Aleksis Kivi 1.jpg

 

Aleksis Kiven (10.10.1834 - 31.12.1872) Seitsemän veljestä -romaani julkaistiin aikanaan neljänä eri vihkosena, joista ensimmäinen ilmestyi 2.2.1870 eli 150 vuotta sitten. Tästä syystä Aleksis Kivi on juuri nyt hyvin ajankohtainen. Sen innoittamana minäkin kaivoin esiin Kivi-kansioni syyskuulta 1967, jolloin kahden luokkatoverini Paulan ja Hilkan kanssa tein Järvenpään yhteiskoulun äidinkielen opintoihin kuuluvan retken "Aleksis Kiven jäljillä". Kivi-kansiossa kerron matkasta ja paikoista, joissa kävimme, kansiossa on myös samoihin aikoihin kirjoitettu Aleksis Kivi -aiheinen ainekirjoitus nimeltään "Seitsemän veljeksen neitohahmot ja 'trumantit' vaimot".

Lähdimme matkaan polkupyörillä koulutuntien päätyttyä, ja ensimmäinen pysähdyspaikka matkalla oli Aleksis Kiven kuolinmökki Tuusulassa. Tuusulan hautausmaalla kävimme Aleksis Kiven haudalla, josta jatkoimme Nurmijärven Palojoelle Aleksis Kiven synnyinkotiin. Kävimme myös Taaborin vuorella, jossa kesäisin järjestettävillä Kivi-juhlilla esitetään näytelmiä, ensi kesänä luonnollisesti Seitsemän veljestä.

Kiven kuolinmökistä kirjoitin muun muassa, että "Lopuksi kirjoitimme nimemme vieraskirjaan ja sitten siirryimmekin tuvan puolelle. Tuvan pöydällä oli lasin alla avonainen vieraskirja, johon Mimmi Lehtola oli vuonna 1925 kirjoittanut tavattoman kauniin värssyn: 'Kun katselee tätä harmaata mökkiä ja sen pieniä suojia, niin tulee ajatelleeksi kuinka usein suurilla sieluilla on vähän tilaa maan päällä'."

Kiven haudalla käynnistä kirjoitin: " Muistokivi on pystytetty vuonna 1877 ja se on hankittu lahjavaroilla. Hauta oli hyvin hoidetun näköinen. Se oli juuri haravoitu, ja verenpisarat kukkivat hehkuvan punaisina hautakiven edessä."

Aleksis Kiven synnyinkodista kerroin: "Saimme kuulla, että talo oli aikoinaan Palojoen suurimpia taloja, sillä Aleksis Kiven isä, joka oli pitäjänräätäli, oli arvostettu henkilö kylässä. Kiven isä rakensi talon vuonna 1824." "Tuvan seinällä oleva kello oli vähän omituinen, sillä minuuttiosoitin puuttui kokonaan. Opaspoika kertoi, ettei ihmisillä siihen aikaan ollut kiirettä, joten vain tunnit olivat tärkeitä."

Kivi-kansio on tallennettu Järvenpään yhteiskoulun ja lukion seniorit ry:n sivustolle, jykls.net.

 

Aleksis Kivi 2.jpg

Kivi-kansion kuvat piirsi ystäväni Raija.