263149405_638423883842153_8726156007408969915_n.jpg

Vaha-amaryllis aloittelee kukintaa jo hyvissä ajoin ennen joulua.

Antti toi Lidlissä ostoksillä käydessään hävikkihevilaatikon, johon oli koottu kolmisen kiloa "parhaat hetkensä nähneitä hedelmiä ja vihanneksia". Laatikon hinta oli kaksi euroa. Näitä erittäin suosittuja laatikoita, joiden sisältö vaihtelee sen mukaan, millaisia hedelmiä ja vihanneksia myymälässä on sinä päivänä tarjolla, on kaikissa Lidlin myymälöissä ja ne kuulemma myydään loppuun aina saman tien.

Päätin oikein paneutua hävikkilaatikon sisältöön ja sen käyttöön niin, ettei meilläkään siitä synny hävikkiä. Ensimmäisenä söimme sellaisenaan kaksi pientä rasiallista pensasmustikoita, jotka olivat yhtä mustikkaa lukuunottamatta virheettömiä. Granaattiomenan käsittelyn opettelin YouTubesta, jossa neuvottiin, miten siemenet saa irrotetuksi kuoresta ilman suurta sotkua. Muusinuijalla naputtamalla siemenet irtosivatkin helposti. Sekoitin siemeniä rahkan ja vaniljakastikkeen sekaan ja siitä saatiin maistuva jälkiruoka. Granaattiomenoita oli niin paljon, että pakastin osan siemenistä. Luin netistä, että granaattiomena on niin terveellistä, että se suojaa lähes kaikilta mahdollisilta sairauksilta. Banaania pantiin smoothieen, johon lisättiin pakastimesta Hilkan kesällä Savonrannasta poimimia mustikoita. Banaaneita oli sen verran monta, että tein niistä myös kaksi kertaa banaanilettuja hieman eri ohjeilla. Tänään sekoitin muusatun banaanin, kaksi kananmunaa, muutaman ruokalusikallisen kaurahiutaleita ja teelusikallisen kanelia, minkä jälkeen paistoin taikinasta paistinpannussa pieniä lettuja.

Vuonankaalista, jota laatikossa oli pieni kerä, tein salaatin. Laatikon juureksista porkkanoista ja perunoista sekä kyssäkaalista ja salottisipulista teimme kasler-paistin seuraksi uunijuureksia. Laatikossa oli myös artisokkia, jotka olivat hieman nahistuneita. Kuorin ne ja panin kylmään veteen, jossa ne aikansa liottuaan olivat täysin kiinteytyneet. Niistä keitin maa-artisokkakeiton. Tämän jälkeen laatikon sisältö oli käytetty kokonaisuudessaan eikä hävikkiä ollut syntynyt yhtään. Kokeilu oli niin hauska, että sitä pitänee harrastaa useamminkin.