Sunnuntaina suuntasimme Helsingin Kuusisaareen, jossa sekä Didrichsenin taidemuseossa että Koti- ja taidemuseo Villa Gyllenbergissä on tällä hetkellä mielenkiintoinen näyttely. Molempien taidemuseoiden näyttelyt juhlistavat Suomen satavuotista itsenäisyyttä.

 

P1110669.JPG

 

Juho Rissasen näyttelyn esitteessä on kuvattu Rissasen Lapsuuden muisto (1903) -teos.

 

Didrichsenin taidemuseon Lapsuuden muisto -näyttely esittelee taidemaalari Juho Rissasen (syntyi 1873 Kuopiossa ja kuoli 1950 Miamissa, Floridassa) tuotantoa 1800- ja 1900-lukujen taitteesta. Museossa oli juuri, kun tulimme sinne, alkamassa opastuskierros, joten liityimme joukkoon ja kiersimme näyttelyn oppaan johdolla.

 

Juho Rissasen vanhemmat olivat köyhiä eikä perheellä ollut vakituista asuntoa. Isä oli kiertelevä puuseppä ja äiti toimi taloissa palvelijana. Kun Juho oli kymmenvuotias, hänen isänsä eksyi talvella markkinoilta juopuneena palatessaan järven jäällä ja jäätyi kuoliaaksi. Juho joutui tämän jälkeen elättämään perhettään muun muassa juoksupoikana, suutarina ja muurarina. Hän aloitti taideopinnot vuonna 1895 ja hänen opettajinaan olivat Suomessa muun muassa Albert Edelfelt, Helene Schjerfbeck, Albert Gebhard ja Victor Westerholm sekä Pietarin taideakatemiassa Ilja Repin. Rissanen on erityisen tunnettu kansankuvauksistaan. Hän kuvasi mielellään ihmisiä työssä. Rissasesta on sanottu, että hän on sukupolvensa ”suomalaisin” taiteilija.

 

Juho Rissasen näyttelyn pääteos Lapsuuden muisto on lainattu näyttelyyn Budapestin taidemuseosta, jonne se myytiin 1900-luvun alussa. Edellisen kerran teos on ollut Suomessa esillä Ateneumin näyttelyssä vuonna 1998. Muut näyttelyn teokset on lainattu taidemuseoista sekä yksityisistä kokoelmista. Näyttely oli kiinnostava ja opastuksen ansiosta saimme tietoa sekä esillä olevista töistä että niiden tekijästä.

 

P1110714.JPG

 

Akseli Gallen-Kallelan Ad Astra (1907), toinen versio kuuluu Villa Gyllenbergin taidemuseon kokoelmaan.

 

Koti- ja taidemuseo Villa Gyllenberg on avoinna vain keskiviikkoisin ja sunnuntaisin, kesällä myös lauantaisin. Villa Gyllenbergin näyttely Ane Gyllenberg – keräilijän itsenäisyys on Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön kunnianosoitus Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlalle ja osa juhlavuoden virallista ohjelmaa. Ane Gyllenberg oli taiteen keräilijä, jonka periaatteena oli, että taiteen tuli heijastaa hänen elämänihanteitaan ja henkisiä arvojaan.

 

Villa Gyllenbergin näyttelyssä on esillä erittäin monipuolinen kokoelma 1800- ja 1900-luvun suomalaista taidetta. Esillä on sata maalausta, sekä Gyllenbergien kokoelmaan kuuluvia töitä että lainassa olevia teoksia; kaikkien sen ajan tunnettujen suomalaisten taiteilijoiden tuttuja teoksia.

 

Villa Gyllenbergin näyttely oli niin vaikuttava, että sinne täytyy mennä uudelleen ja mielellään siihen aikaan, kun siellä on opastus. Nytkin siellä oli alkamassa opastus, mutta meillä ei ollut enää aikaa jäädä sitä kuuntelemaan. Meidät oli kutsuttu lounaalle Lauttasaareen, jossa meille tarjottiin herkullisia fetajuustolla täytettyjä lihapullia parsan ja bataattimuusin kanssa sekä suklaakakkua. Maukas lounas mukavassa seurassa!