, jossa juuri nyt on näyttely "Luonnonlyyrikko – Pekka Halonen 150 vuotta". Näyttelyssä on esillä Pekka Halosen luonnonkuvauksia eri aikakausilta. Mukana näyttelyssä on myös innokkaan Halosen taiteen keräilijän kokoelma. Tässä kokoelmassa on Halosen maalaamia tauluja, jotka eivät ennen ole olleet näyttelyissä esillä. Hienoimpia Halosen töitä mielestäni ovat hänen talvimaalauksensa, joita näyttelyssä onkin runsaasti. Kaikkiaan esillä on lähes seitsemänkymmentä Halosen maalausta.

DSCN2836.JPG

Sateenvarjojen leikki -taideteos.

Halosenniemen puutarhaan on tänä kesänä rakennettu värikkäistä vanhoista sateenvarjoista yhteisötaideteos Sateenvarjojen leikki, jonka on rakentanut kuvataiteilija Tero Annanolli. Taideteosta täydennetään kesän aikana yleisölle suunnatuissa työpajoissa. Taideteos on osa "Aika Pojat! - Sibelius, Halonen, Gallen 150 vuotta" -juhlavuotta.

Tänään Eino Leinon syntymäpäivänä ja runon ja suven päivänä Halosenniemen puutarhassa pidettiin iltapäivällä konsertti Rintani riemusta paisuu – Eino Leinon runojen sooloja ja yhteislaulua. Leinon runoihin tehtyjä sävellyksiä lauloivat ja laulattivat sopraano Taina Piira ja pianisti Janne Hovi. Tilaisuuteen tuli noin 150 henkeä, mikä määrä yllätti täysin järjestäjät ja esiintyjät, jotka olivat varautuneet korkeintaan noin viidenkymmenen hengen yleisöön. Konsertissa saimme kuulla kauniita Leinon runoon tehtyjä sävellyksiä ja yhteislaulujakin laulettiin; muun muassa Lapin kesä, Nocturne ja Oi kiitos sä luojani armollinen. Noin tunnin mittainen konsertti oli täydellisen onnistunut. Esiintyjät olivat taitavia ja sympaattisia ja tilaisuuden tunnelma oli kodikas. Sääkin oli suosiollinen; lämpötila 20 astetta, aurinko paistoi ja tuuli leppoisasti. Puutarhan suurten haapojen lehdet havisivat tuulessa.