20211112_114539 (2).jpg

Lotta-Svärd-patsas Tuusulan Lottamuseon pihassa.

Joinain aamuina on ollut jo pakkasta ja lehden hakuun parinsadan metrin päässä olevalle postilaatikolle on pitänyt pukeutua ihan kuin pidempäänkin ulkoiluun. Onneksi nämä pakkassäät ovat kuitenkin olleet vielä ohimeneviä. Seuraavan  "kylmänpurkauksen" on kuitenkin ennustettu tulevan jo tänä viikonloppuna. Kunhan ei nyt vielä tulisi lunta!

Isän veli Aulis täytti 90 vuotta, ja kävin Martin kanssa hänen syntymäpäiväkahveillaan. Aulis muistelee mielellään elämää Karjalassa ja hän tuntuu muistavan hyvin myös evakkomatkojen vaiheita. Tulikin mieleeni, että häntä olisi hyvä jututtaa, kun enää ei oikein ole ketään muuta, jolta näistä ajoista voisi kysyä.

Talveen valmistautumiseen kuuluva talvirenkaiden vaihto hoidettiin maanantaina. Auton pesetys ja vahaus oli vuorossa keskiviikkona, samaksi päiväksi oli varattu myös influenssarokotus. Rokotuspaikalla Söderpointissa rokottaja kertoi, että hänellä on kaksi ylimääräistä koronarokotetta, ja näin me saimme samalla käynnillä myös kolmannet koronarokotukset, koronarokote vasempaan ja influenssarokote oikeaan olkavarteen. Kaikki meni hyvin eikä jälkioireita ilmennyt.

Tapasin Seijan Järvenpään yhteiskoulun ja lukion senioriyhdistyksen asioissa Tuusulassa Lottamuseon Museokahvila Lottakanttiinissa. Olemme järjestämässä ensi kevään riemuylioppilasjuhlaa Järvenpään yhteiskoulun vuoden 1972 ylioppilaille, ja apunamme olleen erittäin aktiivisen kyseisen vuoden ylioppilaan Mikon ansiosta suuri osa kyseisen vuoden yli viidenkymmenen ylioppilaan yhteystiedoista onkin jo löytynyt. Vuoden 1970 ja 1971 riemuylioppilaiden juhlat jäivät koronapandemian takia juhlimatta, mutta heillekin on luvattu jälkikäteen järjestää erilliset juhlat.

Palaverimme jälkeen menin katsomaan Lottamuseon päänäyttelyä: Lotta Svärd - 100 vuotta yhteiskuntavastuuta, jonka keskeinen teema on suomalaisten naisten vapaaehtoinen työ ja yhteiskunnallinen osallistuminen. Näyttelyssä on esillä valokuvia, lottien henkilökohtaista esineistöä ja muuta arkistoaineistoa. Erikoisnäyttely Oikea Lotta? – Lottakuvia 100 vuotta puolestaan esittelee lotta-aiheisia kuvia, esineistöä ja lottiin liittyviä mielikuvia vuodesta 1921 tähän päivään Lottamuseon uudessa ulkonäyttelyssä Lottatupa - koti sodan keskellä esitellään jatkosodan aikaista lottakanttiinia.

 

20211112_141555.jpg

 

Lottamuseon tiloihin on saatu kootuksi monipuolinen ja kiinnostava lottien elämää ja toimintaa käsittelevä näyttely, jossa olisi voinut viettää pidempäänkin aikaa. Museokahvila Lottakanttiini on viihtyisä kahvila, jossa on tarjolla myös lounasta, joten sinne voisi mennä lounaalle ja samalla jatkaa museoon ja sen tarinoihin tutustumista.