P1140255 (2).JPG

 

Tänä vuonna on Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlaa vietetty Suomessa ja myös eri puolilla maapalloa monin erilaisin juhlallisuuksin. Mekin olemme osallistuneet vuoden aikana useihin tilaisuuksiin, jotka ovat tätä tapahtumaa juhlistaneet. Sen lisäksi olemme kuluneen vuoden aikana osallistuneet moniin muihinkin kulttuuritapahtumiin. Ajattelin kuitenkin tässä muistella niitä tapahtumia, jotka jotenkin ovat liittyneet Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlintaan.

Juho Rissasen Lapsuuden muisto -taidenäyttely viime keväänä Didrichsenin taidemuseossa Helsingin Kuusisaaressa oli osa Suomen satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa, samoin Didrichsenin läheisyydessä olevan Villa Gyllenbergin näyttely Ane Gyllenberg - Keräilijän itsenäisyys, jolla Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö juhli Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä. Kävimme katsomassa nämä molemmat kiinnostavat näyttelyt. Erityisesti Gyllenbergin näyttely oli vaikuttava.

Huhtikuussa pidetty luokkakokouksemme, johon oli kutsuttu vuosina 1961 - 1969 luokanvalvojamme Elvi Päivänsalon luokalla olleet ja johon osallistui runsaat kaksikymmentä oppilasta ja kaksi opettajaa, järjestettiin myös Suomi 100 -hengessä. Tilaisuus alkoi Järvenpään taidemuseosta, jossa tutustuimme draamaopastuksen avulla suomalaisen kulttuurin kehittäjään ja innostajaan Elisabeth Järnefeltiin. Luokkakokous jatkui sen jälkeen Villa Kokkosessa, jonka isäntäväki esitteli ensin taloa, piti konsertin ja tarjosi sen jälkeen maistuvan lounaan ja kahvit.

Toukokuussa kävimme Kansallisoopperassa katsomassa säveltäjä Jean Sibeliuksen ja tanssija, koreografi Tero Saarisen huikean hienon Kullervo-esityksen, jonka solisteina esiintyivät baritoni Tommi Hakala ja mezzosopraano Lilli Paasikivi sekä Kansallisbaletin tanssijoita, mukava myös Kansallisoopperan orkesteri ja kuoro. Kansallisoopperan toukokuinen Tango! Buenos Airesista Seinäjoelle vei myös aivan suomalaisuuden ytimeen upeiden laulajien ja tanssijoiden esittäessä monille meistä niin rakkaita tangoja.

Lahden kaupunginteatterin suuren näyttämön musiikkinäytelmä Harmony Sisters kuvasi Valtosen perheen sisarusten elämää ja heidän muodostamansa laulutrion uraa Yleisradion viihdyttäjinä, iltamien ja aseveli-iltojen esiintyjinä sekä levytähtinä.

Järvenpään yhteiskoulun ja lukion senioreiden kevätretki tehtiin Ritarihuoneelle, jossa oppaan johdolla pääsimme tutustumaan rakennuksen historiaan ja suomalaisiin aatelissukuihin.

UIT:n viime kevään Sata lasissa -revyyn teemana oli myös satavuotias Suomi. Alkukesästä tasavallan presidentin kesäasunnon Kultarannan puistossa järjestettiin Katso pohjoista taivasta - runoja ja musiikkia Kultarannan puutarhassa -konsertti, johon osallistuivat myös presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio. Tilaisuuden aluksi Jenni Haukio kertoi kokoamastaan antologiasta Katso pohjoista taivasta, minkä jälkeen antologiasta poimittuja runoja kuultiin niin lausuttuina kuin laulettuina. Esiintyjinä olivat muun muassa sopraano Johanna Rusanen-Kartano, baritoni Ville Rusanen sekä näyttelijä Esko Salminen.

Naantalista jatkoimme matkaa Ilmajoelle, matkalla yövyimme Porissa. Ilmajoen musiikkijuhlilla esitettiin Mannerheim-ooppera, jossa Mannerheimin roolin lauloi baritoni Waltteri Torikka.

Heinäkuussa vietimme isän 90-vuotisjuhlia Kotojärven kartanon bistrossa Suomi 100 -hengessä runsaslukuisen perheenjäsenten ja ystävien joukon kanssa.

Väinö Linnan Tuntematon sotilas esitettiin kesäteatteriesityksenä keskellä metsää Raaseporin Harparskogissa Harparskogin linjalla. Järvenpään teatteri esitti Vanhankylänniemessä Hella Wuolijoen kirjoittaman Niskavuoren nuori emäntä -näytelmän, jokelalaisen Joka-Teatterin kesän näytelmä oli Akseli ja Elina ja Latoteatteri esitti Haarajoella Kirsti Mannisen kirjoittaman näytelmän Mannerheim.

Savonlinnan oopperajuhlien aikaan poikkesimme myös Metsämuseo Lustoon Punkaharjulle. Siellä oli esillä Kansallista identiteettiä rakentamassa – Suomalainen metsäsuhde UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön kokoelmassa -näyttely, joka esitteli muun muassa tunnetuimpien Suomen kultakauden taiteilijoiden maalauksia.

Sillanpää-oopperaa esitettiin kesällä Hämeenkyrössä ja samalla matkalla pääsimme tutustumaan myös Töllinmäkeen ja Myllykoluun, joissa kirjailija F.E. Sillanpää asui aikoinaan.

Helsingin juhlaviikoilla esitettiin Musiikkitalossa Väinö Raition vuonna 1933 valmistunut ooppera Prinsessa Cecilia, joka on viimeksi esitetty yli 80 vuotta sitten. Tämän Suomen satavuotisjuhlavuoden kunniaksi esitetyn oopperan nimiosissa lauloivat Johanna Rusanen, Mika Pohjonen ja Waltteri Torikka. Radion sinfoniaorkesteria johti Hannu Lintu.

Suomalaisen tangon tarinaa kerrottiin Kerava-salissa Siks' oon mä suruinen -konsertissa, jonka oli käsikirjoittanut Susanna Haavisto. Konsertissa tangoja esittivät Hannu Lehtonen, Teemu Roivainen ja Amadeus Lundberg Juha Tikan tango-orkesterin säestyksellä. Kerava-salissa esitettiin syksyllä myös musiikkinäytelmä Jääkärin morsian.

Järvenpään yhteiskoulun ja lukion senioreiden vuosittaista senioripäivää vietettiin Suomi 100 -juhlavuoden hengessä teemalla Järvenpään yhteiskoulusta yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi. Tilaisuudessa esittivät koulumuistojaan 89-vuotiaan  Järvenpään yhteiskoulun entiset oppilaat eri vuosikymmeniltä.

Kalevalanmaa on Kansallisbaletissa johtajakautensa päättävän Kenneth Greven läksiäislahja Kansallisbaletille. Se on Kansallisoopperan ja -baletin yhteinen Suomi 100 -juhlavuoden suurteos Suomen historiasta – ja tulevaisuudesta. Tangosta on selvästikin tullut hovikelpoinen. Tangoa nimittäin nähtiin ja kuultiin myös Kalevalanmaa-esityksessä.

Albert Edelfeltin koulussa Porvoossa järjestettiin syksyllä hyväntekeväisyysmuotinäytös nuorten harrastustoiminnan tukemiseksi. Tilaisuudessa esiteltiin naisten muotia Suomen itsenäisyyden ajalta ja Porvoon Naislaulajat esiintyivät.

Aku Louhimiehen ohjaama Tuntematon sotilas -elokuva käytiin katsomassa Bio Rexissä Porvoossa.

Yksi juhlavuoden mieleenpainuvimmista tapahtumista oli Järvenpäässä Ratsastuskeskus Ainossa esitetty Suomenhevosen tarina, jossa kahden suomenhevosen lisäksi esiintyivät muun muassa Seppo Halttunen, Pertti Koivula, Antti Reini ja Anu Sinisalo.

Tiistai-iltana 5.12. kello 18 nostettiin kotona lippu salkoon, ja valaistiin se valonheittimellä. Lippu sai olla salossa seuraavan päivän iltaan. Itsenäisyyspäivänä käytiin katsomassa Sipoon vanhan kirkon pihamaalla, kun sekä talvi- että jatkosodan sankarihaudoille sytytettiin kynttilät ja haudoilla oli kunniavartiossa samanikäisiä miehiä, kuin mitä sankarihautoihin haudatut olivat kaatuessaan.

Gumbostrand Konst & Formissa on esillä Caj Bremer, noin 100 kuvaa Suomesta -näyttely, joka kuvaa suomen historiaa valokuvaaja Caj Bremerin silmin. Katsoimme näyttelyn samalla, kun kävimme Konst & Formin bistrossa lounaalla Outin ja Tompan perheen kanssa.