P1090188.JPG

Auringonnousu kotirannassa.

Lähes päivälleen neljäkymmentä vuotta sitten, tammikuun 19. päivän aamuna 1977, Palm Beachin piirikunnassa satoi lunta. Tämä tapahtui päivää ennen kuin vietettäisiin erään maapähkinänviljelijän virkaanastujaisia. Kyseessä oli Yhdysvaltain 39. presidentin, demokraattien Jimmy Carterin (s. 1924) virkaanastujaiset. Carterin virkakausi kesti neljä vuotta ja hänen jälkeensä presidentiksi valittiin republikaani Ronald Reagan (1911 - 2004), joka oli presidenttinä kahdeksan vuotta.

Lunta satoi eteläistä Floridaa myöten ja myös Bahamalla, jossa ei sitä ennen eikä sen jälkeen ole lumisadetta ollut. Sitä satoi niin paljon, että sitä jäi maahankin. Ihmiset tulivat ulos taloistaan ja koululaiset tulivat ulos kesken tunnin ja kaikki olivat riemuissaan ja kiljuivat, että sataa lunta. Edellinen lumisade Floridassa oli ollut vuonna 1899, mutta silloin lumisateen raja oli ollut Keski-Floridan tienoilla. Sinänsä lumisade ei tullut täytenä yllätyksenä, sillä joitakin päiviä ennen sitä oli ollut poikkeuksellisen kylmää.

Ilmastollisesti Etelä-Floridassa ei pitäisi sataa lunta, koska se on lämpimien vesien ympäröimä ja auringon lämmittämä. Myös Floridan osavaltion pohjoisosissa lumisade on hyvin harvinaista. Tammikuun 20. päivä vuonna 1977 oli hyvin kylmä, lämpötila oli muutamia asteita pakkasen puolella useiden tuntien ajan. Tämä oli hyvin tuhoisaa Floridan viljelijöiden kannalta. Maanviljelykselle aiheutui 350 miljoonan dollarin menetykset. Muun muassa mandariini- ja appelisiinisadot kärsivät pahoin.

Lumisade oli kuitenkin paikallisille ihmisille ainutkertainen elämys. Lapset istuivat ulkona kielet pitkällä yrittäen pyydystää lumihiutaleita kielelleen. Miamin sääaseman päivystävä meteorologi Joe kertoi menneensä ulos tekemään säähavaintoja ja nähneensä valkoisten hiutaleiden lentävän ilmassa. Hän luuli niitä ensin hyönteisiksi, mutta ne olivat lunta. Hän juoksi sisään kertomaan kollegalleen tapahtumasta. Kollega epäili kuitenkin, että John oli humalassa eikä ollut uskoa tätä.

(Lähde: Palm Beach Post, 17.1.2017

Minä lähden nyt muutamaksi viikoksi Suomeen, jossa ilmeisesti on jonkin verran lunta maassa ja saattaa sataa lisääkin. Antti jää tänne lämpöön ja aurinkoon. Tänne ei lumisadetta ole odotettavissa.