P1160523 (3).JPG

 

Viime päivinä olen ahkerasti puuhaillut pihalla. Talven aikana puista pudonneet risut on koottu pihapiiristä ja läheisistä metsäsaarekkeista ja piha-alue on haravoitu. Kaksi peräkärryllistä risuja ja haravointijätettä on jo viety jäteasemalle ja viikonlopun aikana täyttyi kolmas. Orvokkeja on myös istutettu ruukkuihin, mutta ei vielä muita kesäkukkia, koska yöt voivat olla sen verran kylmiä, että kesäkukat saattavat paleltua. Pihaan on saatu uusi ruokailuryhmä, joka tilattiin jo viime syksynä. Ainakin yhdessä telkänpöntössä pesii telkkä. Muissa pöntöissä ei ole telkkäliikennettä havaittu. Yhtenä aamuna Antti näki näädän roikkuvan lintujen ruokinta-automaatissa ja yrittävän saada auringonkukansiemeniä syödäkseen. Minäkin ehdin sitä katsomaan ja kuvaamaan. Näädät ovat petoja, joika kukaan ei toivo pihalleen, erityisesti jos pihapiirissä pesii vesilintuja. Näädät nimittäin ryöstävät vesilintujen pesiä ja tappavat emolintuja.

 

P1160576.JPG

 

Muutaman kerran olen kevään aikana käynyt Hangelbyträsketillä, mutta siellä on ollut melko hiljaista, vain muutamia telkkäpareja on järvellä uiskennellut. Hanhia on ajoittain nähty taivaalla, mutta joko niiden muuttoreitti ei mene tänä vuonna meidän ylitse tai sitten niiden muutto ei ole vielä kunnolla päässyt käyntiin.

Käytiin katsomassa Helsingin kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä esitettävä näytelmä Suomen hauskin mies, joka kertoo vuoden 1918 Suomen sisällissodan jälkeisestä ajasta, jolloin yli 80 000 punaista on suljettu vankileireille. Pahamaineiselle Iso-Mjölön (Isosaari) vankileirisaarelle joutuu myös teatterinjohtaja ja näyttelijä, Suomen hauskimmaksi mieheksi nimitetty Toivo Parikka, joka on sodan loppuvaiheessa toiminut punaisten puolella plutoonanpäällikkönä. Sinne päätyvät myös Parikan jäljellä olevat näyttelijätoverit. Heitä syytetään kirkkoherran murhasta Helsingin valtauksen aikana. Olot vankileirillä ovat ankeat, ruoasta on jatkuvasti pula ja vaara tulla ammutuksi on koko ajan olemassa. Näyttelijät tuomitaankin kuolemaan ja heitä ollaan teloittamassa, kun Parikka alkaa kertoa hauskoja juttuja ja saa teloittajat nauramaan. Vankileirin päällikkö päättää pelastaa näyttelijäjoukon, jos he onnistuvat tekemään saarelle saapuville arvovieraille huvinäytelmän, joka saa yleisönkin nauramaan. Toivo Parikkaa esittää Martti Suosalo.

Suomen hauskin mies -näytelmän ohjaaja Heikki Kujanpää on käsikirjoittanut näytelmän yhdessä Mikko Reitalan kanssa. Näytelmä on samanaikaisesti sekä vakava että hauska ja se perustuu tositapahtumiin, vaikka sen henkilöt ovatkin osittain fiktiivisiä. Samannimistä elokuvaa, jossa Martti Suosalo myös näyttelee, esitetään parhaillaan elokuvateattereissa.

 

P1160577.JPG

 

Päätettiin mennä katsomaan myös Mamma Mia! -musikaalia Messukeskuksen Amfi-teatteriin Helsinkiin. Musikaali on tuttu, olemme nähneet sen sekä ruotsin- että englanninkielisenä, mutta nyt se esitettiin suomeksi. Amf-teatteri on erittäin suuri, katsomoon mahtuu yli 3100 katsojaa. Myös esiintymislava on suuri, vaikka meillä olikin taas hieman huono tuuri paikan valinnan kanssa. Paikat olivat permannon toiselta riviltä aivan rivin päästä ja sieltä näkyvyys lavalle oli rajoitettu, koska lavan reunassa oli kiinteä verho, joka peitti osan näyttämöstä. Tästä ei kuitenkaan ollut kerrottu missään ja liputkin olivat samanhintaisia kuin paremmillakin paikoilla.

Mamma Mia! -musikaali perustuu Abban musiikkiin ja sen aikana kuullaan yli 20 Abban tuttua melodiaa. Tarina on kaikissa meidän näkemissämme esityksissä ollut lähes täysin samanlainen: on nuori, isättömänä kasvanut nainen Sofia, joka on menossa naimisiin. Sofia ei tiedä, kuka hänen isänsä on, mutta äitinsä Donnan päiväkirjoista hänelle selviää, että Donna on ennen Sofian syntymää seurustellut kolmen eri miehen kanssa, joten hänellä on kolme isäehdokasta. Sonja kutsuu kaikki nämä kolme mahdollista isää häihinsä, koska hän haluaa, että hänen isänsä taluttaa hänet alttarille. Tässä esityksessä Nina Tapio lauloi Donnan roolin ja Petra Pääkkönen Sofian.

Esitys oli vauhdikas ja esiintyjät lauloivat hyvin. Svenska Teaternissa vuonna 2014 esitetty Mamma Mia!. oli kuitenkin mielestäni vielä tätäkin näyttävämpi ja esiintyjät lauloivat siinä vieläkin upeammin. Svenska Teaternissa Donnan roolissa oli Mia Hafrén. Svenska Teaternissa Mamma Mia! -musikaalin näki yhteensä 137 698 henkeä, esityksiä oli 280. Musikaalin kantaesitys oli Lontoossa vuonna 1999.