20230603_110456.jpg

Aulangon näkötorni.

Antti vietti lauantaina timanttiylioppilasjuhlaansa Hämeenlinnan lyseosta 60 vuotta sitten ylioppilaaksi päässeiden luokkatovereidensa kanssa Hämeenlinnan lyseon lukion ja aikuislinjan kevätjuhlan yhteydessä. Minä lähdin autonkuljettajaksi Hämeenlinnaan ja seikkailin juhlan ja timanttiylioppilaiden Vanai Bistro & Bastussa syömän lounaan ajan Hämeenlinnassa.

 

20230603_110424.jpg

Näkymä Aulangon näkötornista.

Ensimmäiseksi ajoin Scandic Aulanko -hotellille, josta hain Aulangon alueen kartan. Sen avulla lähdin hotellilta kävelemään kohti Aulangon näkötornia. Matkan varrella oli kaksi lampea; Joutsenlampi ja Metsälampi. Kiipesin näkötorniin, josta oli kauniit näkymät hämäläiseen järvi- ja metsämaisemaan. Kävelyretken jälkeen olisin mielelläni syönyt lounasta, mutta Aulanko-hotellissa ei ollut lämmintä lounasta tarjolla, eikä myöskään hotellin vieressä olevassa kesäkahvilassa. jossa söin kanaleivän kahvin kanssa ja jatkoin matkaa Hattulan kirkolle.

 

20230603_130700.jpg

Rottien pyhimys -seinämaalaus Hattulan Pyhän Ristin kirkon sakastissa.

Hattulan Pyhän Ristin kirkko on tuttu, koska edellisen kerran siellä käydessäni otin opastuksen, mutta se on myös niin poikkeuksellinen, että siellä on katsottavaa useammaksikin kerraksi. Nyt löysin seinämaalausten joukosta myös rottien pyhimys -maalauksen, joka oli sakastin ikkunasyvennyksessä. Kyseinen maalaus on antanut nimen kirjailija Anneli Kannon  romaanille Rottien pyhimys, jonka luin pian sen ilmestyttyä ja samannimiselle musikaalille, jonka näin tänä keväänä Musiikkiteatteri Kapsäkissä. Rottien pyhimys on fiktiivinen tarina Hattulan Pyhän Ristin kirkon seinämaalausten tekemisestä.

 

a.jpg

Marjatta Tapiola, Irwin, 1993, Vexi Salmen kokoelma.

Koska vieläkin oli aikaa, menin Hämeenlinnan Taidemuseoon katsomaan Vexi Salmi ja ystävät -muistonäyttelyä, jossa on esillä teoksia Vexi Salmen taidekokoelmasta. Vexi Salmi keräsi elämänsä aikana nykytaiteen kokoelman, johon kuuluu yli 700 yksittäistä teosta ja jonka hän yhdessä puolisonsa kanssa lahjoitti synnyinkaupunkinsa Hämeenlinnan taidemuseolle vuonna 2010. Vexi Salmi kuoli vuonna 2020 ja viime vuonna hänen syntymästään tuli kuluneeksi 80 vuotta.

 

20230603_143313 a.jpg

Palavahalu 2, Cari Cavén, 2022, esineteos litteistä tulitikkuaskeista.