Vanajan%20kirkon%20sis%C3%A4kuva.jpg

Vanajan kirkko.

Lauantaina ajoimme kaikkia varoittavia ja uhkaavilta kuulostavia sääennusteita uhmaten Janakkalan Leppäkoskelle Antin lapsuudenkotiin tapaamaan Paavoa ja Ritvaa. Ritva oli keittänyt joulupuuron kokonaisista, litistämättömistä kaurasuurimoista, ja se puuro olikin tosi maukasta, parempaa kuin riisipuuro. Juotiin vielä kahvit, minkä jälkeen jätettiin veljekset pitämään seuraa toisilleen ja lähdettiin Ritvan kanssa Vanajan kirkkoon Waltteri Torikan joulukonserttiin. Vanajan tunnelmallinen, 1400-luvun lopulla rakennettu harmaakivikirkko oli tupaten täynnä yleisöä. Konsertissa Waltteri Torikkaa säestivät pianotaiteilija Marko Hilpo ja viulutaiteilija Barbora Hilpo.

Kolmikko esitti tuttuja ja rakkaita joululauluja, muiden muassa laulut Rauhaa, vain rauhaa, Sylvian joululaulu, Varpunen jouluaamuna, En etsi valtaa, loistoa ja Sydämeeni joulun teen. Konsertti tunnelmallisessa Vanajan kirkossa kauniita joululauluja kuunnellen viritti mukavasti mielen joulun tunnelmaan. Sääkin oli koko päivän hyvä, välillä satoi ihan vähän lunta, mutta ajokeli oli hyvä sekä meno- että paluumatkalla.

 

Sipoon%20kirkko.jpg

Sipoon kirkko.

Aattona kuunneltiin joulurauhan julistus, minkä jälkeen syötiin riisipuuroa, tällä kertaa uunissa valmistettuna. Iltapäivällä Sipoon kirkossa oli aattohartaus, johon menin hautausmaan kautta. Kävin sytyttämässä kynttilän muualle haudattujen muistokivelle. Monia perheen ja suvun jäseniä tuli muistelluksi siinä kynttilää sytyttäessä ja seuratessa sen palamista. Aluksi kynttilä paloi niukasti, mutta lopulta se rupesi palamaan kunnolla. Aattohartauden pitivät Mirkko-pastori, Marko-kanttori ja laulaja Tuula Saarensola.

Joulupäivää vietettiin Kirkkonummella Päivin perheen luona. Syötiin alkupalapöydän herkkuja ja sen jälkeen peruna-, lanttu- ja porkkanalaatikkoa ja kinkkua, jälkiruoaksi vielä taatelikakkua ja suklaata kahvin kanssa.

Tapaninpäivää vietettiin Jarnon, Hennan ja Edenin luona Somerolla. Ajomatkalla ihailin kaunista talvista maisemaa; aurinko paistoi matalalta ja väritti taivaalla olevia vähäisiä pilviä ja peltojen yllä leijaili usvaa, pakkasta oli kymmenisen astetta. Jarkon koko joukko tuli myös Somerolle, jossa syötiin pizzaa.

Oli kiva tavata joulun aikaan lasten perheitä, jollain tavalla se tuntuu jouluna erityisen tärkeältä. Silloin, kun äiti ja isä elivät ja olivat vielä voimissaan, kokoonnuttiin jouluaattona usein Paippisiin.

Omat jouluruokavalmistelut olivat tänä jouluna melko vähäiset, sen verran kuitenkin, että leivoin taateli- ja hedelmäkakkua sekä pullaa, paistettiin kinkku, tehtiin graavilohta ja riisipuuro valmistui uunissa. Muut jouluruoat haettiin kaupasta, mikä oli ihan hyvä päätös, kun kaupan tarjonta on niin monipuolinen.

 

Hyasintit.jpg