Viileä sää jatkuu Floridassa, aamulla lämpötila oli 12 astetta, iltaneljältä se oli kuitenkin noussut  jo 22 asteeseen. Päivällä satoi emmekä sen takia lähteneet South Florida Fair -markkinatapahtumaan West Palm Beachiin niin kuin olimme vähän suunnitelleet.

Yhdysvaltain koillisosassa alkoi tänään lumisade, josta odotetaan alueelle kaikkien aikojen pahinta lumimyrskyä. New Yorkiin on ennustettu satavan lunta yli kolme jalkaa eli metrin verran. Ihmiset ovat hamstranneet ruokaa niin, että monista kaupoista hyllyt ovat tyhjentyneet. Ihmisiä on kehotettu pysymään sisätiloissa, ja kun illan aikana on näytetty kuvaa eri puolilta lumisadealuetta, kadut ovat olleet lähes tyhjiä jalankulkijoista ja autoista aura-autoja lukuunottamatta. Yli kuusituhatta lentoa on tähän mennessä peruutettu.

Aioin lentokoneessa tänne tullessamme lukea Peter Franzénin vuonna 2013 kirjoittamaa Samoilla silmillä -romaania, joka on jatkoa hänen esikoisromaanilleen Tumman veden päällä. En kuitenkaan jaksanut silloin lukea muuta kuin Helsingin Sanomia ja Ilta-Sanomia ja katsoa kaksi elokuvaa. Täällä sitten luin Samoilla silmillä -romaanin, jossa Peten tarina jatkuu yhden viikon ajan; perjantaista torstaihin. Romaani etenee kolmen henkilön näkökulmasta: Peten, hänen äitinsä sekä hänen isäpuolensa. Peten ja hänen äitinsä tarina kerrotaan minä-muodossa, mutta Peten isäpuolen tarinan kertoo joku ulkopuolinen.

Samoilla silmillä.jpg

Pete on tarinassa 14 vuoden ikäinen ja hän asuu kahdestaan nuoremman sisarensa Suvin kanssa, koska hänen äitinsä ja isäpuolensa ovat eronneet ja hänen äitinsä opiskelee ja asuu viikot Oulussa. Isovanhemmat huolehtivat parhaan kykynsä mukaan Petestä ja hänen sisarestaan. Pete käy koulua, ajelee mopolla, vaikka ei vielä olekaan mopoikäinen, ja harrastaa nyrkkeilyä. Hieman hän lotraa viinankin kanssa ja  aloittelee myös seurustelua tyttöjen kanssa. Peten äiti tuntee huolta lapsistaan asuessaan toisella paikkakunnalla eikä hän oikein tunnu onnistuvan miessuhteissaan. Isäpuolella on alkoholiongelmia ja itsetuhoisia ajatuksia. Hän myös katuu syvästi aikaisempaa väkivaltaista käyttäytymistään perhettään ja entistä vaimoaan kohtaan.

Pete on sympaattinen ja rehellinen poika, jolla on hyvä ja luotettava ystävä Pekka ja myös nyrkkeilyvalmentaja on Petelle läheinen henkilö. Peten suhde isovanhempiin ja erityisesti isoisään on myös hyvin kiinteä. Tumman veden päällä -romaanissa Peten ja hänen perheensä elämässä on synkkiä hetkiä isäpuolen alkoholismin ja väkivaltaisuuden takia, mutta elämässä tuntuu kuitenkin olevan toivoa.  Samoilla silmillä -romaani on huomattavasti Tumman veden päällä -romaania  valoisampi ja toivorikkaampi. Kirjan lopussa kaikkien Peten läheisten elämä tuntuu melko seesteiseltä. Peter Franzén kirjoittaa kiinnostavasti ja sujuvasti ja hänen tarinaansa on mukava lukea. Toivottavasti hän jatkaa vielä tätä romaanisarjaansa.

Tänään on taas pakattu laukkuja, vaikka vielä ei olekaan toivuttu tänne tulon aiheuttamasta aikaerosta. Huomenna lennetään Las Vegasiin, ja käännetään kelloja kolme tuntia taakse päin.