18813273_1558432557553897_8838256704015532855_n.jpg

 

Uuden Iloisen Teatterin tämän kevään esitys ”Sata lasissa” Peacock-teatterissa oli perinteinen UIT:n musiikki-ilottelu. Olemme useina vuosina käyneet katsomassa UIT:n esityksen, koska se kuuluu niin oleellisesti kesän odotukseen. Tällä kertaa teemana oli satavuotias Suomi. Aiheita esitykseen oli otettu muun muassa Kalevalasta, poliitikoista Donald Trump vaimoineen sekä Juha Sipilä saivat myös osansa, Harmony Sisters oli esityksessä muuttunut Hormone sistersiksi. Herra tasavallan presidentin koira Lennukin esiintyi useaan otteeseen näyttämöllä.

 

Esityksen taustabändin Jean S:n jäsenet paitsi soittivat myös lauloivat ja tanssivat ja tekivät taidolla kaikkia näitä. Ilottelussa esiintyivät muun muassa Sari Siikander, Jussi Lampi, Sanna Majuri, Susanna Laine, Mikko Penttilä ja Mikael Saari. Revyyn tanssijat taipuivat taidokkaasti ja vauhdikkaasti monenlaiseen tanssiin. Vajaan puolentoista tunnin esitykseen mahtui hauskoja osioita mutta myös sellaisia, joista ei kauheasti huumoria irronnut. Kokonaisuutena kuitenkin ihan viihdyttävä ja mukava esitys.

 

Vanhan kirkon oppaiden ohjaaja Kaarina piti kesäkuun ensimmäisenä päivänä bussilastilliselle Pernajan seurakunnan jäseniä ruotsinkielisen opastuksen ja minäkin menin mukaan kuulemaan opastusta jotain siitä oppiakseni. Harmi vain, että ryhmällä oli niin tiukka aikataulu, että he tullessaan kirkolle jo olivat siitä myöhässä. Siksi heidän vierailunsa Sipoon vanhassa kirkossa jäi melko lyhyeksi.

 

20170601_144924.jpg

 

Iltapäivällä hain Rianan koulusta ja menimme yhdessä katsomaan Porvoon Taidetehdaan taidenäyttelyjä. Esillä oli myös Porvoon Taidekoulun oppilaiden töitä, joiden joukosta löysimme Rianankin työn, joka oli nälkäisestä joutsenesta kertova sarjakuva. Virva Kanervan Dolorosa oli kiinnostava taideteos, jossa madonna itki, kun sen päässä olevaan suppiloon kaadettiin vettä. Näyttelyyn tutustumisen jälkeen käytiin kahvilla ja mehulla. Sää oli kylmä ja sateinen.

 

P1120284.JPG

 

Illaksi meillä oli liput Tapiolan kirkossa esitettyyn Luther-oopperaan, joka kuului Urkuyö ja Aaria -festivaalin esityksiin. Festivaalin konsertit pidetään yleensä Espoon tuomiokirkossa, mutta Luther-oopperan esitykseen oli valittu siihen paremmin sopiva Tapiolan kirkko. Urkuyö ja Aaria -festivaali on yksi niistä kesän tapahtumista, joihin osallistumme vuosittain. Kari Tikan Luther-oopperan kantaesitys oli Temppeliaukion kirkossa joulukuussa 2000 ja sitä on esitetty Suomen lisäksi Saksassa ja USA:ssa. Kantaesityksen ohjasi Jussi Tapola ja nyt nähtävän esityksen ohjaajana toimi hänen tyttärensä Juulia Tapola. Tänä vuonna vietetään reformaation 500-vuotisjuhlaa ja Luther-oopperan uusi versio juhlistaa tätä tapahtumaa.

 

Martti Luther on munkkina luostarissa, jossa hän kamppailee uskonsa kanssa. Hän lähettää 95 teesiä kirjeinä kollegoilleen ja vaatii niissä kirkon uudistumista sisältäpäin. Luther puolustaa teesejään Leipzigissä, ja paavi julistaa hänet kirkonkiroukseen. Wormsin valtiopäivillä Luther pysyy kannassaan, keisari Kaarle V julistaa hänet valtakunnankiroukseen. Lutherin uudistusajatukset leviävät kuitenkin nopeasti ja myös nunnia karkaa luostareista, niin myös Lutherin tuleva vaimo Katharina von Bora. Elämä koettelee Marttia ja Katharinaa, heidän Liisa-tyttärensä kuolee ja Marttikin sairastuu ja on lähellä kuolemaa.

 

Luther-oopperan ensimmäinen näytös oli melkoista menoa ja välillä hieman sekavakin, toinen näytös oli rauhallinen ja seesteinen. Kokonaisuutena esitys oli kaunista kuunneltavaa ja katseltavaa. Yleisö pääsi myös osallistumaan tapahtumaan laulamalla oopperaan eri vaiheissa esitettyjä Lutherin virsiä. Ooppera toteuttaakin tällä tavalla Suomi 100 -juhlavuoden teemaa ”Yhdessä”.

 

Perjantaina 2.6. kävin lounaalla entisten esimiesteni ja työkavereitteni Veikon ja Ollin kanssa. Olemme tavanneet kerran, pari vuodessa siitä lähtien, kun olemme jääneet eläkkeelle. Alkuaikoina keskustelunaiheet liittyivät pääasiassa työhön, mutta nyt työasiat ovat jo sen verran etäisiä, että niitä korkeintaan sivutaan keskusteluissa.