Julia Roberts Toronton elokuvajuhlissa 2018.

Julia Roberts Toronton elokuvajuhlissa 2018 (kuva Wikipedia)

Olemme viime päivien aikana katsoneet Netflixistä kolme Julia Roberts -elokuvaa. Erin Brockovich ja Charlie Wilsonin sota ovat molemmat tositapahtumiin perustuvia elokuvia. Mother's Day on taas ajankohtainen juuri vietetyn äitienpäivän takia.

Erin Brockovich-Ellis (s. 1960) on yhdysvaltalainen nainen, joka vailla oikeustieteellistä koulutusta kokosi aineiston syytteen nostamiseksi kalifornialaista energiayhtiötä vastaan. Hänen ansiostaan yhtiötä vastaan nostettiin syyte, jonka energiayhtiö sopi asianomaisten kanssa ennätyksellistä 333 miljoonan Yhdysvaltain dollarin summaa vastaan. (Wikipedia)

Erin Brochovich -elokuva (2000) kuvaa Erin Brockovichin taistelua energiayhtiö Pacific Gas & Electric Companyä vastaan. Elokuvan on ohjannut Steven Soderbergh ja nimiroolia näyttelee Julia Roberts, joka sai roolistaan parhaan naispääosan Oscar-palkinnon.

Charles ”Charlie” Wilson (1933 - 2010) oli yhdysvaltalainen poliitikko ja edustajainhuoneen jäsen, joka hankki rahoituksen CIA:n salaiselle operaatiolle, jolla Yhdysvallat toimitti aseita Neuvostoliittoa vastaan taisteleville mujahideen-taistelijoille Afganistanin sodassa 1980-luvulla (Wikipedia)

Charlie Wilsonin sota (2007) kertoo tästä Yhdysvaltain salaisesta sekaantumisesta Afganistanin sotaan. Elokuvan on ohjannut Mike Nichols ja päärooleissa näyttelevät Tom Hanks, Philip Seymour Hoffman ja Julia Roberts.

Tositapahtumiin pohjautuvat elokuvat ovat kiinnostavia erityisesti siksi, että ne herättävät kiinnostuksen hankkia lisää tietoa ihmisistä ja tapahtumista, joista ne kertovat. Eikä haittaa, vaikka osa elokuvien kertomasta tarinasta onkin fiktiota.

Mother's Day (2016) on Garry Marshallin ohjaama yhdysvaltalainen elokuva (päärooleissa Jennifer Aniston, Kate Hudson, Julia Roberts), joka kertoo äitienpäivän lähestyessä erilaisissa elämäntilanteissa olevien ihmisten äitisuhteista. Elokuvassa on paljon henkilöitä, joita kaikkia yhdistää lähestyvä äitienpäivä. Helsingin Sanomien Anna Möttölä kirjoittaa elokuva-arvostelussaan 29.4.2016, että risteilevät juonenkäänteet pitävät tarinan näennäisesti liikkeellä, mutta silti elokuva on hänen mielestään suorastaan tylsä. "Paitsi niinä hetkinä, kun Julia Roberts väläyttää kuuluisan hymynsä. Silloin kankaalla on todellista tähtivoimaa.", Möttölä toteaa.