Eilen illalla katsottiin Suomi - Slovenia -jääkiekko-ottelu, jonka Suomi voitti 4 - 0. Suomen maalivahti Pekka Rinne on nyt pitänyt Suomen maalin puhtaana kolmessa peräkkäisessä ottelussa, mikä on poikkeuksellinen saavutus MM-kisoissa.

Helsingin Sanomissa kerrottiin tänään, että viisitoista oopperataloa ja festivaalia aikoo esittää kymmeniä produktioita verkossa ilmaiseksi. Kyseessä on kolmen vuoden projekti, joka alkaa tänään ja sen aikana esitetään keskimäärin yksi produktio kuukaudessa. Verkkosivuston osoite on www.theoperaplatform.eu. Suomen Kansallisooppera on mukana projektissa ja sen ensimmäinen esitys on helmikuussa taltioitu Sibeliuksen Kullervo Tero Saarisen koreografiana ja se esitetään 23. toukokuuta. Tänään esitetään Teatro Realin ooppera La Traviata. Esitykset ovat saatavilla verkossa puolen vuoden ajan.

Helsingin Sanomien Tiede-osiossa yhdeksänvuotias Siiri kysyi, miksi linnut tulevat Suomeen eivätkä jää etelään. Turun yliopiston biologi William Velmala vastasi Siirille, että ”Linnut palaavat Suomeen ennen kaikkea siksi, että ne ovat syntyeet täällä.” Eläimet pysyttelevät yleensä lähellä kotiseutujaan, jotka ne tuntevat ja tietävät, mistä löytyy ravintoa ja pesäpaikkoja. Suomi on hyvä paikka linnuille kasvattaa ja ruokkia poikasia, koska täällä on runsaasti hyttysiä, kärpäsiä ja muita hyönteisiä sekä kasvien siemeniä, marjoja ja hedelmiä. Vesistä löytyy kaloja, vesihyönteisiä ja kasvillisuutta. Suotuisten olosuhteiden ansiosta linnut saavat paljon poikasia, mikä sekin on syy tulla Suomeen pesimään.

PICT0016.JPG

Nämä sepelkyyhkyt ovat jo useana keväänä palanneet meidän pihapiiriimme.

Olen tilannut meille Kulttuurihaitari-lehden, joka ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Tänään ilmestyi Kulttuurihaitarin kesälehti, jossa kerrottiin sadoista kesä-Suomen tapahtumista eri puolilla Suomea; teatteri, oopperat, konsertit, sirkus, tanssi, museot/näyttelyt ja festivaalit/tapahtumat. Paitsi 150-vuotiasta Sibeliusta, tänä vuonna juhlitaan myös Olavi Virtaa, Tapio Rautavaaraa ja Toivo Kärkeä, joiden syntymästä on tänä vuonna kulunut sata vuotta. Heitä juhlitaan teatteriesityksillä ja konserteilla.

Aamulla oli kosteaa, sumuista ja pilvistä. Hanhia lenteli taivaalla, mutta kun näkyvyys oli niin huono, ei hanhia kovin hyvin nähty, ääni kyllä kuului ihan normaalisti. Tänään Antti vei risukuorman pienjäteasemalle. Nyt alkaa pihapiiri olla suhteellisen siisti, kun haravointijätekasat ja puista talven aikana pudonneet oksat ja risut on viety pois. Iltapäivällä Antti haki vielä orvokkeja sipoolaisesta puutarhasta ja nekin on pantu ruukkuihin. Iltapäivällä sää kirkastui ja aurinko rupesi paistamaan. Lämpötila oli kuitenkin ylimmillään vain 12 astetta ja tuulikin melko reippaasti, joten ihan kunnolla piti olla vaatetta ulkona.