Ainolan salissa.jpg

Ainolan salissa odotellaan konsertin alkua.

Meidän Festivaali on käynnistynyt ja tämän viikon ajan Tuusulan ja Järvenpään taiteilijakodeissa ja konserttipaikoissa pidetään monenlaisia konsertteja erilaisilla kokoonpanoilla. Meidän Festivaalin taiteellinen johtaja Pekka Kuusisto kirjoittaa tämän päivän konserttien käsiohjelmassa: ”Meidän Festivaali 2015 on omistettu Ainolle, rakkauden nerolle, pitkän aurinkoisen päivän viettäjälle. Lahjakas ja kiehtova ihminen ryhtyi hetkittäin pöljän kumppaninsa työn mahdollistajaksi, eikä hänen rooliaan maailmalla kaikuvan suomalaisen musiikin syntymässä voi korostaa liikaa.” Meidän Festivaali on tänä vuonna omistettu siis Aino Sibeliukselle.

Me olimme hankkineet liput tänään iltapäivällä Ainolassa pidettävään konserttiin, jossa Pekka Kuusisto, viulu ja Nicolas Altstaedt, sello esittivät Zoltan Kodályn Duon viululle ja sellolle op. 7 ja Pekka Kuusisto, viulu ja Emil Holmström, piano esittivät Jean Sibeliuksen Viulukonserton op. 47 (sovitus viululle ja pianolle). Sibeliuksen viulukonserton ensimmäisen version kantaesitys oli Helsingissä helmikuussa 1904 Sibeliuksen johtamana ja lopullisen version kantaesitys Berliinissä lokakuussa 1905 Richard Straussin johtamana.

Konsertin aluksi Pekka Kuusisto ilmoitti, että ennen Zoltan Kodályn sävellyksen esittämistä heidän, siis hänen ja Nicolas Altstaedtin, oli hoidettava yksi asia, minkä jälkeen he soittivat Sibeliuksen säveltämän miniatyyrin viululle ja sellolle ”Vattendroppar” (Vesipisaroita), joka on Sibeliuksen ensimmäisiä sävellyksiä. Hän sävelsi sen joidenkin lähteiden mukaan jo vuosina 1875 - 1876 eli noin kymmenvuotiaana. Nykyisin kuitenkin arvellaan sävellyksen syntyneen 1880-luvun alussa. Sävellys oli hyvin lyhyt ja se kuulosti ihan siltä, kuin vesipisaroita olisi putoillut peltialustalle.

Ainola on idyllinen ja intiimi konserttipaikka, jonne mahtuu kerrallaan vain pari-kolmekymmentä konserttivierasta. Oli hauska kuunnella Sibeliuksen viulukonserttoa ja kuvitella, miten Sibelius sikaria tuprutellen teki siellä sävellystyötään. Tosin en tiedä, tuprutteliko hän sikaria säveltäessään.