Olympialaisten avajaiset 2022.jpg

 

Kiva, että Pekingin talviolympialaiset alkoivat. Nyt voi parin viikon ajan katsella televisiota pitkin päivää ja halutessaan vaikka aamuyölläkin. Aikaero Pekingiin on kuusi tuntia ja jotkin lajit alkavat jo aamulla Pekingissä, jolloin meillä vielä on yö. Avajaiset olivat perjantaina; ne olivat komeat ja niissä käytettiin uusinta digitekniikkaa näyttävästi. Tunnelmakin vaikutti vapautuneelta, ja urheilijat vilkuttelivat iloisesti.

Yhtään ei avajaisissa haitannut se, että meidän urheiluministerimme Kurvinen oli päättänyt jättää kisamatkan Kiinaan tekemättä. Hän ei siis peruuttanut matkaansa Kiinan ihmisoikeusloukkauksien takia, vaan koronavaaran takia, kun suora lento Pekingiin oli peruutettu ja Kurvinen olisi joutunut odottelemaan koneen vaihtoa jollain lentokentällä yhdeksän tunnin ajan. Niin kuin toimittaja Anna Perho Ylen aamu-tv:n Jälkiviisaissa totesi, Kiinan johto olisi kaivannut Kurvista Pekingiin paljon enemmän kuin Iivo Niskanen. Ja olihan siellä avajaisten katsomossa kansanedustaja Sari Essayah, joka heilutteli pientä Suomen lippua, kun suomalaiset marssivat avajaisissa.

Jotenkin on tullut sellainen tunne, että Suomen joukkueella on Pekingissä hyvä vire, kun kisat ovat alkaneet ihan mukavasti ainakin maastohiihdon osalta. Eilen Kerttu Niskanen tuli neljänneksi ja Krista Pärmäkoski seitsemänneksi naisten yhdistelmähiihdossa. Tänään Iivo Niskanen toi Suomelle jo ensimmäisen mitalin; hän sai pronssia tosi jännittävässä miesten yhdistelmähiihdossa, ja Perttu Hyvärinen oli seitsemäs. Meidän neljäntoista hengen kisaveikkauksessa minä olen veikannut Suomelle suurinta mitalisaalista, kaikkiaan kahdeksaa mitalia, pienin veikkaus on Suomelle yksi mitali, joka nyt on siis jo saavutettu. Uskon kyllä, että niitä tulee vielä lisää. Sveitsinkin mitaleista olemme veikanneet, ja veikkaukset vaihtelevat seitsemän ja viidentoista mitalin välillä, sinne odotetaan selvästi suurempaa mitalisaalista kuin Suomelle. Pianhan se nähdään, miten siinä käy.

Kaikkia lajeja, joita tähän asti on televisiossa näytetty, olemme katsonut ainakin jonkin verran, siis curlingia, jääkiekkoa, taitoluistelua, ampumahiihtoa, freestylehiihtoa, pikaluistelua, maastohiihtoa, mäkihyppyä ja ohjaskelkkailua. Curling olisi kiinnostavaa katsottavaa, jos Suomella olisi osallistujia siinä lajissa. Vuoden 2006 olympialaisissa Suomen curling-joukkue sai Markku Uusipaavalniemen johdolla hopeaa. Silloin katsottiin kaikki Suomen curling-ottelut.