Taas satoi viikolla lunta niin paljon, että päästiin lumitöihin. Kun säät lauhtuivat ja lumisade muuttui vesisateeksi, tulivat kattolumet rytinällä alas. Niitä piti sitten lapioida niin, että ulkoa sisälle tullessa ei tarvitse kiivetä lumikasan päälle. Vesisateen myötä piha ja tiet ovat muuttuneet liukkaiksi, joten nyt on oltava erittäin tarkkana pihalla liikkuessa ja etenkin aamulla pimeässä lehtiä postilaatikolta hakiessa.

Kävin suuhygienistillä Tapiolassa ja samalla matkalla ajoin Lauttasaareen Jarnoa ja Hennaa tapaamaan. Syötiin Jarnon valmistamia täytettyjä ohukaisia ja ihasteltiin upeita orkideoita, jotka kukkivat jo ties kuinka monetta kertaa. Meidän orkideoistamme useimmat ovat pitäneet taukoa kukinnassa talvikuukausien ajan.

Olohuoneen edessä olevan terassin reunassa puulaatikoihin istutetut tuijat näyttävät aika tavalla riivityiltä. Syykin selvisi, kun yhtenä aamuna viideltä herättyäni menin katsomassa olohuoneen ikkunasta, sataako ulkona lunta. Ei satanut, mutta kolmihenkinen metsäkaurisperhe; isä, emo ja vasa nauttivat aamiaisekseen tuijien oksia. Niillä ressukoilla ei ilmeisesti ole riittävästi ruokaa nyt, kun metsissä on niin paljon lunta.

 

images.jpg

 

Sipoon kirjaston Topelius-salissa esitetään uusia elokuvia parina päivänä kuukaudessa. Perjantaina yksi esitettävistä elokuvista oli Klaus Härön ohjaama Tuntematon mestari, jota menin katsomaan, koska olin lukenut siitä kiittäviä arvioita. Elokuva kertoo Helsingin keskustassa taidekauppaa pitävästä Olavista (Heikki Nousiainen), joka on jo vanha ja jonka olisi siksi aika jäädä eläkkeelle. Liiketoimintakaan ei ole kannattavaa, mutta Olavi ei kuitenkaan malttaisi vielä lopettaa työntekoa, kun olisi niin hienoa, jos vielä kerran saisi tehdyksi oikein ison kaupan.

Olavin välit tyttäreensä (Pirjo Lonka) ja tämän poikaan Ottoon (Amos Brotherus) ovat hyvin etäiset eivätkä perheenjäsenet ole pitäneet vuosiin yhteyttä. Otto päätyy kuitenkin työelämään tutustumisjaksolle Olavin taidekauppaan. Olavi käy taidehuutokaupoissa etsimässä löytöjä. Yhdestä huutokaupasta hän löytää taulun, joka tuntuu hänesta tutulta ja jonka hän uskoo olevan Ilja Repinin signeeraamaton uskonnollinen teos. Taulun arvo olisi siinä tapauksessa jopa yli satatuhatta euroa. Taulun lähtöhinta on melko matala ja Olavi haluaa saada taulun huudetuksi. Hän ryhtyy Oton kanssa etsimään tietoa taulusta, mikä osoittautuu haasteelliseksi.

Tuntematon mestari on koskettava elokuva. Siinä kuvataan hienosti vanhenevaa yrittäjää, joka rakastaa työtään mutta jonka liiketoiminta ei tuota riittävästi ollakseen kannattavaa. Elokuvassa kerrotaan myöskin toisistaan vieraantuneiden perheenjäsenten ongelmista.

Lauantaina Antti lähti ostamaan meille kotiin pari uutta orkideaa. Palatessaan hänellä oli mukanaan viisi kukkapakettia ja niissä yhteensä kuusi orkideaa. Nyt meillä koti kukkii.

Sunnuntaina iltapäivällä päätin aivan viime hetkellä lähteä Nikkilän Lilla Villaniin Sunnuntain klassiset -konserttiin, jossa esiintyi Uusimaa-kvartetti. Sää oli vetinen ja pikkutiet ja kadut olivat liukkaita, joten ehkä se oli yksi syy siihen, että olin ainoa konserttivieras. Siitä huolimatta Lilla Villanin toiminnanjohtaja Petri Pöyhönen ilmoitti, että konsertti pidetään. Niinpä Uusimaa-kvartettia oli kuuntelemassa minun lisäkseni toiminnanjohtaja sekä valo- ja ääniteknikko. Uusimaa-kvartetin ohjelmistossa oli muun muassa Sibeliuksen, Vivaldin, Mozartin ja Griegin kaunista musiikkia. Konsertin päätteeksi, saatuaan innokkaat suosionosoitukset, kvartetti soitti ylimääräisenä upean tangon Naisen tuoksu -elokuvasta. Kiitin Uusimaa-kvartettia hienosta konsertista ja sain heiltä kiitokset, kun olin tullut konserttiin.

 

20190210_164037.jpg

 

Kuinka sattuikaan, että tämän maanantain Positiivareiden Ajatusten Aamiaisessa, joka tulee aamuisin sähköpostiini, oli Samuel Johnsonin mietelmä: "Jokaisen ihmisen kättentaputuksilla on suuri merkitys".