Albert Edelfeltin upean Ateneum-näyttelyn jatkoksi sopi mainiosti maanantain Tuokiokuvia Edelfeltin ateljeessa II -konsertti Villa Albertissa Porvoon Haikossa. Konsertin käsiohjelmassa kerrottiin, että "Musiikin ja kerronnan keinoin muistelemme Albert Edelfeltin hurmaavia teoksia ja hänen mallejaan."

Edelfeltin teoksista konsertissa kertoi näyttelijä ja laulaja Laura Malmivaara. Jokaiseen esiteltyyn maalaukseen liittyi myös musiikkia, jota esittivät Janne Malmivaara, viulu, Saima Malmivaara, sello ja Liisa Malmivaara, piano. Konsertin aluksi Laura Malmivaara kertoi, että yleisö varmaankin pohtii, ovatko esiintyjät sukua keskenään, kun heillä kaikilla on sama sukunimi ja että ovathan he; Laura ja Janne ovat pikkuserkuksia, Liisa on Jannen vaimo ja Saima on Liisan ja Jannen tytär.

Tilaisuus eteni siten, että Edelfeltin maalaus heijastettiin Gallerian seinälle ja Laura Malmivaara kertoi siitä; missä ja milloin se on maalattu, keitä maalauksessa olevat henkilöt ovat ja myös muita maalaukseen liittyviä seikkoja. Sen jälkeen Trio Malmivaara soitti teokseen, sen ajankohtaan tai tunnelmaan sopivan sävellyksen. Noin tunnin mittaisessa konsertissa käytiin läpi yksitoista Edelfeltin maalausta. Ensimmäiset Edelfeltin esitellyt teokset oli maalattu Haikossa, seuraavaksi siirryttiin Edelfeltin toisessa kotikaupungissaan Pariisissa maalaamiin teokseen ja lopuksi piipahdettiin Espanjassa, jossa Edelfelt myös maalasi. Konsertin päätti Albert Edelfeltin äidin Alexandra Edelfeltin muotokuva vuodelta 1883 ja sen esittelyn yhteydessä soitettu Pjotr Tsaikovskin sävellys.

Konsertissa kuultiin Tsaikovskin sävellysten lisäksi myös muiden tunnettujen säveltäjien teoksia, muiden muassa Jean Sibeliuksen, Erkki Melartinin, Leevi Madetojan, Robert Schumannin sävellyksiä.Konsertti oli hurmaava, teoksista kerrottiin kiinnostavasti, musiikkiesitykset olivat ihastuttavia ja tilaisuuden tunnelma miellyttävä.

Ennen konsertin alkua kävin Edelfeltin ateljeessa, joka oli auki konserttivieraille. Katselin myös galleriassa esillä olevia Edelfeltin maalauksia. Erityisen kiinnostava oli luonnollisesti vasta vähän aikaa sitten Edelfeltin teokseksi paljastunut maalaus filosofian maisteri Adolf Waseniuksesta. Wasenius syntyi Helsingissä ja kuoli tuberkuloosiin Lausannessa Sveitsissä 23-vuotiaana. Edelfelt on maalannut taulun Waseniuksen isän tilauksesta valokuvien perusteella, ja se valmistui vuonna 1885. Taulun tarina on kiinnostava. Taiteen harrastaja Joona osti sen vuonna 2017 taidehuutokaupasta. "Upea öljyvärityö. Tuon on muuten tehnyt oikea taiteilija.", Joona oli todennut silloin vaimolleen.  Kukaan muu ei ollut kiinnostunut huonokuntoisesta taulusta, joten Joona sai sen sadalla eurolla. Meni vuosia ennen kuin ihan vahingossa taulusta löytyi teoksen tekijän Albert Edelfeltin nimi. Nimi erottuu vain, kun valo osuu siihen sopivasti. Nyt taulu on kunnostettu ja kehystetty, ja se on esillä Villa Albertin kesänäyttelyssä.

 

Edelfeltin ateljee ja vene.jpg

Villa Albertin pihalle on tänä keväänä saatu vene, josta kerrottiin Uusimaa-lehdessäkin. Vene on samaa tyyppiä kuin Edelfeltin maalauksessa Merellä vuodelta 1883. Taustalla näkyvä Edelfeltin ateljee valmistui vuonna 1883, ja Merellä-maalaus oli ensimmäinen ateljeessa syntynyt työ.

 

Edelfelt Merellä.jpg

Albert Edelfelt, Merellä, 1883. Kuva otettu Ateneumin Edelfelt-näyttelystä.