Ajelimme tänään Janakkalan Leppäkoskelle tapaamaan Ritvaa ja Paavoa. Päivi, Janne ja Juuliakin tulivat sinne. Ritva oli taas tehnyt runsaasti herkullisia tarjottavia. Sosekeiton kanssa oli tarjolla iso lautasellinen lehtikaalisämpylöitä, jotka katosivat muutamassa minuutissa. Mansikkainen salaatinkastike oli maukasta ja mustikkapiirakka ja mansikkakakku kahvin kanssa herkullisia. Mansikkakakustakaan ei jäänyt jäljelle edes sen vertaa, että isäntäväki olisi voinut nauttia siitä iltateen tai -kahvin kanssa. Saimme mukaamme purkillisen Ritvan tekemää mansikka-basilikahilloa, joten täytynee pian paistaa lettuja hillon seuraksi.

Saimme mukaamme myös Janakkala ennen ja nyt LXIV 2015 -lehden, joka on Janakkala-Seuran 180-sivuinen julkaisu, Siinä kerrotaan Janakkalan historiasta ja nykypäivästä. Julkaisussa kerrotaan muun muassa Janakkalan Pyhän Laurin kirkosta, joka on viimeisin Hämeen keskiaikaisista kivikirkoista. Se on vihitty käyttöön ilmeisesti 19. syyskuuta 1520 ja sen rakennuttajana pidetään Åke Tottia, joka oli siihen aikaan Hämeen linnan isäntänä. Mukana on myös juttu vuonna 1886 valmistuneesta Tervakosken seurahuoneesta ja senaattori Leo Mechelinistä, joka asui vuosina 1865 - 1907 Janakkalassa Löyttymäen kartanossa ja jonka tyttären Alexandran kanssa hän meni naimisiin. Myös muista Janakkalan kartanoista, Konttilan kartanosta, Hakoisten kartanosta, Wanantaan kartanosta ja Leppäkosken kartanosta, ja niiden asukkaista kerrotaan.

DSC07582.JPG

Suomalaisen teatterin tähdestä Ida Aalbergista, ”Leppäkosken tytöstä”, joka syntyi Janakkalassa Leppäkosken kartanon sivurakennuksessa joulukuussa 1857 on lyhyt tarina. Ida Aalberg kuoli vuonna 1915 ja 7.5.1916 Eino Leino kirjoitti: ”Kun hän puhui, leimusi näyttämö. / Kun hän astui, seinät avartuivat. / Kun hän katsoi meihin, / katsoimme suoraan todelliseen, suureen / palavaan ihmissydämeen.”

Julkaisu antoi innostuksen tutustua tarkemmin Antin lapsuuden ja nuoruuden kotikunnan Janakkalan nähtävyyksiin, kauniisiin maisemiin, kartanoihin ja kirkkoihin. Oppaitakin uskon löytyvän.