Suviranta 3.jpg

Suviranta.

Vuonna 1901 rakennettu taiteilija  Eero Järnefeltin talo Suviranta Tuusulanjärven rannassa on yksi Meidän Festivaalin vuosittaisista konserttipaikoista ja hankin lipun siellä pidettävään konserttiin. Konserttipäivä perjantai oli ollut dramaattinen Suvirannassa, kun sisälle rakennukseen oli edellisyönä tunkeutunut joku "huumehörhö" rikkomalla ikkunan ja sotkemalla paikkoja, kuten talon isäntä ja Eero Järnefeltin tyttärenpoika Juhani Kolehmainen kertoi tervetulotoivotuksessaan konserttivieraille. Konsertin alkaessa iltapäivällä kolmelta sotkut oli saatu siivotuksi ja uusi ikkuna asennetuksi paikoilleen.

Suvirannan ateljeehuoneeseen oli saatu mahtumaan tuolit viidellekymmenelle hengelle, jotka olivat tulleet kuuntelemaan Kamus-kvartetin konserttia. Kamus soitti konsertin aluksi Veli-Matti Puumalan Jousikvarteton nro 2 (2023) ja toisena Ludwig van Beethovenin Jousikvarteton op. 18 nro 1 (1798 - 1800). Beethovenin jousikvartetto kuulosti minun korvissani kauniilta ja Puumalan puolestaan vaikeaselkoiselta. Meidän Festivaalin tämän vuoden teemana on "yhteistyö" ja siihen liittyen Kamusin soittamien jousikvartettojen välissä tutkija Riitta Hari kertoi kiinnostavasti tieteen ja taiteen yhteistyöstä.

 

Ikkuna-asetelma Suvirannasta.jpg

Eero Järnefelt, Ikkuna-asetelma Suvirannassa.

Ennen konserttia ehdin käydä Järvenpään taidemuseossa, jossa on avautunut pysyvä kokoelmanäyttely Eero Järnefeltin (1863–1937) ja Venny Soldan-Brofeldtin (1863–1945) taiteesta. Molempien taiteilijoiden syntymästä on tänä vuonna kulunut 160 vuotta. Taidemuseossa keskityin erityisesti Järnefeltin taiteeseen, koska olin menossa sen jälkeen hänen kotiinsa konserttiin. Suurin osa näyttelyn teoksista oli tuttuja aikaisemmista näyttelyistä, mutta oli joukossa joitain sellaisiakin, joita en ollut aiemmin nähnyt. Koska Suvirannassa ei saa ottaa sisäkuvia, otin kuvan muutamasta Järnefeltin maalauksesta, joissa kuvataan Suvirantaa sisältä.

 

Sisäkuva Suvirannasta.jpg

Eero Järnefelt, Sisäkuva Suvirannasta.