Eilen maanantaina päätimme käydä Raatteen tiellä, koska Erä-Kainuun kesän 2015 lomalehdessä kerrottiin, että Raatteen tien päässä entisellä rajavartioasemalla on toukokuun alussa avattu jatkosotanäyttely, joka on avoinna päivittäin 31.8. asti. Nyt oli siis viimeinen päivä mennä katsomaan tämä näyttely. Ajoimme Raatteen Portiin, ja siitä oli vielä 18 kilometriä rajavartioasemalle. Perillä rajavartioasemalla oli myös toinen pariskunta odottamassa näyttelyn avautumista. Näyttelyn piti lehden ilmoituksen mukaan avautua kymmeneltä, me olimme paikalla varttia yli yksitoista. Näyttelypaikan ovessa oli ilmoitus, että näyttely avautuukin kahdeltatoista. Jäimme odottamaan, mutta kahdentoista jälkeen totesimme, että eipä taida avautua ja lähdimme ajamaan takaisin Raatteen Porttiin. Meidän kanssamme paikalla ollut toinen pariskunta oli pois lähtiessään kysynyt läheisestä talosta, onko näyttely vielä auki, ja heille oli kerrottu sen olleen auki sunnuntaina viimeistä päivää tänä kesänä. Harmi juttu.

Katsoimme Raatteen Portissa uudistetun talvisotanäyttelyn ja kävimme myös talvisodan muistomerkillä. Se on kolmen hehtaarin laajuinen alue, jossa on kiviä niin paljon, kuin mitä talvisodan aikana Suomussalmen taisteluissa kaatui ihmisiä; suomalaisia ja venäläisiä. Keskellä tätä kivipeltoa on "Avara Syli" -niminen muistomerkki, jossa on 105 vaskikelloa, yksi jokaiselle talvisodan päivälle. Kun tuulee, kellot helisevät hiljaa ja muistuttavat paikalla olijoita sodan mielettömyydestä. Istuimme hetken ja kuuntelimme kellojen helinää. Joimme vielä kahvit Raatteen Portissa ja jatkoimme matkaa Suomussalmelle. Sieltä Antti osti lohifileen, jonka hän savusti illalla mökin pihamaalla olevassa savustuslaatikossa. Sää oli vielä illallakin aurinkoinen ja lämmin ja rannan tulentekopaikalla oli mukava istuskella ja katsella vesilintujen uiskentelua järvellä.

Tänään tiistaina aamulämpötila oli 13 astetta, päivällä lämpötila nousi noin 17 asteeseen. Antti lunasti itselleen kalastusluvan ja jäi virvelöimään Keihäslammen rannalle, kun minä lähdin kävellen kiertämään kyseistä lampea. Hossassa on tosi kivat vaellusmaastot ja kaikkien järvien ja lampien ympäri kiertää hyväkuntoiset polut. Koska kaatuneet puut saavat täällä jäädä paikoilleen, joutuu vähän väliä hyppimään polun yli kaatuneiden puiden yli. Antti ei saanut kalaa, joten illalla ei syöty kalaruokaa. Sauna lämmitettiin taas illalla ja minä kävin kastelemassa varpaani järvessä, mutta vesi tuntui kylmältä eikä houkutellut uimaan.