299501171_833666961348771_7913023442061935720_n.jpg

Kimmo on jo ikämies, mutta ketterästi hän kiipeää tarkastamaan pöntöt, nytkin seitsemän pönttöä peräjälkeen.

Viime sunnuntaina Kimmo ja Kimi tulivat tarkistamaan pihamme seitsemän telkänpönttöä. Tämän vuoden telkkien pesintä oli vaikuttanut melko vaatimattomalta, kun ainoastaan yhdessä pöntössä näistä seitsemästä saimme seurata pesintää ja näimme myös poikasten lähdön pöntöstä ja siirtymisen pihalampeen, josta ne sitten vähän ajan kuluttua lähtivät Hangelbyjärvelle. Tämä pönttö on keittiön ikkunoiden edessä ja sen suuaukkoa on muutettu kahteen kertaan, minkä jälkeen se onkin ollut telkkien suosikkipönttö.

Pönttöjen tarkastus tuotti kuitenkin melkoisen yllätyksen, kun jo ensimmäisestä pöntöstä löytyi yksi kuoriutumaton muna. Kahdesta seuraavasta pöntöstä molemmista löytyi kuusi kuoriutumatonta munaa, joten niissä pesintä oli jostain syystä keskeytynyt. Myös lammen rannan pöntössä oli ehjiä munia. Sen sijaan kauempana olevassa, lehtopöllölle ripustetussa pöntössä, oli jälkiä onnistuneesta telkän pesinnästä, kun pesässä oli munan kuoria ja sikiökalvoja. Tämä oli siis toinen pönttö, josta poikaset olivat onnistuneesta kuoriutuneet. Uusimpaan, viime vuonna ripustettuun, pönttöön telkät eivät vielä ole tutustuneet.

Mitään selitystä sille, miksi pesinnät olivat keskeytyneet, ei löytynyt, koska kyseessä ei ainakaan ollut näätien tuhotyö, kun munat olivat pöntöissä ehjinä. Siksikin meille oli yllätys, että niin monessa pöntössä oli ainakin aloiteltu pesintää, kun keväällä siihen aikaan, kun telkät ilmestyivät pihapiiriin, niitä näkyi vain harvakseltaan. Olemme aina seuranneet tilannetta keväisin, jolloin pihalla tulee muutenkin puuhailtua päivittäin.

Pönttötarkastuksen jälkeen istuttiin pitkään terassilla ja nautittiin kesäisestä päivästä. Hiirihaukkakin lensi matalalta ja aivan läheltä terassin ohi, ei vain ollut kamera valmiina. Kimmo lupasi tulla tarkistamaan pöntöt seuraavan kerran maaliskuun lopussa ennen ensi kevään pesintäaikaa, koska oravat saattavat varata ne itselleen ja kantaa niihin sammalia ja risuja.