20180905_181005.jpg

 

Me avasimme tämän syksyn teatterikautemme keskiviikkona Helsingin kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä esitetyn Kekkonen ja Kremlin tanssikoulu -näytelmän ennakkoesityksellä. Näytelmän on käsikirjoittanut ja ohjannut Kari Heiskanen ja Urho Kekkosta siinä esittää Eero Aho. Näytelmä kuvaa Kekkosen ensimmäisen presidenttikauden loppuvaihetta ja erityisesti vuoden 1961 noottikriisiä ja vuoden 1962 presidentinvaaleihin valmistautumista.

Vuoden 1956 presidentinvaaleissa Kekkonen valittiin presidentiksi vain yhden äänen enemmistöllä. Hän ei ole erityisen suosittu presidentti, mutta hän haluaa varmistaa valintansa toiselle presidenttikaudelle ja käyttää Neuvostoliiton yhteyksiään tässä hyväkseen. Neuvostoliitto ja Hrustshov aiheuttavat kuitenkin Kekkoselle paineita omilla vaatimuksillaan. Presidenttikisaan Kekkosen haastajaksi saadaan houkutelluksi oikeuskansleri Olavi Honka, jonka taakse asettuu kuuden puolueen (SDP, Kansallinen Kokoomus, Suomen Kansanpuolue, RKP, Suomen Pientalonpoikien Puolue ja Vapaamielisten Liitto) yhdessä perustama Honka-liitto. Noottikriisin yhteydessä Honka kuitenkin päättää luopua ehdokkuudesta.

Kekkosen lisäksi näytelmän henkilöitä ovat muun muassa Ahti Karjalainen, Väinö Leskinen, Johannes Virolainen, Olavi Honka ja Väinö Tanner sekä Sylvi Kekkonen, Anita Hallama ja Anne-Marie Snellman. Useilla näyttelijöillä on esityksessä monta, jopa neljä, eri roolia. Tämän takia esitystä täytyy katsoa erityisen tarkasti, jotta pysyy kärryillä siitä, mikä roolihenkilö kulloinkin on kyseessä.

Näytelmän yleisön joukossa ei juuri nuorisoa näkynyt, vaan suurin osa katsojista näytti olevan sellaista joukkoa, joka muistaa Kekkosen presidenttiaikaa (1956 - 1981) ja myös näytelmän tapahtumat. Esitys oli kuitenkin kiinnostava katsaus lähihistoriaan, vaikka sen tapahtumat pääpiirteissään olivatkin tuttuja. Tässä niihin kuitenkin päästiin paikoin hieman syvemmälle. Helsingin Sanomien kriitikko Lauri Meri ihmettelee kritiikissään näytelmän huumorittomuutta, mikä olikin siinä mielessä yllättävää, että nähtiinhän Kekkosesta aikanaan myös sekin puoli.