20200704_180825.jpg

Sipoon Vanhan kirkon kellotapulin vieressä olevilla sankarihaudoilla on kauniit kukkaistutukset.

Perjantaina isä vietiin Porvoon sairaalaan, jossa hänellä todettiin keuhkokuume. Korona-aikaisen käytännön mukaan hän joutui eristyksiin ja hänelle tehtiin koronatesti, joka oli negatiivinen, sen jälkeen tehtiin vielä toinen ja kolmaskin testi, joiden tulos myös oli negatiivinen.

Hilkka ja Fransu tulivat Suomeen ja tapasimme Paippisten terassilla, jossa söimme lohikeittoa ja punaherukkapiirakkaa. Lauantaina he jatkoivat matkaa kesämökilleen Savonrantaan.

Lauantaiksi olin ottanut opasvuoron Sipoon Vanhassa kirkossa. Sää oli viileä ja sateinen, kunnes se poutaantui illemmalla. Kirkon haapapuusta valmistetun paanukaton tervaus on käynnissä ja kirkon ympärillä leijui mukava tervan tuoksu. Etelänpuoleinen katto on jo tervattu ja pohjoisen puolen katon tervaus on kesken. Sen jälkeen tervataan vielä etelänpuoleinen katto toiseen kertaan sekä kellotapulin katto. Saarijärveltä hankittua tervaa menee kaikkiaan lähes tuhat kiloa.

Kirkossa oli alkuiltapäivästä ollut enemmänkin kävijöitä, mutta minun vuoroni aikaan oli aika hiljaista. Ensimmäiset kävijät olivat sveitsiläinen, Suomessa jo neljä vuotta asunut, pariskunta, joten meillä oli paljon keskusteltavaa, he kun tiesivät muun muassa Hilkan kotikaupungissa St. Mauricessa olevan 1500 vuotta vanhan luostarikirkon. Siihen verrattuna meidän Vanha kirkkomme Sipoossa on vielä kovin nuori. Onneksi Martti tuli käymään kirkossa ja piti minulle seuraa opasvuoron loppuvaiheessa, kun muita kävijöitä ei ollut.

Sunnuntaina järjestettiin jo kahdeksannen kerran Avoimet puutarhat -päivä, jossa Jarkon ja Gian puutarha oli mukana. Aamulla satoi, mutta sää poutaantui ennen puoltapäivää ja pysyi poutaisena koko sen ajan, kun puutarhat olivat avoimina. Minä kävin Jarkon ja Gian puutarhassa, jossa kyllä oli kävijöitä mutta viimevuotista vähemmän, varmaankin sekä koronaepidemian että epävakaan sään takia. Riana oli leiponut erilaisia herkkuja ja hän myi niitä sekä kahvia vieraille. Istuimme Kaijan ja Sirkan kanssa terassilla ja joimme kahvit.

 

20200705_120250.jpg

Puutarhakeiju Riana myy leivonnaisia ja kahvia.