Maanantaina tavattiin Hilkan ja Fransun kanssa Porvoossa, jossa juotiin cappuccinot Cafè Fannyssa, sen jälkeen Hilkka ja Fransu lähtivät ajamaan Savonrannan mökille, joka oli vapautunut heidän käyttöönsä, kun Samuel neljän sveitsiläiskaverinsa kanssa oli vietettyään siellä viikon lähtenyt Kuopion ja Jyväskylän kautta Helsinkiin. Keskiviikkona viisikko kävi aamupäivällä tutustumassa Porvooseen ja paluumatkalla Helsinkiin he pysähtyivät Söderkullassa, jossa Samuel tuli minun kyytiini ja muut pojat jatkoivat Helsinkiin. Minä menin Samuelin kanssa äitiä, isää ja Marttia tapaamaan.


20190912_201039.jpg


Elokuussa käyttöön vihityssä Albert Edelfeltin ateljeemuseon uudessa näyttelyrakennuksessa, Villa Albertissa järjestettiin torstaina Musiikin ja kuvataiteen helmiä -konsertti, jossa esiintyivät sopraano Johanna Rusanen, pianisti Ilkka Joronen ja kertoja Marko Putkonen.

Ennen konsertin alkua galleristi Hanna Kaarina Syrjäläinen, joka vastaa Villa Albertin näyttelytoiminnasta, esitteli Porvoon Kulttuurinystävien ryhmälle Villa Albertia ja sen avajaisnäyttelyä, jossa on maalauksia kolmelta kuvataiteilijalta; Tero Annanollilta, Johanna Lumpeelta ja Hannu Palosuolta. Näyttelytilassa on myös Albert Edelfelt -nurkkaus, jossa oli esillä Albert Edelfeltin guassi- ja pastellitekniikalla maalattu Panneau-teos. Se on maalattu Haikossa todennäköisesti 1893 - 1895 ja se oli saatu näyttelyyn taiteilijan sukuun kuuluvan porvoolaisen yksityiskokoelmasta eikä sitä ole aikaisemmin nähty julkisuudessa.

 

4870380-n.jpg

 

Tunnin ja vartin mittaisen konsertin ohjelma toteutettiin taidolla. Seinälle heijastettiin Albert Edelfeltin maalauksia, ja jokaisen maalauksen kohdalla kertoja Marko Putkonen tarinoi Albert Edelfeltin elämästä ja maalauksista; hänen syntymästään Kiialan kartanossa Porvoossa, vuosista Pariisista ja kesistä Haikossa. Jokaisen esitellyn maalauksen jälkeen pianisti Ilkka Joronen soitti pianosoolon, välillä Johanna Rusanen lauloi Jorosen säestäessä.

 Albert Edelfeltin syntymästä on tänä vuonna kulunut 165 vuotta, ja tässä taitavien esiintyjien hienossa konsertissa muistettiin Edelfeltiä, joka on yksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimmista taiteilijoista.