Yläkoulun syksyllä aloittaneella Rianalla oli viime perjantaina taksvärkkipäivä ja hän oli aamupäivän siivonnut kotonaan ja tienannut taksvärkkirahan sillä tavoin. Iltapäivällä tavattiin hänen kanssaan ja käytiin pitkästä aikaa Tee- ja Kahvihuone Helmessä kahvilla ja mehulla ja syötiin palat suolaista piirakkaa, makeaa ei nyt tehnyt mieli. Käytiin myös Brunberg Tehtaanmyymälässä ostamassa lakritsia ja puolukka-karpalo-Talvisuukkoja. Brunbergilla jouduttiin hetki jonottamaan, kun sinne oli juuri ennen meitä ehtinyt bussilastillinen venäläisiä turisteja ostoksille.

 

20190922_124641.jpg

 

Viikonloppuna käytiin Antin kanssa Gumbostrand Konst & Formissa katsomassa syksyn taidenäyttely, jossa on esillä marraskuun alkupäiviin asti Manuela Boscon, Merja Haapalan, Teemu Saukkosen ja Petri Yrjölän teoksia. Suomalais-italialainen taidemaalari, näyttelijä, kirjailija ja entinen huippu-urheilija Manuela Bosco maalaa kirkkailla, voimakkailla väreillä ja hänen värikkäät maalauksensa näyttivät herättävän kaikkein eniten näyttelyvieraiden kiinnostusta. Boscon maalauksista moni olikin jo myyty. Tumman valon mestarina tunnettu Petri Yrjälä kuvaa maalauksissaan ihmisen ristiriitaista suhtautumista luontoon. Yrjölän teokset ovat suurikokoisia ja vaikuttavia.

Näyttelyn jälkeen ajettiin LeipomoKahvila N'avettaan, josta ostettiin kotiin lihapiirakat ja pullaa ja kylään vietäviksi poropiirakkaa ja pullia. Iltapäivällä kävin sitten Ritvaa ja Penaa tapaamassa.

 

20190922_125549.jpg

Manuela Boscon maalauksia ja keskimmäisen maalauksen kuviointia ja värejä toistava pöytäliina.

 

20190922_123236.jpg

Petri Yrjölän maalaus Kuljit kanssani vuodelta 2012.

Maanantaina tavattiin Hilkan ja Fransun kanssa Paippisissa ja syötiin karjalanpaistia sekä omenacrumblea. Hilkka ja Fransu olivat panneet Savonrannan mökin talvikuntoon ja jättäneet sen odottamaan ensi kesää. Tuliaisina Savonrannasta puolukoita, Hilkan tekemää mustikka- ja puolukkahilloa sekä osan valmiista hirvenpaistista. Tiistaina aamupäivällä käytettiin Hilkan kanssa puoliksi minun kampaaja-aikani. Ensin tasattiin Hilkan hiusten latvat ja sen jälkeen ehdittiin vielä leikata minunkin hiukseni. Tiistaina iltaviideltä Hilkka ja Fransu lähtivät Finnlinesin laivalla Vuosaaresta kohti Saksaa, josta heidän matkansa jatkuu autolla kotiin Sveitsiin.

 

Kari Tapio.jpg

Keskiviikkona iltapäivällä menin Kaijan ja Merjan kanssa Järvenpään Studio 123:een katsomaan Aleksi Mäkelän ohjaamaa elokuvaa Olen suomalainen, joka kertoo iskelmälaulaja Kari Tapion elämästä. Elokuvan pääosissa näyttelevät Matti Ristinen ja Tiina Lymi. Elokuva alkaa siitä, kun vanha Kari Tapio istuu taksissa matkalla kotiin, tästä siirrytään 1960-luvulle ja Suonenjoelle, jossa nuori Kari Jalkanen laulaa tansseissa ja tutustuu Pia Viheriävaaraan. Kari ja Pia menevät naimisiin ja saavat kolme poikaa. Karin laulajan ura ei tunnu millään lähtevän nousuun, mutta lopulta rupeaa menestystäkin tulemaan, tulevat tutut laulut Laula kanssain, Olen suomalainen ja Myrskyn jälkeen. Karin alkoholismi tuo suuria ongelmia sekä perhe-elämään että laulajan työhön, eikä alkoholin käyttö lopu monista lopettamislupauksista, vannomisista ja vakuuteluista huolimatta.

Olen suomalainen -elokuvassa on turhan suuri osa ajasta annettu Kari Tapion alkoholin käytölle ja humalassa örvellykselle. Viinanjuonnin ja sen aiheuttamien epäonnistuneiden esiintymisten ja avio-ongelmien varjoon jäi se tosiasia, että Kari Tapio on Suomen toiseksi eniten levyjä myynyt sooloartisti. Kari Tapion laulamaa musiikkia elokuvassa olisi saanut olla enemmän. Elokuva oli kuitenkin koskettava ja sen jälkeen jäi vähän surullinen olo.