Pankkien palvelut sen kun vähenevät, nyt Itä-Uudenmaan Osuuspankin Nikkilän konttori lopettaa tallelokerot, joten kävimme tyhjentämässä tallelokeromme. Sipoon vanhan kirkon kohdalla oli täysperävaunullisen tukkirekan perävaunu kaatunut ja tukit olivat pitkin, poikin tiellä ja olivatpa ne vaurioittaneet kirkon kiviaitaakin. Myöhemmin luimme lehdestä, että kyseessä oli kuljettajan ajovirhe, kun hän oli kääntynyt risteyksessä. Tilanne oli nyt jo hallinnassa. Paikalla oli poliisi ohjaamassa liikennettä ja tukkeja oli sen verran raivattu, että yksi kaista oli vapaa liikenteelle.

Päivällä tapasin Leilan Porvoossa Café Cabriolessa ja päivitimme kuulumisemme. Illalla lähdimme Antin kanssa lämpimästi pukeutuneina Haarajoelle Latoteatteriin, jossa esitettiin Kirsti Mannisen kirjoittaman Tuusulanjärven muusat -trilogian kolmatta näytelmää Tilly. Sää oli aika viileä, mutta vaikka päivällä oli satanut moneen otteeseen, illalla sää poutaantui.

 

20160816_183611 (2).jpg

 

Näytelmän alkajaisiksi Kirsti Manninen asteli näyttämölle, istahti rahille ja kertoi, mitä muusat ovat ja mikä on heidän merkityksensä taiteilijoille. Hän totesi, että tuskin Sibelius olisi juomiseltaan ja viftaamiseltaan ehtinyt säveltää ensimmäistä sinfoniaansa enempää, ellei Aino-vaimo olisi pitänyt huolta perheestä ja miehestään. Samoin Pekka Halonen, oppimaton ja köyhä maalaispoika, olisi todennäköisesti ollut suurissa vaikeuksissa taiteen tekemisessä, ellei hänen vaimonsa Maija olisi ottanut vastuuta perheen elämästä ja sen lisäksi pianon soitollaan viihdyttänyt maalaavaa puolisoaan. Aino ja Maija olivat tämän trilogian kaksi ensimmäistä osaa, jotka esitettiin edellisinä kesinä ja nyt tänä kesänä on vuorossa Tilly, Juhani Ahon puolison Venny Soldan-Brofeldtin pikkusisko, johon Juhani Aho rakastui ensi silmäyksellä hänet nähtyään. Tillyllä oli merkittävä osa Juhanin ja Vennyn elämässä tulevina vuosina.

Latoteatterin Tilly-näytelmä alkaa siitä, kun Juhanin ja Vennyn poika Heikki sekä Juhanin ja Tillyn poika Nisse ovat tekemässä elokuvaa Tilly Soldanista. Näytelmä koostuu seitsemästätoista elokuvaa varten kuvattavasta kohtauksesta, jotka kertovat Juhani Ahon, Vennyn ja Tillyn välisestä kolmiodraamasta.

Kirsti Mannisella on taito tehdä kiinnostavaa ja sujuvasti etenevää draamaa. Jopa näytelmän käsiohjelma oli huolella tehty ja siinä oli paljon faktatietoa Tillyn elämän vaiheista. Väliajalla söimme perinteiseen tapaan grillimakkarat, jotka oli grillattu sopivan rapeapintaisiksi. Villatakki ja sen päällä kevyt kesätakki ei ollut yhtään liikaa. Katsomossa oli kiva istua, kun ei tarvinnyt palella.